Kuk nad Livkom

          
  
  Kuk nad Livkom z Livških Raven za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Kuk nad Livkom

Kuk nad Livkom je najvišji vrh Kolovrata, manjšega pogorja na desnem bregu reke Soče. Vrh je zelo razgleden, našo pozornost pa najprej pritegne hribovita Beneška Slovenija, ki se širi pod nami zahodno od Kolovrata. Pokrajina je hribovita, gozdnata, polna tesnih dolin. Na posameznih slemenih ali ob vznožju gozdnatih vrhov, tam kjer se teren nekoliko položi, se stiskajo majhni zaselki in vasice. Od daleč je prepoznati hiše zgrajene v slovensko-beneškem slogu, ki je značilen na vasi Breginj, Logje, Robidišče in ostale, ki pripadajo kulturnemu krogu Beneške Slovenije. Velik del te edinstvene arhitekture je bil pri nas sicer uničen v katastrofalnem potresu leta 1976. Pod nami se širi odmaknjena in premalo poznana slovenska dežela v Italiji, ki je s Kuka nad Livkom kot, da bi jo narisala mitološka domišljija ljudskega izročila.
Povsem drugače je na severnem predelu Kuka. Tam se odpre razgled na poleti oblegane visoke gore nad dolino reke Soče. Pod nami, na severnih pobočjih Kuka, je bilo svoj čas postavljeno smučarsko središče Livek, ki je bilo prvi smučarski turistični center na Primorskem. V najboljših dneh je gostilo tudi več kot tisoč obiskovalcev na dan in tako nadaljevalo skoraj stoletno smučarsko tradicijo na tem predelu Slovenije. Danes je smučišče predvsem zaradi zelenih zim opuščeno. Kuk nad Livkom se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Kuk nad Livkom je krajši izlet, ki traja približno 20 minut in je zato primeren tudi za mlajše otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Otrokom, ki so dobro shodili bo pot večinoma prestrma, zato jim pomagamo pri hoji. Vrh je razgleden in brez predelov kamor lahko otroci med igro padejo. Na Kuku se nahaja vzletna točka jadralnih padalcev. Njihov vzlet je zelo atraktiven in bo otrokom zagotovo všeč.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Lažja, pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Kuk nad Livkom: 1243 m
Izhodišče: 1115 m
Višinska razlika: 128 m

Izhodišče: Preko Kobarida ali Tolmina se zapeljemo v Idrsko, kjer nadaljujemo proti vasi Livek. V Livku nadaljujemo z vožnjo proti Livškim Ravnem. Ko se zapeljemo preko naselja smo pozorni na parkirišče levo ob cesti z mizo ter rampo nad parkiriščem (avgust, 2020). Tu parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Kuk nad Livkom 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon:S hojo pričnemo po kolovozu za rampo (avgust, 2020). Te poti se držimo vse do približno 20 minut oddaljenega vrha na katerem se nahaja visok RTV stolp. Pot je zaradi sorazmerne strmine večinoma betonirana. Na vrhu gremo desno za RTV objektom in nato po kolovozu levo navzdol. Po približno 20 metrov dolgem spustu pridemo na razgleden rob, kjer se odpre razgled na visokogorje na tem koncu Slovenije.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (50) pritisni: Kuk nad Livkom
  Kuk nad Livkom se nahaja na Severnem Primorskem in ima vzletišče jadralnih padalcev.