Vrh Planje

          
 
  Vrh Planje od Doma pri Savici za gps sled ali  galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Vrh Planje

Vrh Planje

je razgleden in grebenast vrh na zahodnem predelu Spodnjih Bohinjskih gora. Večina planincev goro obišče predvsem na dolgi krožni poti na Tolminski Kuk, vendar se da tudi preko Vrha Planje narediti krožno turo. Nad planino Govnjač zavijemo levo na neoznačeno stezico, ki nas po lahkem brezpotju pripelje na sedlo Planja med Tolminskim Kukom in Vrhom Planje. Med našim vzponom na goro oktobra 2018 se je stezica lepo videla z vrha grebena med Kserjem in Vrhom Planje, medtem ko na sedlu Planja ni bila vidna. Na Vrhu Planja bomo, poleg razgledov na Komno in vrhove okoli Triglava ter južno na vrhove Cerkljanskega hribovja, predvsem pogledovali proti dvesto metrov visoki in strmi steni Tolminskega Kuka. Stena, ki se prične kot visoko in zelo strmo melišče proti skalnatemu vrhu izgleda brez alpinistične opreme neosvojljiva. Tudi Vrh Planje sem pa tja pokaže svoje zobe. Občasno je potrebno nekaj korakov poplezati, na posameznih mestih se povsem približamo prepadu nad dolino Tolminke, a vseeno zlahka napredujemo. Gora je izvrsten preizkus za tiste, ki niso vajeni visokogorske hoje po vseh štirih in oklevajo nad zahodno smerjo na Tolminski Kuk. Vrh Planje se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji

Julijske Alpe

.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, pozimi cepin in dereze.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 653 m
Višina izleta: 1971 m
Višinska razlika: 1318 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Skupni čas 5 ur. Dom pri Savici - Dom na Komni 2 uri 30 minut, Dom na Komni - planina Govnjač 30 minut, planina Govnjač - Vrh Planje 2 ure.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskim smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Te poti se držimo skoraj povsem do našega cilja. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel, ki se nahaja med Dobračevo glavo in Plešo. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja za Kočo pod Bogatinom desno. Tu zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo na cilj.
Pri Domu na Komni sledimo oznakam za planino Govnjač. Pot nas vodi za domom. Sprva se dobrih 10 do 15 minut spuščamo vse do naslednjega razpotje, kjer gre levo pot za Vogel (Rjava skala). Med spustom so posamezni kratki predeli, kjer je potrebno nekoliko poplezati. Od razpotja za Vogel se prične pot počasi vzpenjati. Višje se odpre razgled na Dom na Komni in proti goram nad Triglavskimi jezeri. Kmalu za tem se pot obrne navzdol in v zmernem spustu po mulatjeri pridemo na planino Govnjač.
Lahko jo obhodimo po njenem desnem robu, ali pa smo pozorni na bližnjico, ki se vzpenja po njenem levem pobočju. Bližnjica je markirana, sprva pa smo pozorni, da jo med množico stezic ne spregledamo. Višje se zmeren vzpon prelevi v strmega, pot pa nas vodi deloma tudi skozi ruševje. Višje nad ruševjem se priključimo daljši in manj strmi poti, ki obide planino Govnjač in se naši poti priključi z desne. Še naprej se držimo naše poti, ki nas hitro pripelje do manjše in zelo slikovite travnate doline pod Kserjem. Pot se položi, a se hitro obrne desno. Vodi nas po desnih pobočjih slikovite dolinice in ko pridemo do njenega konca se vzpenjamo v strma pobočja nad številnimi melišči, ki se počasi posipavajo v številne vrtače nanizane ena ob drugi. Pot postaja vse bolj razgledna in nas višje pripelje do razpotja desno za Mahavšček in Bogatin in levo za Tolminski Kuk. Nadaljujemo levo in že v nekaj minutah pridemo na greben Spodnjih Bohinjskih gora, na neizrazito sedelce med Kserjem - levo in Vrhom Škrli - desno.
Tu nadaljujemo levo. Gremo preko neizrazitega Kserja za katerim se pot obrne navzdol. Sprva se spuščamo po travnatem pobočju, nato pa gremo vrh gruščnatega ozkega grebena, kjer se varujemo zdrsa. Spust je kratek, sledi pa grebenski vzpon proti Vrhu Planje. Vzpon je dokaj strm, pot se kmalu obrne desno in temu ovinku sledi kratek nekoliko izpostavljen predel, ki ga zlahka prehodimo. V nadaljevanju hodimo vrh travnatega grebena, vzpon je občasno bolj strm, pod vrhom pa hodimo po predelu deloma poraščenem z ruševjem. Pot nas občasno vodi tik ob prepadnem robu visoko nad dolino Tolminke in tik pod vrhom je sem pa tja potrebno nekaj korakov poplezati. Vrh je dolg, grebenast in zelo razgleden.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (104) pritisni: Vrh Planje
  Vrh Planje je gora preko katere vodi planinska pešpot po Spodnjih Bohinjskih gorav, ki so v Julijskih Alpah.