Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Vrh Škrli od Doma pri Savici za gps sled ali  galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Vrh Škrli

Vrh Škrli je manj znan vrh v zahodnem predelu Spodnjih Bohinjskih gora. Goro si verjetno le redkokdo izbere za samostojen cilj, jo pa verjetno veliko planincev obišče na poti na Tolminski Kuk ali pa morda med krožnim povratkom z Bogatina in Mahavščka proti planini Govnjač. Ti dve gori se z Vrha Škrli vidita še posebej lepo, saj so si sicer nekoliko oddaljene neposredne sosede. Povsem blizu Vrha Škrli je Kser, prav tako manj znana in neizrazita gora preko katere gredo planinci prav tako predvsem na bližnji Vrh Planje ali naprej proti Tolminskemu Kuku. Vrh Škrli je izreden razglednik. Z gore se odpre razgled na dolino Tolminke in strma vzhodna pobočja Krnskega pogorja. Proti vzhodu bomo opazovali dolg, vijugast in oster zahodni greben Spodnjih Bohinjskih gora ter proti severu prostrano Komno, ki se steguje proti Dolini Triglavskih jezer in goram nad njo. Tudi najvišji vrhovi okoli Triglava se ob lepem vremenu vidijo zelo lepo. Gora je zaradi Doma na Komni, mimo katerega nas vodi pot, primerna tudi za dvodnevno turo. V tem primeru še posebej za tiste, ki ne zmorejo daljših gorskih poti, družine z otroki, ki zmorejo vsaj dve uri in pol ne prestrme hoje in tudi za tiste, ki sicer niso vajeni zahtevnih visokogorskih tur. Vrh Škrli se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, pozimi cepin in dereze.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 653 m
Višina izleta: 1926 m
Višinska razlika: 1273 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Skupni čas 4 ure 30 minut. Dom pri Savici - Dom na Komni 2 uri 30 minut, Dom na Komni - planina Govnjač 30 minut, planina Govnjač - Vrh Škrli 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskim smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Te poti se držimo skoraj povsem do našega cilja. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel, ki se nahaja med Dobračevo glavo in Plešo. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja za Kočo pod Bogatinom desno. Tu zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo na cilj.
Pri Domu na Komni sledimo oznakam za planino Govnjač. Pot nas vodi za domom. Sprva se dobrih 10 do 15 minut spuščamo vse do naslednjega razpotje, kjer gre levo pot za Vogel (Rjava skala). Med spustom so posamezni kratki predeli, kjer je potrebno nekoliko poplezati. Od razpotja za Vogel se prične pot počasi vzpenjati. Višje se odpre razgled na Dom na Komni in proti goram nad Triglavskimi jezeri. Kmalu za tem se pot obrne navzdol in v zmernem spustu po mulatjeri pridemo na planino Govnjač.
Lahko jo obhodimo po njenem desnem robu, ali pa smo pozorni na bližnjico, ki se vzpenja po njenem levem pobočju. Bližnjica je markirana, sprva pa smo pozorni, da jo med množico stezic ne spregledamo. Višje se zmeren vzpon prelevi v strmega, pot pa nas vodi deloma tudi skozi ruševje. Višje nad ruševjem se priključimo daljši in manj strmi poti, ki obide planino Govnjač in se naši poti priključi z desne. Še naprej se držimo naše poti, ki nas hitro pripelje do manjše in zelo slikovite travnate doline pod Kserjem. Pot se položi, a se hitro obrne desno. Vodi nas po desnih pobočjih slikovite dolinice in ko pridemo do njenega konca se vzpenjamo v strma pobočja nad številnimi melišči, ki se počasi posipavajo v številne vrtače nanizane ena ob drugi. Pot postaja vse bolj razgledna in nas višje pripelje do razpotja desno za Mahavšček in Bogatin in levo za Tolminski Kuk. Nadaljujemo levo in že v nekaj minutah pridemo na greben Spodnjih Bohinjskih gora, na neizrazito sedelce med Kserjem - levo in Vrhom Škrli - desno.
Na sedlu zavijemo desno in se po razglednem, travnatem pobočju v nekaj minutah povzpnemo na Vrh Škrli.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Vrh Škrli je manj znana gora v Spodnjih Bohinjskih gorah na južnem predelu Julijskih Alp.