Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

Komen preko prevala Hlipovec za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Komen

Komen je najvišji vrh Smrekovškega pogorja, ki je tu naravna meja, oziroma pregrada med Štajersko in Koroško. Vrh je izvrsten razglednik in za razliko ob ostalih praviloma zaobljenih vrhov Smrekovškega pogorja deloma tudi skalnat. Od tu verjetno izvira njegovo drugo ime Kamen, saj njegov vrh s strani izgleda kot velika skala, ki moli iz travnatih pobočij. Komen je po ...Komen

Družinski izlet: Izlet na Komen je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot je na posameznih predelih nekoliko bolj strma, zato jim tu po potrebi pomagamo pri hoji. Sam vrh Komna ni primeren za otroško igro, saj je na posameznih mestih precej ozek in strm. Zato pa bodo otroci našli obili varnega prostora na razgledni planini pod vrhom. Zaradi višine borovnice tu obilno zorijo šele avgusta, kar je lahko tudi eden izmed razlogov za obisk te gore.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Komen: 1684 m
Izhodišče: 1367 m
Višinska razlika na poti: 320 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Ljubno ob Savinji. Na glavni cesti sledimo smerokazu za Smrekovec - zavijemo v stari del mesta ter nato v središču zavijemo levo proti Ljubenskim Rastkom. Zapeljemo se do Ljubenskih Rastk, kjer ne gremo naravnost temveč zavijemo levo. Tej cesti sedaj sledimo ves čas naravnost. Višje, ko pridemo do travnikov prvih gorskih kmetij se ves čas držimo naše glavne ceste, ki nas nad 1000 metri nadmorske višine vodi mimo zadnje kmetije do gozda, kjer se prelevi v makadam. Vozimo naprej po makadamu, ves čas naravnost, dokler ne pridemo do planinske oznake za Hlipovec desno 15 minut. Tu levo ob cesti na ustreznem prostoru parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Komen (čez preval Hlipovec): 55 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na izhodišču sledimo smerokazu za Hlipovec (avgust,2021), a takoj stopimo na široko makadamsko cesto, kjer nadaljujemo desno. Pot nas vodi mimo razpotja za Travnik in Dom na Travniku levo, medtem ko se mi držimo naše ceste naravnost vse do prevala Hlipovec. Tu nadaljujemo naprej v breg, a se makadamska cesta hitro razcepi. Držimo se desne smeri. Ko se sedaj gozdarska cesta višje prevali navzdol smo pozorni na markacijo, ki nas usmeri levo na pešpot, ki se vzpenja v z iglastim gozdom poraščeno pobočje. Ko se višje zmeno vzpenjajoča pot nekoliko spusti sledi sorazmerno strm vzpon po vršnem zahodnem pobočju Komna. Do planine tik pod vrhom pridemo v približno 15 minutah. Tu nas pričaka manjša lesena kapela posvečena svetemu Cirilu in Metodu, kjer zavijemo levo. Po približno 10 minutah hoje po razglednih travnatih pobočjih pridemo na vrh Komna.

Povratek: S Komna se na izhodišče vrnemo po isti poti.