Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

   Kompotela s planine Jezerca za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Kompotela

Kompotela je vrh, ki nas preseneti s svojim izjemnim razgledom na gore osrednje verige Kamniško-Savinjskih Alp. Na Kompoteli se pred nami odpre zagotovo eden lepših visokogorskih razgledov pri nas. Kočna, Grintovec, Skuta, Brana, Planjava, med slednjima Kamniško sedlo in ostali so kot na razstavi. Sijejo, kipijo kvišku, ...Družinski izlet na Kompotelo je primeren za nekoliko starejše otroke.

Družinski izlet: Opisan izlet na Kompotelo je primeren za otroke stare 5 let ali več in so vajeni hoditi v hribe. Vkolikor na poti ugotovimo, da je pot za otroke predolga ali prenaporna se lahko ustavimo na zelo lepi in razgledni planini Koren. S tem si pot skrajšamo za eno uro. Vrh Kompotele je sorazmerno prostran, deloma poraščen z ruševjem, vendar je zlasti na severnem predelu prepaden, zato pazimo, da se mu otroci sami ne približajo. Omeniti velja, da je v koči Koren "samopostrežni bife odprt non-stop", kjer lahko z gotovino kadarkoli kupimo ohlajene sokove (tako je bilo v času našega obiska septembra, 2023).

Zahtevnost: Lahka označena pot - vkolikor nas na vršnih pobočjih Kompotele ujame megla je orientacijo zaradi slabo nadelane poti otežena.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1371 m
Višina: 1989 m
Višinska razlika na poti: približno 695 m, spust med hojo približno 107 m.

Izhodišče: Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
- Spodaj opisan izlet se prične nekoliko prej, še pod planino Jezerca - Zadnji levi ovinek pod planino smo pozorni desno ob cesti na slab kolovoz in planinski smerokaz na drevesu z napisom pl. Jezerca, Krvavec (september, 2023). Nekaj deset metrov naprej parkiramo levo ob cesti - na ovinek postanemo pozorni po zadnjem serpetinastem ovinku na višini cca. 1300 m, torej že precej visoko. S temi si pot za slabih 10 minut podaljšamo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Pod planino Jezerca - Kompotela: 2 ure 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z mesta kjer smo parkirali gremo do ovinka, kjer nas planinski smerokaz (september, 2023) usmeri - gledano navzdol - levo v gozd na gozdni kolovoz. Kolovoz se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se naši poti priključita dva dovoza do vikendov levo. Od tu hitro pridemo do roba planine Jezerca z več vikendi. Tu zavijemo levo in takoj desno navzdol med dvema vikendoma, kjer čez 20 metrov zavijemo desno na širok kolovoz, ki nas vodi v travnat breg. Višje, ko se pot položi se pot razcepi, držimo pa se naravnost - desno vodi pot na vrh Kržišče. Te široke poti se držimo vse do razpotja, kjer gremo desno skozi smučarki podvoz. Pod njega nas usmeri tudi planinska tabla za Kompotelo, 2 ure 15 minut.
Sedaj se ves čas držimo pastirske ograde ob robu pašnikov levo od nas, ki nas pripelje do razpotja za Kamniški vrh desno in naravnost za Kompotelo. Tu prečkamo ogrado in nadaljujemo desno naprej po kolovozu. Ta nas hitro pripelje do roba gozda, oziroma planine. Tu ponovno prečkamo ogrado, kolovoz pa se prelevi v pešpot. Višje postane pot strma in skalnata, a že po nekaj korakih se na vrhu manjšega stranskega greba prelevi levo navzdol. Pešpot se prične strmo spuščati, dokler se nižje od prečkanju travnatih pobočij ponovno ne obrne navzgor. Tukaj izgubimo vsaj 50 metrov višine. Sledi zmeren vzpon po pretežno gozdnatem pobočju. Pot nas vodi mimo dveh neoznačenih razpotij (september, 2023 - prvo razpotje vodi desno za lovsko kočo nad dolino Korošice, drugo razpotje nekaj minut višje vodi naravnost proti sedlu Razor med Krvavcem in Velikim Zvohom), kjer se še naprej držimo naše poti. Kmalu pridemo do roba planine Koren, preko katere se v zložnem spustu sprehodimo do pastirske koče Koren. Gremo mimo koče in se v nekaj korakih povzpnemo do razpotja za planino Košutno in Košutno, desno in levo za Mokrico, Košutno in Kompotelo, 1 ura.
Sprva se vzpenjamo preko travnatih pobočij planine. Višje nas pot vodi med zaplatami ruševja in ko se že precej visoko teren položi bomo prišli do manjše mlake pri kateri se nahaja naslednje razpotje, desno Košutna, naravnost Vrh Korena, Kompotela. Gremo naravnost. Pot nas sedaj vodi po razgibanem planotastem svetu. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, levo za Vrh Korena. Tu se držimo naravnost za Mokrico in Kompotelo. Pot je nekaj minut še precej položna, nato pa se obrne levo in nas prične vodi po pretežno travnatem ne prestrmem pobočju. Tik pod vrhom pridemo do razpotja za Mokrico, desno strmo navzdol. Tu imamo levo samo še nekaj korakov do vrha Kompotele.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti pot.