Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

   Velika Raduha s planine Loke za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Velika Raduha s planine Loke

Velika Raduha je osamela gora katere prepadne stene se dvigajo vrtoglavo visoko nad zgornjo dolino reke Savinje. Izvrsten razglednik je eden naših bolj prostranih dvatisočakov, saj je gora pašna povsem do svojega vrha, kjer se travnata pobočja obrnejo navpično ...Krožna pot na Veliko Raduho preko planine Loke je primerna tudi za družinski izlet.

Družinski izlet: Opisan izlet na Veliko Raduho s planine Loke je primeren za otroke stare 5 let ali več, a le, če so vajeni hoje. Med dveurnim vzponom prehodimo več kot 600 višinskih metrov, kar utegne biti za nekatere otroke prenaporno. Pot je sicer lahka, a na vrhu moramo paziti, da se otroci ne približajo preveč prepadnemu zahodnemu robu Velike Raduhe. Pot nas vodi mimo Koče na Loki, kjer se ustavimo zlasti, če se na izhodišče vračamo po isti poti. Krožen povratek nas vodi mimo Snežne jame, ki je od naše poti oddaljena zgolj nekaj minut hoje. Že globel v kateri se nahaja vhod v jamo je vreden ogleda.

Zahtevnost: Lahka označena pot - vkolikor nas na vršnih pobočjih Velike Raduhe ujame megla utegne biti orientacija med krožnim povratkom otežena.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1421 m
Višina: 2062 m
Višinska razlika: 641 m
Višinska razlika na poti: približno 655 m

Izhodišče: Iz Ljubnega ob Savinji se peljemo proti Logarski dolini, a le do vasi Strmec (vas med Ljubnim in Lučami), kjer nas oznake za Snežno jamo in Kočo na Loki usmerijo desno na ožjo vzpenjajočo cesto (avgust, 2022). Omenjeni cesti, ki ima nekaj križišč sledimo v smeri Snežne jame in Koče na Loki (križišča so dobro označena). Po 16 kilometrih (od tega približno 9 kilometrov makadamske ceste) vožnje od mesta, ko smo zapustili glavno cesto pridemo do izhodišča na planini Loki, kjer v bližini manjšega križišča parkiramo. Križišče prepoznamo po planinskih in tudi info tablah (avgust, 2022).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Planina Loka - Velika Raduha: 2 uri

Sezona: Vsi letni časi. V zimskih razmerah le z ustrezno gorsko opremo.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z izhodišča gremo po makadamski cesti do Koče a Loki - 10 minut. Nato sledimo planinskim oznakam za Veliko Raduho. Pot nas vodi znotraj ograde mimo planinske koče naprej preko ograde (avgust, 2022). Hitro pridemo do razpotja, kjer je desno smer za Durce, medtem ko gremo mi levo za Veliko Raduho. Pot nas vodi preko planine Loke. Kmalu zavije levo in nas v kratkem in sorazmerno strmem vzponu skozi pas gozda pripelje do naslednjega manjšega predela planine. Tu se pot položi in nas preko ograde vodi naprej skozi gozd, kjer postane vzpon ponovno nekoliko bolj strm. Višje se prične drevje umikati ruševju, medtem ko se pot večinoma zmerno strmo vzpenja.
Višje že skoraj na robu gozdne meje pridemo do razpotja, kjer je desno smer za Durce, 30 minut in levo smer za Veliko Raduho, 30 minut. Gremo levo. Sledi daljše prečenje grebena Male Raduhe. Pot je večinoma sorazmerno položna. Ko je Mala Raduha za nami sledi vzpon po vršnem pobočju Velike Raduhe. Pot nas v zmernem vzponu dobrih 5 minut pod vrhom Velike Raduhe pripelje do razpotja, kjer je naravnost zahtevna pot za Grohot in levo smer za Veliko Raduho. Sledi sorazmerno strm vzpon po vršnih pobočjih gore, ki ga dosežemo po nekaj minutah hoje, (avgust, 2022).

Sestop: Z vrha gremo v smeri Snežne jame, planine Arte in Rogovilca, (avgust, 2022). Spuščamo se prečno po vršnem pobočju proti jugu. Hitro pridemo do ruševja, kjer do sedaj sorazmerno slabo vidna pot postane bolj nadelana. Tu pešpot večinoma preči vršni del južnega predela grebena Velike Raduhe. Pešpot nas pripelje do vrha planine, kjer se nekaj korakov desno odpre odličen pogled na prepadne stene Raduhe, (avgust, 2022). Na planini pešpot zavije levo navzdol. Slabo nadelana pot se spušča direktno po strmem pobočju manjše planine. Na dnu nas vodi skozi ruševje in zavije levo, medtem ko strmina nekoliko popusti. Ko se nižje teren nekoliko položi smo desno pozorni na razgledno točko, kjer se odpre izvrsten razgled na Robanov kot in vrhove Savinjskih Alp, (avgust, 2022). Kmalu pod razgledom pot zavije levo in se položi. Prečno se počasi spuščamo skozi iglast gozd. Ko nas nižje pot vodi skozi pretežno smrekov gozd nas ponovno bolj strma pot pripelje do roba planine Arte. Spustimo se do pastirske koče sredi planine. Tu nas planinski smerokaz usmeri usmeri desno navzdol proti Snežni jami. Pot nas vodi po kolovozu, ki vodi na planino Arto. Hitro se spustimo do široke makadamske ceste, ki nas pripelje do Snežne jame. Tu zavijemo desno in se v 1 minuti povzpnemo do roba globeli v kateri se nahaja jama.
Nato se vrnemo do ceste, ki vodi do jame in gremo po njej naprej navzdol. Te ceste se preko dveh ovinkov držimo do naslednje makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo - tu pride gor pešpot iz Luče. Te makadamske ceste se sedaj držimo vse do izhodišča.