Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Velika Raduha od kmetije Bukovnik - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Velika Raduha

Velika Raduha je 2062m visoka gora v vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alpah. Od osrednjega dela jo loči globoka soteska reke Savinje. Je na vse strani razgledna gora. Z nje se lepo vidi v Robanov kot. Na njenih jugo-vzhodnih pobočjih se nahaja Snežna jama. Leži v subregiji Kamniško-Savinjske Alpe, ki je del regije Osrednji Alpski svet.Zahtevnost: Zelo zahtevna označena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada, komplet za samovarovanje. Pozimi priporočamo tudi dereze in cepin.

Višinska razlika na zelo zahtevni poti.

Višina: 2062 m
Višina izhodišča: 1345 m
Višinska razlika:
717 m

Izhodišče: Iz Mozirja ali preko Volovjeka pridemo v Luče. Od tu nadaljujemo proti Solčavi, kjer zavijemo desno proti Podolševi. Ko pridemo do križišča v Podolševi zavijemo desno proti prelazu Spodnje Sleme in proti Črni na Koroškem. Na prelazu zavijemo desno proti kmetiji Bukovnik, ki je najvišje ležeča kmetija v Sloveniji in Koči na Grohotu. Nekaj 100 metrov naprej pridemo do križišča, kjer makadamska cesta vodi desno navzdol proti kmetiji Bukovnik, levo pa proti Koči na Grohotu. Tu parkiramo.

Prehojen čas na zelo zahtevni poti.

Časi: Križišče pri kmetiji Bukovnik - Velika Raduha po zahtevni poti 2 ure 15 minut. Velika Raduha - križišče pri kmetiji Bukovnik 2 ure.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snežnih razmerah je tura primerna samo za zelo izkušene gornike.

Prehojena razdalja na zelo zahtevni poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti. Po nekaj minutah hoje začne zavijati levo. Pred nami se odprejo travnata pobočja, pogled na Raduho in kmetijo Bukovnik pod nami. Nadaljujemo po makadamski cesti in po nekaj minutah hoje nas markacije usmerijo levo na gozdno pot. Po dobro shojeni in označeni gozdni poti hodimo morda 20 minut, ko pridemo do planine Grohot. Dobrih 100 metrov pred sabo vidimo Kočo na Grohotu. S hojo nadaljujemo po makadamski cesti, ki je desno od nas. Po njej gremo mimo koče. Kmalu se makadamska cesta prelevi v kolovoz, ki se vzpenja po še vedno travnatem pobočju. Ko gremo mimo zadnje pastirske koče na naši levi strani se kolovoz počasi prelevi v planinsko stezo. Poti sledimo še približmo 15 minut, ko pridemo do razpotja. Levo nas oznake vodijo na Veliko Raduho preko Durc. Po tej poti se bomo vrnili. Mi nadaljujemo desno po zelo zahtevni poti. Steza je lepo shojena, označena in z napredovanjem nimamo težav. Vmes se nam odpirajo lepi razgledi med macesni. Nato pridemo do prvih jeklenic. Pot je dobro varovana in nas vodi po severni steni Raduhe. Sprva se vzpenjamo po levi strani strme grape, nato se spustimo vanjo in višje nadaljujemo z vzponom po dobro varovani poti. Ko pridemo na greben nadaljujemo desno in kmalu dosežemo vrh Velike Raduhe.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po lahki označeni poti preko Durc, kot prikazujejo GPS sledi. Od vrha Velike Raduhe se vračamo po isti poti nazaj a le nekaj minut hoje. Ko pridemo do razcepa, kjer smo prišli na greben po zelo zahtevni poti nadaljujemo naravnost. Pot je dobro označena in shojena. Predno se začnemo spuščati vidimo velik del njenega grebenskega dela na pobočjih Male Raduhe. Vodi nas večinoma po ruševju. Približno pod vrhom Male Raduhe pridemo do razpotja, kjer nas oznake vodijo desno proti Koči na Loki. Mi nadaljujemo naravnost proti Durcem do katerih imamo še 20 minut hoje. Tik nad Durcami je pot nekoliko strmejša, vendar nas kmalu pripelje na prelaz. Tu je razpotje. Naravnost je Lanež, mi pa nadaljujemo levo navzdol. Lepo urejena, mestoma dokaj strma pot nas vodi sprva skozi ruševje. Kmalu pridemo do obsežnih melišč pod severno steno Male Raduhe. Prečimo jih skoraj vodoravno po lepo urejeni poti, deloma utrjeni s hlodovino, zato je naša hoja lahka. Po približno 10 minutah dosežemo gozd. Še naprej se držimo naše poti, ki nas kmalu pripelje do razpotja, kjer smo ob vzponu zavili desno po zelo zahtevni smeri. Na temu križišču zavijemo desno in se po prvotni poti vrnemo na izhodišče.