Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
 Dom na Peci s parkirišča na Jakobah - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikon
Dom na Peci

Dom na Peci je odlično izhodišče za kar nekaj izletov. Nabolj znana je zagotovo Peca s svojimi vrhovi. Blizu sta tudi Mala Peca in opuščeni rudniški rov s kipom spečega Kralja Matjaža in orjaška smreka. Iz Doma ni posebnega razgleda. Lepo se vidi edino Oslovska gora, oziroma Sveti Križ nad Belimi vodami s cerkvijo in Smrekovec z okoliškimi hribi. Opisani izlet je primeren tudi za družine z mlajšimi otroki zaradi svoje lahke dostopnosti, številnih pravljičnih zgodb povezanih z bližnjo okolico, širokih poti in majhne višinske razlike. Dom na Peci leži v subregiji Vzhodne Karavanke in regiji Osrednji Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1665 metrov
Višina izhodišča: 1373 m
Višinska razlika:
292 m

Izhodišče: Avtocesto Ljubljana - Maribor zapustimo na izvozu Šentrupert, Mozirje in zavijemo proti Mozirju. V Letušu zavijemo desno za Velenje in Šoštanj. Peljemo se preko Šmartna ob Paki, Paške vasi in v Gorenju zavijemo desno proti Velenju. Nadaljujemo preko Lokavice in v krožnem križišču zavijemo proti Šoštanju. V naslednjem krožnem križišču zavijemo proti Črni na Koroškem (prvi izvoz desno). Za tablo, ki označuje konec Šoštanja zavijemo levo za Črno in na naslednjem križišču levo proti Črni. Preko Zavodenj se povzpnemo na prelaz Sleme, kjer zavijemo levo proti Črni. V Črni v krožnem križišču zavijemo v drugi izvoz za Koprinc. Čez približno 20 metrov zavijemo desno preko mosta proti Topli in Koprincu. Za Pristavo zavijemo desno proti Podpeci. Pri okrepčevalnici Pri Matjažu v Mitniku zavijemo levo na makadam. Čez približno 2oo metrov zavijemo levo proti Domu na Peci. V zaselku Najbrž zavijemo desno za Jakobe kamor nas usmerja tabla z napisom Avtocesta, Jakobe. Pri tabli Dom na Peci, Jakobe, zavijemo levo v breg in potem desno proti Domu na Peci. V zadnjem križišču zavijemo levo proti Parkirišče in se vozimo da konca makadamske ceste, približno 2 kilometra, do parkirišča, kjer se prične opisani izlet.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Parkirišče nad Jakobami - Dom na Peci 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Za parkiriščem nadaljujemo proti Domu na Peci po široki gozdni cesti, ki se vzpenja nekoliko desno navzgor. Nanjo nas opozarja tudi planinska tabla. Že po nekaj minutah hoje gozdna cesta zavije desno. Hodimo približno 15 minut, ko pridemo do križišča. Cesta, po kateri smo prišli do sem, zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost po nekoliko ožji gozdni cesti. Iz nje lepo vidijo Uršlja gora, dolina Javorje in okoliški hribi. Hodimo približno 15 minut, ko nas oznake usmerijo levo na gozdno pešpot. Že po nekaj minutah pridemo do široke jase, kjer nadaljujemo desno ob robu gozda. Hitro pridemo do ožje gozdne ceste. Nadaljujemo naravnost in že po kakšni minuti hoje gremo mimo table, ki nas, da si popestrimo izlet v naravi, desno navzdol usmerja proti orjaški smreki. Od te table imamo do Doma na Peci še morda 4 minute hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Dom na Peci je priljubljena planinska postojanka na najvišjo goro v Vzhodnih Karavankah.