Meniji za izlete po regijah Slovenije

           

 Jepca od zapornice pri potoku Belca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Jepca

Na Jepci se nahaja manjša še pašna planina iz katere se odpre izreden razgled na zahodna vršna ostenja Kepe, zato imamo tu močan pridih po visokogorju. Jepca se na Kepo navezuje preko manj izrazitega sedla, kjer se nahaja mednarodni planinski mejni prehod in višje preko Koroške Male Kepe. Večina planincev grem mimo mejnega prehoda direktno na Kepo, Jepco pa si le ...

Pot na Jepco je primerna za otroke stare 5 ali več let. Na planini se otroci igrajo brez skrbi.

Družinski izlet: Izlet na Jepco je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Večji del poti se dokaj hitro vzpenjamo skozi gozd. Ko pridemo do zadnjega odseka gozdne ceste postane pot položna in hoja udobna. Na Jepci se odpre lep pogled na vršna zahodna ostenja Kepe in ravno zaradi tega ima izlet močan pridih visokogorja. Velika večina planincev bo na razpotju s klopcami zavila desno proti Kepi ali Koroški Mali Kepi, zato bomo na Jepci deležni oblice miru. Na Jepci lahko otroci po mili volji tekajo in se igrajo varno pred strminami.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1610 m
Višina izhodišča: 1021 m
Skupna višinska razlika:
589 m

Izhodišče: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in se zapeljemo proti Kranjski gori. Nekaj 100 metrov za zadnjo domačijo razpotegnjene vasi Belca, tik pred njo je avtobusna postaja (november, 2015), zavijemo desno na prvo makadamsko gozdno cesto. Cesta je višje precej prepadna, vodi pa nas tudi skozi tunel. Ko pridemo do zapornice parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Jepca 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi, v suhem.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od rampe sledimo pohodniški tabli, ki nas usmeri desno na hudourniško strugo potoka. Na drugi strani struge ponovno sledimo tabli za Kepo, ki nas tokrat usmeri na pešpot, ki se precej strmo vzpenja v pobočje smrekovega gozda. Višje se pešpot počasi zooža v stezico, strmina pa še vedno ne popušča. Držimo se naše poti, ki nas po slabi uri hoje pripelje do gozdne makadamske ceste. Prečkamo jo in se še naprej držimo naše pešpoti. Višje makadamsko cesto prečkamo še enkrat in ko pridemo do nje naslednjič gremo desno po njej. V nekaj minutah pridemo do njenega konca in države meje z Avstrijo. Tu se nahajajo klopca, mejniki in lesen avstrijski portal, oziroma mednarodni planinski mejni prehod.
Pred portalom nas levo na pešpot usmeri avstrijski planinski smerokaz. Sledimo grebenu in državni slovensko-avstrijski meji. Po dobrih 10 minutah zložne hoje pridemo na manjšo še pašno planino na vrhu Jepce, kjer se nam odpre izjemen pogled na zahodna ostenja Kepe.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Vkolikor imamo dovolj časa ali nas je ujela tema in se na izhodišče ne želimo vračati po sorazmerno strmi poti skozi temačen iglast gozd, se lahko vračamo po makadamski cesti. Držimo se je vse do izhodišča. Hoja se nam s tem precej podaljša, vendar je korak udoben, pot pa bolj odprta in razgledna.