Močilnik

        

  Močilnik od gostišča pri izviru - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Močilnik

Močilnik je krajša zatrepna dolina v kateri se nahaja najbolj znan izvir Ljubljanice Veliki Močilnik. Nahaja se pod visokimi, navpičnimi stenami imenovanimi Hudičeve skale. V tej dolini so trije izviri. Glavni izvir pride na dan v obliki manjšega jezerca na koncu doline pod visoko steno z manjšim spodmolom v kateri se vidi Jazonova pest. Drugi izvir se nahaja pod kapelico svetega Antona pri gostišču, medtem ko se tretji nahaja med njima. Krožni sprehod po dolini imenovani Močilnik nas vodi tudi mimo Jazonovega pristana. Višje ob cesti po kateri smo se pripeljali do doline Močilnik se nahaja precej manj vodnat Mali Močilnik. Njun tok skupaj tvori Malo Ljubljanico, ki se nižje izlije v Veliko Ljubljanico, ki pride na dan v nizu izvirov v Retovju pri Verdu. Poslej se reka imenuje z enim skupnim imenom Ljubljanica. Kot prikazuje gps sled se od Močilnika lahko prehodimo tudi do izvirov Velike Ljubljanice, oziroma lahko izlet podaljšamo vse do Ljubljanskega vrha. Močilnik je postal širše znan zaradi Ivana Cankarja, ki je v eni od svojih črtic o njem zapisal takole:

"V mrak in hlad zavit je hranil svoje stoletne skrivnosti na dnu globočin; nihče ni vprašal zanje, pa tudi sam jih ni ponujal nikomur. Izpod silnih sivih skal, temno molčečih, se je izvila zamoklozelena voda Močilnikova ter se ustavila ter razprostrla v kotanji, da si oddahne pod senco vrb, oddahne od dolge poti po čudapolnih kraljestvih podzemskih. Mirna gladina je podobna velikemu, na stežaj odprtemu očesu, ki še ne bedi, strmi iz večerne zarje komaj odbeglih sanj. Ko si do kraja odpočije in odsanja voda Močilnikova, stopi v ozko strugo ter se napoti polagoma proti ravnemu polju in svetlemu soncu."

Močilnik leži v regiji Primorska in Notranjska ter v podregiji Krimsko hribovje in Menišija.

Močilnik je znani izvir okoli katerega se lahko sprehodimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za najmlajše otroke, ki so komaj shodili, lahko pa ga opravimo tudi z vozičkom za otroke. Otrokom bo dolina Močilnik zaradi izvirov všeč. Ob nizkih vodah bodo otroci našli obilo priložnosti za igro in tekanje, medtem ko moramo ob visokih vodah paziti na otroke, saj utegne biti tok Male Ljubljanice precej deroč. Ob vročih poletnih dneh imamo s sabo za vsak slučaj obleko za preobleči.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka obutev.

višina višina višina

Višina: 305 m
Višina izhodišča: 300 m
Višinska razlika:
5 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Za cestninsko postajo zavijemo levo in z vožnjo nadaljujemo skozi mesto. Ko se pričnemo vzpenjati po Vrhniškem klancu že izven Vrhnike, smo pozorni na tablo ob cesti, ki nas usmeri levo proti Močilniku. Od tu po nekaj minutah prečkamo Malo Ljubljanico in takoj za mostom parkiramo na urejenem parkirišču ob gostišču.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Opisana krožna pot približno 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča gremo nazaj po cesti čez most in takoj za njem zavijemo levo na urejeno makadamsko pešpot. Hodimo ob reki in že po minuti hoje pridemo pod visoko steno, ki se dviga visoko nad jezercem Velikega Močilnika. Ob jezercu na skali v zatrepu je tabla z odlomkom črtice Ivana Cankarja, ki na sebi lasten način opisuje Močilnik na poti iz temnih globin proti soncu. Nekaj korakov naprej bomo levo na bregu opazili drugi izvir Velikega Močilnika. Čez nekaj nadaljnih korakov bomo po brvi prečkali še tok tretjega izvira v dolini Močilnik, ki se nahaja pod kapelico svetega Antona pri gostišču.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo krožno po zgoraj opisani poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (67) pritisni: Močilnik

  Močilnik se nahaja blizu Vrhnike in je zaradi Ivana Cankarja, ki je pisal o njem najbolj znan izvir reke Ljubljanice.