Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Sveta Trojica nad Vrhniko za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sveta Trojica nad Vrhniko

Sveta Trojica nad Vrhniko je velika bela cerkev, ki stoji na osamelem griču na skrajnem zahodnem robu Ljubljanskega barja. K cerkvi najhitreje pridemo po Klancu, kjer se je rodil naš veliki pisatelj Ivan Cankar. O Sveti Trojici nad Vrhniko se je ohranila legenda, ki govori o pastirici, ki je na griču nad Vrhniko pasla ovce. Nekoč se je zgodilo, da so vse izginile in po daljšem iskanju jih je našla vrh griča zbrane okoli podobice Svete Trojice. Dogodek se je še ponovil, zato je podobico nesla k župniku. Ta je podobico spravil v molitvenik, a naslednji dan so bile ovce skupaj s podobico ponovno vrh griča. Ljudje so dogajanje razumeli kot znamenje, da morajo na mestu prikazovanja podobice postaviti svetišče Svete Trojice. Izročilo pripoveduje, da je pri gradnji cerkve pomagala tudi pastirica. Nosila je vodo iz Ljubljanice, a se je nekega dne spotaknila in tako nesrečno padla, da se je ubila. Njeno lobanjo so nato vzidali za glavnim oltarjem cerkve in kdor prisluhne pri njej bo slišal bučanje vode... Ivan Cankar je legendo o Sveti Trojici nad Vrhniko opisal na sebi lasten in nadvse skrivnostnosten način. Vez med gričem in Močilnikom, oziroma Ljubljanico, ki je v legendi omenjena na videz le mimogrede, je pri Cankarju bistvo sporočila. Vse skrbno izbrane besede v sebi nosijo globoko simboliko s katero pisatelj opisuje kvalitete in vrednosti vrhniškega prostora, ki jih z očmi ne moremo videti in z ušesi ne slišati kot pravi, a vseeno še kako vplivajo na naše življenje. Ali je genij našega velikega mojstra pisane besede znal zajeti iz keliha, ki zvezdam prinaša nezaslišane skrivnosti, kot pravi? Tistim zvezdam, ki krasijo obokane cerkvene strope in s svojimi konstelacijami, kot verjamemo že od pradavnine, krojijo našo usodo. Omeniti velja, da se na sosednjem griču, nedaleč stran od Svete Trojice, nahaja Tičnica, predkrščanski obredni prostor namenjen zlasti posmrtnim ritualom.
O Vrhnika, blagoslovljeni kraj! Kadar leže mrak v tvoje tiho naročje, se zganejo lepe in skrivnostne sanje v Močilniku. Za velikim oltarjem v cerkvi svete Trojice zabuči pokopano jezero; kdor leže na mrzli kamen, pod tisto strahotno lobanjo za oltarjem, sliši zamolklo pesem skritega jezera in ko vstane, ko ugleda to čudežno vrhniško dolino in to belo nebo nad njo se zamisli v čudno tihotne zgodbe, ki jih uho ni slišalo in oko ne videlo. Bela megla se vzdiga iz Močilnika, vijoč se, trepetajoč hrepeni proti nebu, v veličastnem kelihu prinaša zvezdam nezaslišane skrivnosti ...

Sveta Trojica nad Vrhniko se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, v podregiji Ljubljanska kotlina in še ožje v podregiji Ljubljansko barje.

Sveta Trojica nad Vrhniko se nahaja na griči na katerega vodi več pešpoti.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Otrokom, ki so komaj shodili pomagamo pri hoji do začetka velikega parka, ki obdaja cerkev Svete Trojice, oziroma čez Klanec. Pot do cerkve lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Pri cerkevi in v prostranem parku bodo otroci našli obilo varnega prostora za tekanje in igro.

Zahtevnost: Lahka deloma označena pot.

Oprema: Običajna lahka športna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 347 m
Izhodišče: 300 m
Višinska razlika: 47 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Po glavni cesti se skozi mesto zapeljemo do prvega semaforiziranega križišča (april, 2021) ob katerem se nahaja velika stara gosposka hiša. Tu gre levo cesta za Borovnico, mi pa na tem križišču zavijemo desno za Horjul. Pred sabo vidimo majhno cerkvico svetega Lenarta. Na križišču pred njo zavijemo desno za Horjul in takoj za tem parkiramo ob cesti. Vkolikor ne najdemo parkirišča po opisu, parkiramo na drugem ustreznem mestu in se nato vrnemo do omenjene cerkvice svetega Lenarta.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Krožna pot 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S parkirišča gremo mimo majhne cerkvice svetega Lenarta v centru mesta in zavijemo na ulico Na klancu. Cesta nas vodi mimo spominske hiše Ivana Cankarja in se sorazmerno strmo vzpenja. Za Cankarjevo hišo naša cesta zavije desno, nato pa nas naravnost pripelje do vznožja prostranega parka vrh katerega se nahaja cerkev Svete Trojice. Do cerkev se sprehodimo po široki pešpoti skozi park.

Povratek: Gremo desno ob cerkvi in zavijemo desno na pešpot, ki se spušča skozi drevored. Nižje pridemo do asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo desno. Po morda 30 metrih hoje pridemo do naslednjega križišča, kjer se držimo naravnost navzdol. Kmalu pridemo do glavne ceste Vrhnika - Horjul po kateri se vrnemo na izhodišče.

  Sveta Trojica nad Vrhniko je velika bela cerkev vrh griča s katerega se odpre razgled na okoliško hribovje.