Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Izvir Frančiška za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Izvir Frančiška

Izvir Frančiška se nahaja v odmaknjeni dolini Stiškega potoka. Dolino se lepo vidi levo navzdol le, če se preko Stične zapeljemo proti Gradišču nad Ivančno Gorico. Od tu je videti dolga, precej ozka in glede na pokrajino dokaj globoka in tudi divja. Skozi dolino vodi makadamska cesta, ki je primerna za miren sprehod. Tu bomo srečali le redkokoga. Ko so zadnje hiše Stične za nami, ...

Izvir Frančiška se nahaja v dolini po kateri vodi položna makadamska cesta, ki jo lahko prehodijo tudi najmlajši otroci.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke, ki so komaj shodili, saj nas pot vodi po položni makadamski cesti. Na izlet se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke, a ga v tem primeru pustimo na robu gozda dobro minuto hoje pred izvirom pri vodnem zajetju. Izlet je še posebej primeren za vroče poletne dni, saj bodo otroci ob potoku našli obili priložnosti za igro brez strahu pred morebitnimi mokrimi oblačili.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka športna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina izvira : 408 m
Izhodišče: 384 m
Prehojena višinska razlika GPS sledi: 43 m

Izhodišče: Vozimo se dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico. Zapeljemo se preko omenjenega naselja in z vožnjo nadaljujemo proti Stični. V Stični se držimo glavne ceste, ki zavije desno navzgor proti Pristavi in Debečam. Nato na prvi cesti zavijemo levo navzdol. Nižje pri samostanu se držimo glavne ceste, ki zavije desno in nas vodi skozi vaško naselje. Kmalu se ji pridrži Stiški potok. Cesta kmalu zavije levo v dolino Stiškega potoka. Ko je zadnja hiša za nami parkiramo na ustreznem mestu ob cesti.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Sprehod do zdravilnega izvira Frančiška nam bo vzel približno 25 minut hoje. Izlet lahko po lastni želji podaljšamo s sprehodom po makadamski cesti, ki nas vodi po dolini Stiškega potoka.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo naprej po makadamski cesti. V nadaljevanju gremo mimo samotne kmetije desno od ceste. Tik ob cesti se nahaja tudi manjši bivši mlin nad katerim se, prav tako ob cesti, nahaja manjše slapišče in zajetje vode. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do zaselka Metnaj. Tik pred zaselkom se levo ob cesti nahaja kapelica posvečena Materi božji. Za kapelico zavijemo levo na slabše vidno stezico, ki nas vodi levo ob ograjenem vodnem zajetju. Držimo se stezice, ki nas v nekaj korakih pripelje do brvi preko katere prečkamo Stiški potok. Izvir Frančiška se nahaja nekaj metrov desno za brvjo. Po lastni želji lahko s sprehodom nadaljujemo še naprej po makadamski cesti. Vodi nas preko že omenjenega zaselka naprej po odmaknjeni dolini Stiškega potoka. Nad zaselkom se nahajajo zelo lepi travniki obdani z gozdom, v nadaljevanju pa nas pot vodi skozi gozd, kjer bomo srečali le redkokoga. Višje gremo mimo samotne domačije, nato pa se prične cesta strmeje vzpenjati. V nadaljevanju gremo ponovno mimo samotne domačije. Sledi za osebni avto precej strma gozdna makadamska cesta, ki se konča v naselju Leskovec.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.