Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Radensko polje iz Velike Račne za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Radensko polje

Radensko polje je eno najmanjših kraških polje v Sloveniji. Napajajo ga trije vodotoki Dobravka, Zelenka in Šica, ki ob daljšem deževju poplavljajo in polje tudi za več tednov spremenijo v slikovito kraško jezero. Večina vode ponike v temačem, ponornem Zatočnem rovu v katerega se zliva rečica Šica in Lazarjevi jami na robu travnatega polja. V slednjo se lahko med visokimi ...

Družinski izlet po Radenskem polju lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je nezahteven, večino časa hodimo ob cesti, po kolovozih ali preko travnikov, zato bodo velik del poti zmogli tudi otroci stari okoli 2. let. Za otroke stare 2 do 3 leta izlet ne bi smel biti predolg. Kljub temu jim po potrebi pomagamo z nošenjem, še zlasti, ko se preko gozda nad Zatočno jamo prebijemo na drugo stran struge reke Šice. Prav tako lahko velik del poti prevozimo s športnim vozičkom za otroke, vendar v tem primeru, zaradi struge reke Šice pri Zatočni jami, ni mogoča krožna pot. Če želimo izlet opraviti z vozičkom za otroke, priporočamo, da izlet opravimo v obratni smeri kot je opisan in se iz izhodišča napotimo direktno proti Lazarjevi jami. Krajši del poti od konca kolovoza preko travnika do Lazarjeve jame, če nam voziček ali visoka trava tega ne dopuščata, otroka po potrebi nesemo. Od tu se potem sprehodimo še do Zatočne jame. Če gremo na pot z otroki starimi do 3 let izpustimo ovinek do izvira reke Šice na koncu vasi Mala Račna.

Zahtevnost: Daljši sprehod, če se gremo na Kopanj lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 392 m
Višina izhodišča: 330 m
Višinska razlika: 62 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Grosuplje - zahod. Ceste se držimo v smeri za Grosuplje. Na prvem krožnem križišču se ponovno držimo smeri za Grosuplje, Šmarje-Sap, enako velja v naslednjem križišču. Zapeljemo se v Grosuplje, kjer na krožnem križišču zavijemo na Taborsko cesto proti Turjaku. Cesta nas pripelje na Župančičevo cesto iz katere po krajši vožnji zavijemo na Cesto na Krko in se zapeljemo do Velikega Mlačeva. Tu zavijemo desno proti Vidmu. Te ceste se držimo vse do Velike Račne. Parkiramo na parkirišu za Kulturnim domom.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Krožni sprehod do izvira Šica, Zatočnih jam in vzpon na Kopanj 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi, predvsem v suhem in ko Radensko polje ni poplavljeno. Vkolikor želimo izlet opraviti z vozičkom za otroke so bolj primerni zimski meseci, ko je trava nizka, da z vozičkom lažje prečkamo travnike.

Prehojen razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od parkirišča se sprehodimo do asfaltirane ceste za nogometnim križiščem. Zavijemo desno in se po cesti sprehodimo do vasi Mala Račna, oddaljene nekaj 100 metrov. V vasi pridemo do križišča, kjer nas tabla (marec, 2016) usmeri desno proti izviru reke Šice. Držimo se ceste, ki nas vodi skozi vas. Višje zavijemo desno po cesti navzdol proti hišni številki 19b. Takoj za hišo je modra garaža. Pod njo se nahaja izvir Šice. Do njega se, s predhodnim dovoljenjem lastnika, spustimo preko zasebnega zemljišča.
Nato se po isti poti vrnemo do križišča v vasi, kjer gremo tokrat naravnost v smeri Zatočnih jam (Zatočni rov, Lazarjeva jama). Po nekaj 100 metrih hoje, že za vasjo, pridemo do znamenja, kjer zavijemo levo na kolovoz. Vodi nas mimo njiv in košnih travnikov. Ko pridemo do konca kolovoza zavijemo levo proti strugi reke Šice in ji sledimo do ponornega Zatočnega rova z visokimi rešetkami, v katero reka ponikne. Jamo obhodimo po gozdu nad njo. Vkolikor je struga suha jo lahko tudi prečimo. Pri tem se pazimo zdrsa na nekaj metrov visokem in strmem bregu struge. Prehod skozi gozd iščemo morda 10 metrov za jamo. Ko pridemo do roba gozda se levo vrnemo do struge in informativne table. Tu se tudi precej lažje spustimo do reke.
Nato se držimo roba gozda. Po približno 200 metrih pridemo do naslednje velike slikovite, ponorne Lazarjeve jame. Tudi tu so na vhodu v jamo visoke in močne kovinske rešetke, ki zadržujejo vejevje. Vhod v jamo je suh in se skozi rešetke sprehodimo vanjo kolikor nam dopušča dnevna svetloba. Če imamo s sabo svetilko se bomo lahko po jami varno sprehodili približno 10 metrov.
Nato gremo naprej mimo lovske opazovalnice in se še vedno držimo roba gozda. Hitro pridemo do kolovoza, kjer zavijemo desno. Če si želimo ogledati še tretjo manjšo ponorno jamo Pekel se kolovoza držimo do prvega razpotja kolovozov. Tu zavijemo na kolovoz desno nazaj. Čez morda 100 metrov zavijemo po občutku desno proti robu gozda, tam kjer je pobočje nekoliko bolj skalnato in poiščemo jamo. Tudi po njej se lahko s pomočjo svetilke varno sprehodimo slabih 10 metrov od vhoda. Nato se po isti poti vrnemo na prvotni kolovoz, ki nas hitro pripelje do gasilskega doma v Veliki Račni. Na glavni cesti skozi naselje zavijemo levo in nato ponovno levo proti Mali Račni. Od tu pridemo na izhodišče v nekaj minutah.
S izhodišča se zapeljemo ali sprehodimo na Kopanj. Sprva se držimo glavne ceste, nato pa še v naselju zavijemo desno na cesto, ki nas pripelje do velike cerkve svete Marije vrh osamelca.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.