Škocjanski zatok

          
 
  Škocjanski zatok za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Škocjanski zatok

Škocjanski zatok je ne glede na majhno površino, ki jo zajema za ljubitelje narave zelo posebno mesto. Skoraj tri četrtine naravnega rezervata obsegajo polslane lagune, kjer se slana voda preliva s sladko. Tako nastaja edinstveno okolje za katerega so značilne tako imenovane slanuše, rastline prilagojene na sol v zraku in tleh. V Sloveniji rastejo samo še v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah. Rezervat je s svojimi gnezdilnimi otočki, morskimi močvirji in obrežji nenehno izpostavljenimi plimi in oseki dom redkim živalskim in rastlinskim vrstam, kjer še prav posebej izstopajo ptice. Na 122ha velikem območju Škocjanskega zatoka so jih opazili kar 257 vrst, kar predstavlja več kot 60% vseh v Sloveniji opazovanih ptic in njihovo število še vedno narašča. Sladkovodni del rezervata se razprostira na Bertoški bonfiki in je nastal z obnovo območja kot nadomestilo za izgubljena močvirja, ki so se razprostirala okoli starega Kopra, ki je bil v preteklosti otok. Mesto, katerega neposredna okolica se je zaradi priseljevanja in gospodarskega razvoja, predvsem Luke Koper, hitro urbaniziralo je tako ohranilo za Slovenijo dragocen in edinstven košček narave. Škocjanski zatok se nahaja v regiji Primorska, v podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Koprska brda.

Sprehod po naravnem rezervatu Škocjanski zatok lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke, ki so komaj shodili, lahko pa ga opravimo tudi z vozičkom za otroke. Otroci lahko na izletu brezskrbno tekajo in na številnih opazovalnicah opazujejo redke ptice, oziroma se s pomočjo učnih tabel z njimi seznanijo. V visokem učnem razglednem stolpu si lahko skozi potopljena okna ogledamo močvirje pod vodo in se seznanimo z razvojem mesta Koper.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahka obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 3 m
Višina: 12 m
Višinska razlika: 9 m

Izhodišče: Glavni vhod v Naravni rezervat Škocjanski zatok je na Bertoški bonifiki. Hitro cesto Ljubljana-Koper zapustimo na odcepu Bertoki/Bertocchi. Iz krožišča se usmerimo desno, po bertoški vpadnici proti bazi AMZS/ Luki Koper ter na prvem krožišču zavijemo levo v naravni rezervat, ki ga že pred tem vidimo na svoji levi strani.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: 1 ura ali več, odvisno od našega opazovanja narave.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Na vhodu v park kupimo vstopnico in se po široki sprehajalni poti sprehodimo skozi naravni park.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (94) pritisni: Škocjanski zatok
   Ptica si na polslanem obrežju Škocjanskega zatoka išče hrano.