Pokopališče školjk

          
 
  Pokopališče školjk iz zaliva Svete Katarine za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Pokopališče školjk

Pokopališče školjk, oziroma bolj pravilno školjkine sipine se nahajajo v zalivu Svete Katarine med Ankaranom in Koprom, oziroma Luko Koper. Ravno slednja je po letu 1990 s poglabljanjem morskega dna ob drugem luškem pomolu povzročila nastanek danes znamenitih sipin. Mulj so prečrpravali na bližnjo lokacijo ob izlivu reke Rižane v morje, s katere je kasneje dež spral blato, ostale pa so sipine lupin številnih vrst školjk. Tako je nehote nastal kratek, tudi v širšem prostoru edinstven pas obale, saj so školjkine sipine v Evropi zelo redke. Na njih bomo opazili predvsem veliko količino svedrovcev, slonovih zobkov in volekov. Posebnost školjkinih sipin je zagotovo tudi izliv reke Rižane v morje, saj je to edina reka, ki izvira v Sloveniji in se izliva v povsem slovensko morje. Dragonja je pri svojem izlivu mejna reka. Na tem mestu je potrebno omeniti tudi, da naravno znamenitost Školjkine sipine, oziroma Pokopališče školj ogroža morebitna gradnja tretjega pomola Luke Koper. Pokopališče školjk se nahaja v regiji Primoska in Notranjska, podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Koprska brda.

Otrokom bodo školjkine sipine, ki se imenujejo tudi Pokopališče školjk všeč, saj bodo v plitvem morju varno čofotali.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke, ki so komaj shodili, oziroma ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Edinstvene školjkine sipine nas v domišljiji nehote prestavijo v toplejša morja, kjer je ta naravni pojav pogostejši. Otroci bodo brezskrbno tekali po sipinah in čofotali po plitvem morju, v poletnih mesecih pa lahko tudi zaplavamo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahka tudi poletna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 2 m
Višina: 0 m
Višinska razlika: 2 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ankaran. Zapeljemo se proti Ankranu. Malo pred njim smo pozorni na tablo (maj, 2018), ki nas levo usmerja proti zalivu Svete Katarine. Po dobrih 100 metrih vožnje po ozki lokalni cesti pridemo do manjše marine. Levo se nahaja večje parkirišče, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: 15 minute.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Gremo do manjše marine, ki jo vidimo pred sabo. S hojo nadaljujemo naprej po pomolu, ki nas v nekaj korakih pripelje do školčišča. Nato gremo nazaj po pomolu in na prvem križišču, še pri marini, zavijemo desno. Hitro pridemo do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno. Pot nas vodi skozi zapuščeno območje, ki se zarašča (maj, 2019). Sledimo naši poti, ki nas pripelje do obale nasproti drugega pomola Luke Koper. Nadaljujemo desno in po nekaj korakih ponovno pridemo do školjkinih sipin.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti ali po obali.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (59) pritisni: Pokopališče školjk
  Pokopališče školjk je sipina praznih školjčnih lupin blizu Ankarana.