Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Pokopališče školjk iz zaliva Svete Katarine za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Pokopališče školjk

Pokopališče školjk, oziroma bolj pravilno školjkine sipine se nahajajo v zalivu Svete Katarine med Ankaranom in Koprom, oziroma Luko Koper. Ravno slednja je po letu 1990 s poglabljanjem morskega dna ob drugem luškem pomolu povzročila nastanek danes znamenitih sipin. Mulj so prečrpravali na bližnjo lokacijo ob izlivu reke Rižane v morje, s katere je kasneje dež spral blato, ...

Otrokom bodo školjkine sipine, ki se imenujejo tudi Pokopališče školjk všeč, saj bodo v plitvem morju varno čofotali.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke, ki so komaj shodili, oziroma ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Edinstvene školjkine sipine nas v domišljiji nehote prestavijo v toplejša morja, kjer je ta naravni pojav pogostejši. Otroci bodo brezskrbno tekali po sipinah in čofotali po plitvem morju, v poletnih mesecih pa lahko tudi zaplavamo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahka tudi poletna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 2 m
Višina: 0 m
Višinska razlika: 2 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ankaran. Zapeljemo se proti Ankranu. Malo pred njim smo pozorni na tablo (maj, 2018), ki nas levo usmerja proti zalivu Svete Katarine. Po dobrih 100 metrih vožnje po ozki lokalni cesti pridemo do manjše marine. Levo se nahaja večje parkirišče, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Gremo do manjše marine, ki jo vidimo pred sabo. S hojo nadaljujemo naprej po pomolu, ki nas v nekaj korakih pripelje do školčišča. Nato gremo nazaj po pomolu in na prvem križišču, še pri marini, zavijemo desno. Hitro pridemo do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno. Pot nas vodi skozi zapuščeno območje, ki se zarašča (maj, 2019). Sledimo naši poti, ki nas pripelje do obale nasproti drugega pomola Luke Koper. Nadaljujemo desno in po nekaj korakih ponovno pridemo do školjkinih sipin.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti ali po obali.