Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Reber iz vasi Kolovrat - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Reber

Reber je 878 m visok vrh. Ob njegovem vznožju leži vas Kolovrat z dvema ohranjenima gradovoma, ki ju je upodobil že Valvasor. Iz razglednega stolpa na vrhu je pogled na Posavsko hribovje, Menino planino in Kamniško-Savinjske Alpe. Leži v subregiji Posavsko hribovje, ki je del regije Vzhodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 878 m
Višina izhodišča: 460 m
Višinska razlika:
418 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti, ki gre od Moravč proti Izlakam. V vasi Minše, ki je le nekaj kilometrov stran od Izlak zavijemo proti vasi Kolovrat. Držimo se glavne lokalne ceste in nikamor ne zavijamo. Vozimo se mimo kamnoloma po slikoviti dolini, ki se precej zooža. Ko se ponovno razširi, tik pred vasjo opazimo na vzpetini nad nami stari grad Kolovrat. Že po nekaj 100 metrih vožnje pridemo do vasi, gremo mimo cerkve in nekaj 10 metrov nad njo parkiramo na parkirišču desno ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Kolovrat - Reber 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš skozi vas. Kmalu pridemo do konca vasi, kjer se makadamska cesta razcepi. Mi nadaljujemo po zgornjem desnem makadamu. Po dobrih 100 metrih se makadam konča in nadaljujemo po shojeni gozdni stezi. Pot se stalno vzpenja in nas vodi skozi gozd. Sledimo ji in ne zavijamo iz nje. Po približno 30 minutah hoje pridemo do hiše, ki je levo nad nami. Po naši poti gremo okoli nje in pridemo na prelaz na grebenu. Tu je križišče več poti. Table nas usmerijo desno po gozdni poti v hrib. Mestoma je vzpon zelo strm. Proti vrhu grebena nas pot vodi gor in dol dokler po slabih 20 minutah hoje ne pridemo do razglednega stolpa na Rebru. Le nekaj minut hoje od stolpa naprej po ozkem in strmem grebenu pridemo do razgledne točke, ki nam nudi lep razgled na okoliško hribovje severno in severno-vzhodno od nas.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.