Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Kopitnik od Doma v Gorah za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Kopitnik

Vijugasta pot na Kopitnik nas vodi mimo številnih zaselkov, samotnih domačij ter lepih in manj lepih vikendov. Sem pa tja nas pot preseneti z izvrstnimi razgledi. Prvi je že povsem na začetku pri Domu v Gorah. Pogled na globok usek reke Save v Zasavsko hribovje med Zidanim Mostom in Radečami nas naravnost osupne. Njegovo globino še poveča mogočni Kum na drugi strani soteske. Že ...

Kopitnik je primeren za družinski izlet, kljub temu, da je sam vrh prepaden.

Družinski izlet: Na poti premagamo manjšo višinsko razliko in tudi vzpon je večinoma zložen. Predvsem zaradi svoje dolžine je izlet primeren za otroke stare 3 do 4 leta, večji del poti pa bodo zmogli tudi mlajši. Če se na poti izognemo nekaj krajšim bližnjicam skozi gozd lahko izlet do Koče na Kopitniku opravimo z vozičkom za otroke. Pot nas vodi po lokalnih in precej samotnih cestah in kolovozih. Le zadnjih 10 minutni del od vzletišča jadralnih padalcev naprej hodimo po kolovozu in pešpoti skozi gozd in ga z vozičkom ne moremo opraviti. Pri Koči na Kopitniku so številna igrala in širok travnik, kjer se lahko otroci igrajo po mili volji.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 762 m
Višina: 910 m
Višinska razlika: 148 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Celje - center. Zapeljemo se skozi mesto in z vožnjo nadaljujemo proti Zidanemu Mostu. Cesta nas vodi skozi Laško. Nekaj kilometrov za Laškim na večjem križišču zavijemo proti Hrastniku. Na tem križišču bomo opazili tudi tablo za kočo na Kopitniku. Kar nekaj časa se vozimo po vzpenjajoči cesti, ko zavijemo levo proti vasi Turje. Za vasjo smo pozorni na tablo Kopitnik - Gore desno (marec, 2017) na asfaltiranem križišču. Ozka asfaltirana in občasno zelo razgledna cesta nas pripelje do Planinskega doma v Gorah, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kopitnik 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi, v suhem.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti po kateri smo se pripeljali. Po nekaj 100 metrih hoje, še v gozdu, nas smerokaz usmeri desno na kolovoz, ki kmalu prečka asfaltirano cesto. Cesto prečkamo še dvakrat, ko ponovno pridemo nanjo. Nadaljujemo levo in se je držimo kar nekaj časa, ko pridemo do križišča za Fračji dol. Tu nadaljujemo desno. Hitro za tem pridemo do manjše transformatorske postaje, kjer nas smerokaz vodi levo na kolovoz. Čez nekaj 10 metrov se držimo slabšega kolovoza naravnost. Pot nas vodi mimo razpotja z vodnjakom, kjer se držimo naravnost. Ta del poti je zelo razgleden proti Maliču, Šmohorju, Gozniku in Mrzlici, v nadaljevanju pa še proti Čemšeniški planini in v ozadju na Kamniško-Savinjske Alpe.
Ceste se držimo vse do križišča, kjer nas pohodniška tabla usmeri desno proti Domu na Kopitniku in takoj zatem levo proti Kopitniku. Že po nekaj 10 metrih hoje nas naslednji smerokaz vodi naravnost na pešpot. Po dobri minuti hoje pridemo do Koče na Kopitniku.
Stopimo čez travnik s klopcami ob koči - oznaka Vrh in nadaljujemo po ozki pešpoti v gozd. Po krajšem, a strmem vzponu stopimo na makadamsko cesto in nadaljujemo levo. Pot nas vodi mimo razglednega vzletišča jadralnih padalcev in koče z igriščem naprej v gozd. Pozorni smo na oznako Vrh, ki nas iz kolovoza vodi levo na pešpot. Preko manjšega sedla se kratko vzpnemo in zavijemo desno na ozek in izpostavljen greben Kopitnika. Del poti je varovan z jeklenicami kljub temu, da niso nujno potrebne. Med hojo si po potrebi pomagamo z rokami. Ozek vrh dosežemo po dobrih dveh minutah grebenske hoje. Vrh Kopitnika je prepaden iz treh smeri in varovan z jeklenicami.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.