Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Kalični vrh iz regionalne ceste Sodražica - Loški potok za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Kalični vrh

Kalični vrh je manj znan vrh na Travni gori, visoki kraški planoti, ki se nahaja zahodno nad Ribniškim poljem. Hkrati planota predstavlja severni del pogorja Velike gore, kjer se dvigujejo posamezni kopasti vrhovi: Veliki Marinovec (1029 m), Kamni grič (1017 m), Krajčev vrh (1049 m) ter Kalični vrh (1117 m). Pot, ki jo pričnemo na gozdni makadamski cesti nas vodi mimo le ...

Izlet za otroke stare 3 do 4 leta na Kalični vrh poteka po globokih gozdovih Travne Gore nad Ribnico.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti hodimo po zložnih gozdnih makadamskih cestah, le krajši del poti se sorazmerno strmo vzpenjamo. Tu najmlajšim po potrebi pomagamo pri hoji. Če se želimo izogniti temu predelu gremo na vrh po poti povratka. Ko se gozdni kolovoz obrne navzdol, smo pozorni na markacije, ki nas desno vodijo po manj strmi in s planinskimi markacijami označeni poti. Na vrhu, še posebej pa nižje pri drevesu z znamenjem, bodo otroci našli dovolj varnega prostora za igro, vendar zaradi divjih živali pazimo, da ne bodo zašli predaleč od pešpoti in kolovozov.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina : 1117 m
Izhodišče: 894 m
Višinska razlika: 223 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje. Pred Ribnico zavijemo desno proti Sodražici, kjer po regionalni cesti nadaljujemo proti Loškemu potoku. Vozimo se po široki cesti, ki se vzpe na severni predel Velike gore. Ko se cesta položi, smo levo pozorni na makadamsko cesto označeno z markacijami in precej obledelim smerokazom za Kamni grič (marec, 2019). Tu parkiramo na ustreznem mestu ob makadamski cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kalični vrh 1 ura 15 minut, krožen povratek 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Po morda 15 minutah gremo mimo razcepa za Kamni grič (15 minut). Nato se prične do sedaj zmerno vzpenjajoč makadam zložno spuščati. Po nekaj minutah hoje nas vodi mimo zelo obledele oznake Veliki dol (marec, 2019) ter čez slabo minuto mimo razpotja za Travno goro levo. Na obeh razpotjih se držimo naravnost za markacijami, ki nas vodijo po naši cesti. Že po dobri minuti pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre desno pot ponovno za Kamni grič. Še vedno se držimo naše poti, a že po naslednji minuti pridemo do naslednjega razpotje, kjer gre desno smer za Kalični vrh 45 minut, Travna gora s kočo 20 minut naravnost. Zavijemo desno za Kalični vrh. Hodimo po slabem gozdarskem kolovozu, ki se že po dobri minut pridruži nekoliko širšemu kolovozu, ki pride iz desne. Gremo po njem v gozdnat breg. Pot se hitro prične nekoliko bolj strmo vzpenjati, a najhujša strmina hitro popusti, pot pa zavije levo direktno v breg. Vodi nas mimo dveh slabih kolovozov, ki gresta desno, mi pa se držimo poti, ki gre direktno v breg. Z rdečimi črtami označena pešpot se strmo vzpenja v gozdnato pobočje. Pot ni vidna (marec, 2019) in se zanašamo zgolj na rdeče oznake-črte (do teh črt so bile obledele, komaj vidne, markacije). Vrh strmega pobočja se teren položi, nadaljujemo pa desno po pešpoti označeni z markacijami planinske poti. Sprva položna pot se kmalu prične strmo vzpenjati, a že po nekaj korakih pridemo na Kalični vrh.
Kot že omenjeno, če se želimo izogniti strmini pod Kaličnim vrhom, označeni z rdečimi črtami, na razpotju ne zavijemo desno za Kalični vrh, temveč nadaljujemo naprej po naši pot. Kolovoz nas pripelje na preval, tik pod katerim pridemo do razpotja, kjer nas smerokaz usmeri desno na Kalični vrh. Tej poti se priključimo tik pod Kaličnim vrhom po sicer opisani pešpoti.

Povratek: Gremo naprej za markacijami planinske poti. Gremo čez sosednjo vzpetino z nizkim skalnatim robom, nato pa se pričnemo spuščati. Pot je zelo dobro označena (marec, 2019) in med hojo se zanašamo zgolj na gosto posejane markacije, saj sama pešpot ni poponoma nič vidna. Spuščamo se zmerno strmo po gozdnatem pobočju, občasno preko manjših skal, nato pa se pot obrne levo in ko se položi prečkamo manjšo jaso. Hitro za tem pridemo do naslednje jase, kjer se nahaja staro drevo z razpelom in razpotjem. Desno gre Pot kurirjev in vezistov, levo planinska pešpot proti Travni gori. Gremo levo ob robu jase. Pot hitro zavije v gozd, se obrne levo in prične v zmernem spustu prečiti gozdnato pobočje. Poti se držimo naravnost vse do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Že po morda 100 metrih hoje pridemo do markirane Sodraške poti in desno smeri za Globoko jamo. Tu nadaljujemo levo. Pešpot (še vedno Sodraška pot) se zmerno vzpenja po gozdnatem kolovozu. Sledimo ji do prevala, kjer gre levo pot na Kalični vrh, mi pa tu nadaljujemo naravnost za Kamni grič. Pot se prične zmerno spuščati, v nadaljevanju pa nas vodi mimo razpotja za Travno goro, desno. Tu se držimo naravnost proti Kamnemu griču. Nižje se kolovoz prelevi v ozko makadamsko cesto, ki se je držimo vse do prvotnega razpotja za Kalični vrh, od koder se na izhodišče vrnemo po isti poti.