Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Veliki Osolnik iz Rašice za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Veliki Osolnik

Veliki Osolnik je vas, ki leži nas severnih pobočjih istoimenskega hriba. Južno pod njim teče rečica Robarica, ki nastane z združitvijo potokov Črna voda in Kobilji curek. Na zahodnem pobočju Velikega Osolnika teče potok Stara voda, medtem ko na njegovem vzhodnem pobočju izvira Beli studenec. Robarica, ki se napaja tudi z vodami iz Mišje doline se na slikoviti ravnici imenovani ...

Družinski izlet na Veliki Osolnik lahko prehodijo otroci stari vsaj 4 leta ali več.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 leta, a ga bodo prehodili tudi otroci stari 3 leta, če so vajeni hoditi. Vrh pri cerkvi je prostran ter razgleden, zato bodo otroci na njem našli obilo varnega prostora za tekanje in igro. Če nam je pot iz Rašice predolga se lahko z avtom zapeljemo do vasi Mali Osolnik in si jo na ta način skrajšamo. Pot si bomo skrajšali tudi, če gremo na Veliki Osolnik po poti povratka, vendar je v tem primeru vršni del vzpona sorazmerno strm.

Zahtevnost: Med vzponom deloma neoznačena pot, med povratkom označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 721 m
Izhodišče: 483 m
Višinska razlika: 368 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje. Ko gremo mimo table, ki označuje začetek naselja Rašica smo pozorni na smerokaz za Trubarjevo domačijo, desno 200 metrov. Ko pridemo do križišča zavijemo desno in parkiramo levo na velikem urejenem parkirišču tik pred Trubarjevo domačijo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Rašica/Trubarjeva domačija - Veliki Osolnik 1 ura 45 minut. Deloma krožen povratek Veliki Osolnik - Rašica 1 ura 5 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Sprehodimo se preko dvorišča Trubarjeve domačije in gremo naprej ob glavni cesti proti naselju Rob. Po morda 300 metrih hoje opazimo na desni strani ceste kolovoz s planinskim smerokazom za Turjak, Veliki Osolnik, Kurešček in Krvavo Peč (marec, 2021). Zavijemo na kolovoz po katerem se zložno vzpnemo do prvih dreves, kjer nas že skoraj propadla oznaka (marec, 2021) usmeri levo navzdol. Spustimo se čez travnik in nato sledimo neoznačeni stezi, ki nas nad izvirom potočka vodi skozi nekaj metrov širok pas gozda do slabo vidnega kolovoza na travniku. Tu nadaljujemo desno. Stezica nas vodi v breg travnika in kmalu pripelje do bolj vidnega kolovoza, ki mu sledimo višje do gozda. Tu postane kolovoz dobro nadelan in viden. Držimo se kolovoza, ki nas višje vodi ob robu gozda, pot pa nas pripelje do razpotja kolovozov, kjer nadaljujemo desno. V nekaj minutah pridemo do vasi Mali Osolnik in razpotja ob glavni cesti, kjer nas planinski smerokaz usmeri levo proti Krvavi Peči, Velikemu Osolniku in Kureščku, desno gre tu smer za Turjak.
Sprehodimo se skozi vas Mali Osolnik, pri čemer se držimo glavne ceste in ko je zadnja hiša za nami - tu asfaltirana cesta preide v makadam - takoj na prvem razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost. Ko pridemo do drugega razpotja kolovozov gremo levo - po desni smeri se bomo vračali. Pot nas vodi mimo manjše cerkvice svetega Jakoba sredi polja in nas pripelje do roba gozda. Čez nekaj korakov pridemo do razpotja kolovozov, kjer gremo desno. Pot se prične sorazmerno strmo vzpenjati, vodi pa nas ob robu dveh jas. Nad drugo jaso gremo po spodnji desni poti, oziroma gremo naravnost. Pot se nad jaso položi, zavije levo in se mimo manjše samotne hiše spusti do asfaltirane ceste, ki nas desno vodi proti vasi Veliki Osolnik. Čez približno 20 metrov gremo mimo markirane poti desno ob cesti po kateri se bomo vračali (marec, 2021), medtem ko je pred nami znak za naselje za Veliki Osolnik. Cesta, ki je višje zelo razgledna nas pripelje do vasi Veliki Osolnik, kjer zavijemo levo na cesto, ki nas vodi še naprej skozi vas proti cerkvi. Višje se ponovno držimo leve smeri. Cesta nas pripelje nad naselje, kjer se prelevi v kolovoz po katerem se v eni minuti sprehodimo do cerkve Svetega Lovrenca na vzhodnem robu prostranega in razglednega vrha.

Povratek: Da se izognemo ovinku čez vas Veliki Osolnik gremo za cerkvijo levo navzdol po stezici mimo droga z lučjo (marec, 2021). Sprva se sorazmerno strmo spuščamo prečno na breg, nato pa se nižje na robu gozda pot obrne direktno navzdol po pobočju. Slabo vidni stezici sledimo vse do asfaltirane ceste po kateri smo se povzpeli do vasi Veliki Osolnik. Tu nadaljujemo desno in čez dobrih 100 metrov smo pozorni na markacijo, ki nas usmeri levo na kolovoz. Tega kolovoza, ki se počasi spušča skozi gozd, se držimo vse do roba vasi Mali Osolnik. Nižje nas pot vodi mimo samotne cerkvice svetega Jakoba in nekaj korakov naprej mimo razpela na razpotju kolovozov, kjer se držimo naravnost. Za razpotjem se pot kratko povzpne in že smo na prvotni poti tik pred vasjo Mali Osolnik po kateri se sedaj vrnemo do izhodišča.