Meniji za izlete po regijah Slovenije

       

 Izvir Rakitnice iz vasi Zadolje - za gps sled, galerija pritisni na zgornje ikone

Izvir Rakitnice

Pot nas vodi skozi dolino skrito med Bukovico in mogočno Veliko goro. Velik del poti nas tik pod vršnim robom Velike gore spremljajo visoke apnenčaste stene imenovane tudi Bele stene. Ljudsko izročilo jim pravi Okameneli svati. Zgodba pripoveduje, da je šla nevesta s svati preko Velike gore. Ker ji je na poti postalo vroče je preklela sonce in za kazen so vsi okameneli.
...

Z nekoliko truda lahko pridemo do izvira Rakitnice tudi s športnim vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot je ves čas izrazito nezahtevna in primerna tudi za mlajše. Zaradi njene dolžine jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Pot se da prehoditi tudi s športnim vozičkom za otroke vendar le, če smo pripravljeni na bolj strm spust in ob povratku vzpon po makadamski cesti tik pred vasjo Blate in nekaj nekoliko bolj strmih odsekov na kolovozu, ki nas vodi skozi opisano dolino. Pot se da sicer, zelo počasi, prevoziti tudi z navadnim osebnim avtomobilom.

Zahtevnost: Lahka pot. Pot ni označena, a je orientacija po opisu izleta lahka.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 591 m - najvišja točka na poti; izvir Rakitnice 488 m
Višina izhodišča: 560 m
Višinska razlika:
103 m

Izhodišče: Po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje se peljemo do Ribnice, kjer zavijemo desno za center mesta. Na prvem semaforju zavijemo desno in na križišču, kjer cesta zavije prednostno levo nadaljujemo naravnost proti Sodražici. Peljemo se mimo gradu in prečkamo most. Čez približno 100 metrov zavijemo desno proti Zadolju in posestvu Ugar. Pot nadaljujemo preko travnikov vse do gozda, kjer se cesta prične vzpenjati. Držimo se je vse do vasi Zadolje. Parkiramo na začetku vasi ob cesti pri lesnem obratu.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Zadolje - izvir Rakitnice 1 ura počasne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz mesta, kjer smo parkirali gremo peš proti hišam vasi Zadolje. Že proti koncu vasi zavijemo levo med hiše. Cesta se obrne desno in že čez nekaj metrov zavijemo desno navzdol na ožjo asfaltirano cesto. Hitro pridemo do zadnje hiše, kjer se cesta prelevi v kolovoz. Le-ta nas vodi nas po dolgi in ozki dolini pod Veliko goro. Hodimo mimo številnih pašnih in košnih travnikov, vrtač in lovskih opazovalnic. Desno visoko nad nami tik pod vršnim robom Velike gore nas spremljajo znameniti Okameneli svati. Ves čas se držimo našega kolovoza, ki nas na koncu doline pripelje v gozd. Tu se pot prelevi v gozdno makadamsko cesto. Držimo se je vse do vasi Blate. Pred njo se cesta spušča precej strmo, desno pod nami pa lahko opazimo jezerce izvira Rakitnice. Ko v vasi pridemo do prvega asfaltiranega križišča in hiše z naslovom Blate 4 zavijemo na cesto, ki nas vodi desno nazaj. Cesta, ki se za zadnjo hišo prelevi v makadam nas v nekaj minutah pripelje do izvira Rakitnice.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.