Meniji za izlete po regijah Slovenije

       

 Janina iz Rogaške Slatine - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Janina nad Rogaško Slatino

Janina je grič nad Rogaško Slatino. Na vrhu je razgledni stolp iz katerega se nam odpre razgled zlasti na zgornje in srednje Sotelsko gričevje, južna pobočja Boča in Donačko goro. Del poti se sprehajamo po velikem parku med zdraviliškimi stavbami urejenimi v klasicističnem slogu. Tu si zlahka predstavljamo vzdušje sredi 19. stoletja, ko je začela v tedaj mondeno zdravilišče zahajati ...

Pot na Janino bodo zmogli tudi otroci star okoli 2 let, saj je hoja zelo položna.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti poteka skozi zdraviliški kompleks Rogaške Slatine, zato je pot primerna tudi za otroke mlajše od 2 let. Med položnim vzponom na Janino in tudi krožnim spustom jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Otroke bosta navdušila naravna izvira slatine mimo katerih nas vodi pot.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 362 m - višina vzpona 348 m
Višina izhodišča: 245 m
Višinska razlika:
103 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Dramlje. Zapeljemo se do naselja Šentjur, kjer sledimo oznakam za Rogaško Slatino. V naselju na krožnem križišču sledimo oznakam za Zdravilišče Rogaška Slatina. Hitro pridemo do naslednjega krožnega križišča ob Zdraviliškem trgu. Nadaljujemo desno. Cesta nas vodi tik za hoteli zdravilišča. Peljemo se mimo Grand hotela Donat in nato desno do uvoza v podzemno garažno hišo. Takoj za njo zavijemo desno. Zapeljemo se do velikega parkirišča smučišča Janina, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - razgledni stolp na Janini 30 minut. Krožen povratek preko Rogaške Slatine 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča smučišča Janina gremo nazaj po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali. Zavijemo levo na pešpot takoj za smučiščem. Sprva se kratko vzpnemo, nato pa spustimo do izvira mineralne vode. Vrnemo se na našo pot, ki se zložno vzpenja skozi gozd Janine. Pot je široka, opremljena s številnimi klopcami in daje občutek sprehoda po velikem parku. Višje prečkamo smučarsko progo. Kmalu za tem pridemo nad smučišče, kjer se nahaja visok razgledni stolp.

Sestop: S hojo nadaljujemo naprej mimo razglednega stolpa. Hodimo po dobro nadelani gozdni pešpoti, ki se spušča skozi gozd nekoliko hitreje. Ko pridemo do razpotja lahko nadaljujemo levo ali desno. Odločimo se za levo smer. Pot se še vedno sorazmerno hitro spušča. Pripelje nas do široke sprehajalne poti, ki nas čez približno 100 metrov pripelje do prvotne poti, po kateri smo šli do stolpa. Sedaj smo pozorni na prvo stezo-pešpot, ki zavije levo navzdol. Hitro se spustimo do naslednje široke sprehajalne poti in se preko lesenega paviljona spustimo do Grand hotela Donat. Prečkamo cesto in nadaljujemo levo. Ceste se držimo do krožnega križišča, kjer zavijemo desno na Zdraviliški trg. Po lastni želji se sprehodimo skozi osrednji park med glavnimi zdraviliškimi objekti. Nato gremo med galerijo Pošta in turističnimi informacijami naprej po ulici zaprti za avtomobile. Takoj za hotelom Slatina, nekaj 100 metrov naprej zavijemo desno in se sprehodimo do naslednjega izvira slatine. Gledano proti izviru nadaljujemo desno in nato navzdol. Pot nas pripelje do osrednjega parka in grafične galerije. Nadaljujemo desno mimo visoke stavbe Medical centra. Skozi podhod pridemo do ceste, ki vodi mimo Grand hotela Donat. Od tu se sprehodimo do izhodišča izleta.