Ložno

         

  Ložno iz prelaza na cesti Rogatec - Majšperk za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Ložno

Ložno je strm grič, ki se gledano iz juga izgublja v visokem ozadju vzhodnih pobočjih dolgega gozdnatega grebena, ki se končno zašpiči v anteno na Boču. Za cerkev Marije Loretske vrh griča se zato od daleč zdi kot da lebdi v zraku. S svojo svetlo podobo na temni kulisi strmega Bočkega pogorja nas slej ko prej zvabi k sebi. Pred nami se odpre širok razgled zlasti na Sotelsko in Voglajnsko gričevje. Ko pri cerkvi opazujemo razgibano pokrajino dobimo občutek, kdo ve zakaj, da jezdimo na valu, ki se spušča z visokih strmin za nami in bo pljusknil v vzhodne vrhove Posavskega hribovja. Ložno se nahaja v regiji Posavska, podregiji Senovsko, Bizeljsko in Sotelsko gričevje in še ožje v podregiji Voglajnsko in Zgornjesotelsko gričevje.

Družinski izlet na razgledni sotelski vrh Ložno je primeren za otroke stare 3 do 4 leta..

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Navdušil jih bo razgled na Sotelsko gričevje, ki se odpre ob cerkvi Marije Loretske vrh griča. Na njem je dovolj prostora za varno igro, tekanje ali počitek. Pot do cerkve je manj obljudena, do nje pa se lahko zapeljemo tudi z avtomobilom.

Zahtevnost: Lahka označena pot, sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 384 m
Višina: 481 m
Višinska razlika: 97 m

Izhodišče: 1. Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Maribor. Zapustimo jo na izvozu Slovenska Bistrica - jug, Majšperk, Poljčane. Na prvem krožišču zavijemo desno na 1. izvoz in nato na naslednjem krožišču prav tako na 1. izvozu. Te ceste se držimo do križišča, kjer zavijemo desno in po nadvozu prečkamo avtocesto in se zapeljemo do Majšperka. V Majšperku se držimo smeri za Rogatec in Stoperce. Enako velja za krožišče že za naseljem. Vozimo se preko vasi Preša, Spodnja in Zgornja Sveča, Grdine, Stoperce. Cesta se prične kmalu vzpenjati. Takoj ko pridemo na vrh ceste, prelaza, smo levo pozorni na pohodniški tabli za Stoperško planinsko pot ter Dolino Winettu in Rudijev dom pod Donačko goro. Tu parkiramo. 2. Drugi dostop je iz Rogatca. Sledimo cesti za Majšperk. Tik pred vrhom prelaza parkiramo desno ob cesti poleg zgoraj omenjenih pohodniških tabel.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Ložno 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Po cesti po kateri smo se pripeljali gremo v smeri Majšperka. Čez morda 20 metrov zavijemo levo na ožjo asfaltirano cesto v smeri planinske table za Ložno. Cesta se prične precej hitro vzpenjati, a se kmalu položi in nas pripelje do samotne kmetije. Gremo preko dvorišča domačije in za stanovanjsko hišo zavijemo levo navzdol na kolovoz. Po približno 100 metrih hoje, na prvem ovinku nas markacije usmerijo levo na gozdno pešpot. Hodimo po ozkem in razgibanem gozdnem grebenu. Pot je dobro nadelana in označena. Nato se spustimo na neizrazit preval in preko vkopanega plinovoda nadaljujemo naprej strmo v gozd za markacijami. Hodimo po položni smeri poti, a je vzpon kljub temu precej strm. V nadaljevanju strmina popusti, hodimo pa po širšem gozdnem grebenu. Gozdna pot nas vodi mimo lesene koče s trto in razgledom proti jugu in nato mimo osamljene izletniške kmetije s hišo z zeleno fasado (april, 2016). Nahaja se nedaleč stran od stare mežnarije nad katero se nahaja cerkev Marije Loretske.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (48) pritisni: Ložno
  Stara mežnarija pod Marijino cerkvico vrh griča Ložno.