Meniji za izlete po regijah Slovenije

           

 Polhograjska Grmada preko Mačkovega grabna - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Polhograjska Grmada

Polhograjska Grmada je zelo obiskan vrh, priljubljen predvsem pri prebivalcih zahodnega obrobja Ljubljane. Pristop na Grmado preko Mačkovega grabna je sorazmerno položen, vršni del poti pa daje vtis, da se bomo povzpeli precej višje. Pristen vtis visokogorske pokrajine nam daje zlasti povratek po ozkem in razglednem grebenu mimo Male Grmade in naprej mimo cerkvice Svete Uršule na Setnici. Tu je pot občasno gruščnata in tudi strma kot na marsikateri gori, ki bi se rada merila z dvatisočaki. Od razgledov bomo zlasti občudovali pogled na Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, proti jugu na Krimsko hribovje in Menišijo in tudi Ljubljansko barje. Proti severu nam pogled zastira Tošč. Na vrhu se nahaja nekaj klopc, razgledna plošča, vpisna skrinjica in žig. Polhograjska Grmada se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, ožje v podregiji Škofjeloško in Polhograjsko hribovje in še ožje v podregiji Polhograjsko hribovje.

Pot na Polhograjsko Grmado je primerna tudi za otroke, vendar stare okoli 5 let ali več, saj hodimo sorazmerno dolgo časa.

Družinski izlet: Opisan krožni izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 5 let ali več. Vkolikor želimo Grmado osvojiti z mlajšimi otroci, se lahko po Mačkovem grabnu zapeljemo višje. S tem si bomo pot precej skrajšali. Na izhodišče se bomo vrnili po isti poti. Povratek mimo Male Grmade je zaradi krajših nekoliko strmejših in gruščnatih odsekov, kjer se moramo paziti zdrsa, manj primeren za otroke mlajše od 5 let. Vkolikor želimo kljub vsemu narediti opisano krožno pot z otroci starimi okoli 5 let se lahko na Grmado vzpeno in nato spustimo v obratni smeri kot je opisano. Tako bo spust lažji in zlasti v zadnjem delu poti precej bolj udoben.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 898 m
Višina izhodišča: 401 m
Skupna višinska razlika:
497 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izhodu za Brezovico. V križišču nadaljujemo naravnost proti Dobrovi in Polhovemn Gradcu. Čez nekaj kilometrov pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo proti Polhovemu Gradcu. Te ceste se držimo vse do Polhovega Gradca. Ko se že nahajamo v samem naselju prečkamo rečico Božno. Takoj za njo naša cesta zavije levo, mi pa gremo naravnost mimo avtobusne postaje z bifejem na levi strani. Po ovinkasti in ozki cesti se povzpnemo in vozimo tik mimo starega mestnega jedra. Nato se naša cesta spusti do Polhograjske graščine. Zapeljemo se skozi njeno dvorišče in se še naprej držimo naše ceste. Po približno 800 metrih smo pozorni na ožjo asfaltirano cesto na desni strani in leseno tablo, ki nas opozarja na Mačkov graben. Zavijemo desno in čez morda 50 metrov parkiramo na manjšem prostoru ob cesti.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Polhograjska Grmada preko Mačkovega grabna 1 ura 30 minut, povratek mimo Male Grmade in cerkvice svete Uršule na Setnici 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi, v suhem.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S hojo pričnemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Cesta se ob potoku počasi vzpenja po Mačakovem grabnu. Višje preide v makadam. Kmalu za tem pridemo do betonskega mosta, kjer se pot razcepi. Tu zavijemo desno na ožjo gozdno makadamsko cesto, ki se precej hitro vzpenja. Hitro pridemo do širokih, strmih in razglednih travnikov preko katerih pridemo do samotne gorske domačije Jelovčnik. Takoj za kmečkim gospodarskim poslopjem se pot razcepi, držimo pa se desno. Sedaj položna pot nas pripelje do s cevjo zajetega izvira s priročnim "šankom" in nekaj kozarci, maj 2016. Tu zavijemo levo navzgor na pešpot. Sprva precej ozka gozdna pešpot se hitro razširi. Je dobro nadelana in ji zlahka sledimo. Pripelje nas na Gonte do več planinskih smerokazov. Nadaljujemo desno v smeri Grmade - 20 minut. Sprva hodimo ob robu razglednega travnika, nato pa pridemo v gozd in vznožja vršnega dela Grmade. Tu se prične pot hitreje vzpenjati. Občasno je utrjena z lesenimi stopnicami in varovana z jeklenicami, kljub temu, da teren ni zahteven, le nekoliko bolj strm. Od tu imamo do razgledenga vrha samo še nekaj minut hoje.

Sestop: Mimo razgledne plošče se spustimo v smeri vzpona do prvega razpotja, ki se nahaja tik pod vrhom. Že po morda 10 metrih pridemo do naslednjega razpotja s planinskimi smerokazi, kjer zavijemo desno. Pot nas vodi proti Mali Grmadi po ozkem in zelo razglednem grebenu. Teren je večinoma položen, le na krajšem delu se nekoliko strmeje spustimo po gruščnati poti. Tu se varujemo zdrsa. Na Malo Grmado se povzpnemo po strmih lesenih stopnicah. Nato se spustimo do naše poti tik pod vrhom, le nekaj metrov nižje, do razpotja, kjer ponovno nadaljujemo desno navzdol. Hitro pridemo do širšega delno gruščnatega predela, kjer se moramo ponovno paziti zdrsa. Tu je razpotje. Desno se spustimo direktno do cerkvice svete Uršule, levo pa se po grebenu spustimo do turistične kmetije na Setnici. Nadaljujemo desno (gps sled kaže levo smer). Po gruščnati poti se spustimo do travnika in nato preko njega po stezici do cerkvice svete Uršule. Od tu se po kolovozu sprehodimo do prve domačije. Gremo levo ob kmečki hiši do naslednje turistične domačije. Med kmečkimi stavbami gremo čez dvorišče do planinskih smerokazov pod veliko teraso namenjeno turizmu. Preko sadovnjaka se po ozki pešpoti spustimo do roba gozda. Tu se nahaja razpotje, kjer nadaljujemo desno. Pot je sprva precej položna, nato pa pridemo na gozdnat greben. Tu se spuščamo hitreje. Naše poti se držimo vse do asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno. Od tu imamo do izhodišča le še morda dobrih 5 minut hoje.

  Polhograjska Grmada je priljubljena vzpetina preko katere vodi krožna planinska pešpot.