Pasja ravan

         

  Pasja ravan s Črnega vrha za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Pasja ravan

Svet okoli Pasje ravni je slikovito opisal Rado Radešček: "Prelep svet je tu. Na eni strani neizmerna milina nežnih dolomitskih nagibov, na drugi strani pa divjost globokih grap in grabnov po katerih bučijo hudourniški potoki. In zdi se, kot da bi Stvarnik z nerodno roko podarjal ta svet človeku. Kamor seže pogled, se številne samotne domačije kakor lastovičja gnezda lepijo v strmine, ki jih premagujejo drzno speljani kolovozi in stezice. Prekrasna narava za naključnega popotnika, a krut in neizprosen svet za tamkajšnji živelj." Pasja ravan je eden izmed tistih vrhov na katerega nas vlečejo predvsem njegove zgodbe. Stare legende, nekatere tudi že pozabljene, nenavadno ime visoke ravni povezujejo z nadnaravnimi dogodki, ki so se dogajali na vrhu. Druge govorijo o roparskih polhograjskih vitezih, pa zopet o ubežnih vojakih, rokovnjačih, ki so si našli zatočišče pod vrhom. Ena od zgodb pripoveduje o pastirjih, ki so na visoko ravan gnali ovce. Postali so preveč razigrani in židane volje. Niso se ozirali na odbito zdravomarijo in na noč, ki se je spustila na vrh ter na neštete nevarnosti, ki so prišle z njo. Bili so vedno bolj surovi in razuzdani, dokler jih temna sila ni spremenila v divje volkove, njihove ovce pa v pastirske pse. Med njimi se je vnel silovit spopad in še dolgo časa po tem dogodku se je ob polni luni z visoke gore, ki se je je prijelo ime Pasja ravan, slišal divji lajež psov in zavijanje volkov.
Danes, v svojo lastno podobo zazrtih časih, ob omembi skrivnostnih sil, ki so vladale na gori le zamahnemo z roko. Ampak, kot bi se vprašali naši predniki, kateri vrag je potem gnal vojsko, da je zravnala nekoč najvišji vrh Polhograjskih Dolomitov in na njemu zgradila raketno oporišče? Pasja ravan je bila tako prisiljena predati primat najvišje gore v Polhograjcih Tošču, danes pa gosti visok meteorološki radar. Pasja ravan se nahaja v v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, ožje v podregiji Škofjeloško in Polhograjsko hribovje in še ožje v podregiji Polhograjsko hribovje.

Do vznožja Pasje ravni se lahko sprehodimo tudi z vozičkom za otroke, saj je pot neprometna in zelo razgledna.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Večino poti hodimo po lokalni cesti, ki je precej neprometna, a zelo razgledna. Če se nam zahoče le razgledov in sprehoda z vozičkom za otroke izlet tako priporočamo. Sprehodimo se do kapelice na razglednem križišču in povzpnemo se tudi do razgledne cerkve svetega Lenarta na griču tik nad naseljem. Zadnji del poti poteka po gozdnem kolovozu, katerega kratek del tik pod vrhom je precej strm. Tu otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 834 m
Višina: 1020 m
Višinska razlika: 186 m

Izhodišče: Zapeljemo se do Polhovega Gradca, nato pa nadaljujemo proti Črnemu Vrhu. Ceste se držimo vse do omenjene vasi, kjer parkiramo na parkirišču pod gasilskim domom, oziroma pri župnišču. Gasilski dom se nahaja pod bifejem Dom (maj, 2017). Pred gasilskimi vrati ne smemo parkirati.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Črni vrh - Pasja ravan 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S parkiršča pod gasilskim domom gremo levo mimo bifeja Dom. Cesta nas sprva vodi skozi gozd, ko pa se približamo prvim gorskim kmetijam se gozd umakne strmim travnikom, cesta pa postane razgledna zlasti proti Rovtarskemu hribovju zahodno, proti jugu pa proti Krimskemu hribovju, Menišiji ter seveda Polhograjcem in tudi Rovtarskemu hribovju. Ceste se držimo vse do križišča s kapelico, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj minutah nas markacije usmerijo desno na gozdni kolovoz. Držimo se ga vse do vrha Pasje ravni. Pot je dobro markirana in na ključnih razpotjih označena z narisanimi smerokazi, ki nas varno pripeljejo na vrh (maj, 2017).

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (40) pritisni: Pasja ravan
  Na poti na Pasjo ravan se odpre izvrsten razgled proti cerkvici svetega Lenarta nad Črnim vrhom.