Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

Kobilja glava od koče na planini Stador - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kobilja glava od koče na planini Stador

Kobilja glava je del razgibanega, pa vendar precej enotnega slemena nad Tolminom. V naravi predstavlja mejo med Severno Primorsko in Gorenjsko in pa razvodnico med Savo in Sočo. Je eden izmed pomembnejših stranskih vrhov na južnem delu Spodnjih Bohinjskih gora in zato izreden razglednik prav na slednje. Le razgledi na Bohinjske gore iz Porezna se lahko merijo s temi iz ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Na Kobiljo glavo bodo prišle tudi družine z otroki starimi od 4 do 5 let.

Družinski izlet: Izlet na Kobiljo glavo je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Vrh je izjemen razglednik iz katerega se ob jasnem vremenu vidi vse do Jadranskega morja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1475 m
Višina izhodišča: 1050 m
Višinska razlika:
425 m

Izhodišče: Med Mostom na Soči in Tolminom opazimo oznake za vas Poljubinj, ki nas usmerijo na stransko cesto po kateri kmalu pridemo v omenjeno vas. Z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ki nas nekoliko višje pripelje v vas Ljubinj, kjer nadaljujemo levo v smeri koče na planini Razor in planine Stador. Naprej se vzpenjamo po ozki, strmi in asfaltirani cesti, ki nas čez čas pripelje do parkirišča ob cesti v bližini koče na planini Stador.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kobilja glava 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Smerokazi nas pred kočo na planini Stador usmerijo levo med ograjo. Hitro se priključimo makadamski cesti. Držimo se je do njenega konca, kjer sledimo markacijam, ki nas usmerijo na ozko pešpot. Po kratki hoji skozi gozd prečkamo travnato in razgledno sleme in ponovno zavijemo v gozd. Sledi nekoliko strmejši vzpon po delno poraščenem grebenu Šprince. Višje nas pot vodi mimo velikega možica na Šprinci. Tu se pot precej položi. Nato gremo skozi dva gozdička ločena s travnatim pobočjem. Nad drugim pasom gozda gremo mimo pastirske koče. Sedaj nas pot vodi precej direktno v široka pašna travnata pobočja, a vzpon ni prestrm. Razgledna pešpot je občasno precej poraščena s gosto travo, a je orientacija lahka, saj imamo nad sabo ves čas visok križ, ki označuje vrh Kobilje glave. Ko se povzpnemo na sleme se slabo nadelana pot obrne desno. V nekaj minutah dosežemo razgleden vrh.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.