Koča na planini Razor

          

 Planina Razor s planine Kuk - za gps sled ali  galerijo na zgornjo ikono
Vrh nad Škrbino

Planina Razor leži na stičišču več pomembnih veznih poti, Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti E7 in Slovenske geološke poti. Neposredno nad planino se dvigajo strma pobočja vrhov, ki si od vzhoda proti zahodu sledijo od Žabiškega Kuka, Vogla v ozadju, do Vrha Krnic in prevala Globoko čez Rušnati vrh, Mejo in Vrh nad Škrbino do Tolminskega Migovca. Proti jugu se odpira razgled na tolminsko kotlino, ob lepem vremenu pa seže vse do Jadranskega morja. Prvo kočo na planini so uredili iz nekdanje italijanske vojaške postojanke. Odprli so jo leta 1948, a je kmalu postala pretesna zato so jo v naslednjih letih povečali. Planina velja za zibelko sirarstva v Zgornjem Posočju, saj segajo njegovi začetki v leto 1873, ko je tu začel izdelovati trdi sir švicarski mojster. Nasledil ga je mojster Tomaž Hitz, prav tako švicar, ki je izobraževal sirarje tako iz Posočja kot iz Bohinja. Planina je znamenita tudi zaradi stoletnih bukovih dreves, ki obkrožajo planinsko kočo in dvorišče pred njo. Po drevesih, ki so jih morali posekati zaradi slabe vitalnosti so ugotovili, da začetki njihove rasti segajo v obdobje Tolminskega punta, torej so stara okoli 300 let. Planina Razor se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Julijske Alpe.

Družinski izlet na planino Razor je primeren za otroke stare 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet do planine Razor je zaradi dolžine primeen za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo večji del poti zmogli prehoditi tudi mlajši otroci, še posebej tisti bolj vztrajni. Pot nas ves čas vodi po makadamski cesti, ki je na bolj strmih predelih asfaltirana ali betonirana. Na planini nas pričaka planinska koča, klopi pred njo ter visoka zelo lepa drevesa. Otroci bodo na planini našli veliko varnega prostora za igro. Če se bomo z njimi sprehodili višje, do zgornje meje pašnikov, postane planina zelo razgledna tako proti pobočju grebena, ki povezuje Vogel in Žabiški Kuk, še zlasti pa proti jugu, kjer se širijo Severno Primorska hribovja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1315 m
Višina izhodišča: 1150 m
Višinska razlika:
165 m

Izhodišče: Med Mostom na Soči in Tolminom se odcepi cesta v Podljubinj. Iz Podljubinja se peljemo naprej proti vasi Ljubinj, kjer za cerkvijo zavijemo levo proti planini Razor in Stador. Cesta nas pripelje do parkirišča na planini Stador, kjer je v bližini planinski dom. Tu se zapeljemo še naprej proti planini Lom ter preko nje naprej za oznakami proti planini Razor. Na višini 1150 metrov pridemo do planine Kuk in parkirišča pred njo. Tu parkiramo, saj nadaljna vožnja ni dovoljena.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Planina Kuk - Koča na planini Razor 1 ura.

Sezona: V vseh letnih časih. V snežnih razmerah je dostop do izhodišča z avtomobilom lahko zelo otežen, saj je zadnji del makadamske ceste pred planino Kuk zelo ozek in na posameznih mestih zelo strm.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča se ves čas držimo občasno na strmih mestih asfaltiranega ali betoniranega kolovoza. Vodi nas preko planine Kuk ter višje mimo razpotja - desno E7 Rut, 6 ur, levo Koča na Planini Razor 30 minut. Med potjo gremo tudi mimo označenega razpotja za Žabijski Kuk, kot piše na planinskem smerokazu. Pot, ki se je do sedaj vzpenjala pretežno zložno se počasi položi in nas pripelje na planino Razor.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (77) pritisni: Planina Razor

   Planina Razpor s planinsko kočo in sirarno. V ozadju so najvišji vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora.