Vogel

         
   
  Vogel od planinskega doma Savica za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Vogel

Vogel je predvsem po zaslugi našega znanega smučišča, ki mu je posodil ime ena izmed bolj znanih gora pri nas, a se zdi, da je kljub temu manj obiskan kot bi pričakovali. Ljudje imamo navado, da radi zbiramo, oziroma presegamo mejnike in eden od teh je v slovenskih gorah postavljen na 2000 metrih nad morjem. Voglu je sape zmanjkalo tik pod to magično mejo, kar v očeh marsikoga naredi to goro manj privlačno, kot je sicer. Razgled proti osrednjim Julijcem je izvrsten, a v primerjavi s sosednjimi gorami zopet nič posebnega. Pač je z vseh izvrsten. Posebnost Vogla je zagotovo eden izmed bolj celovitih in lepših razgledov na Spodnje Bohinjske gore. Ni predaleč od Vrha nad Škrbino zahodno, prvega v nizu Spodnjebohinjskih dvatisočakov, proti vzhodu pa se prav tako lepo vidi proti Šiji in Rodici. Proti jugu se značilno podaljša v dolg in ozek stranski greben, ki se zaključi kot Žabiški Kuk, zaradi katerega je Vogel zlahka prepoznaven s sosednjih gora. Vogel je eden izmed tistih vrhov, za katere še kako velja pregovor, ki pravi, da ni važen cilj, temveč pot. Opisana pot na Vogel ni najkrajša. Vijugasta mulatjera do Komne in naprej bližnjica do planine Govnjač znata biti precej dolgovezni, ampak ko se pot končno obrne proti Planini za Migovcem se pričnejo odpirati eni izmed lepših razgledov na Bohinjsko jezero. Višje nad razpotjem za Škrbino se ruševje in drevje počasi umakne in hoja postaja vedno lepša. Na Konjskem sedlu se ne moremo nagledati atraktivnega Bohinjskega Migovca, sledi pa dolgo in razgledno prečenje strmih pobočij brezpotnih gora Meje, Rušnatega vrha, Vrha Planje ter gore Vrh Krnic. Precej položna pot pod naštetimi vrhovi je zagotovo ena izmed najlepših pri nas in Vogel je njen, če lahko tako rečemo, idealen cilj. Pot lahko dodatno razgibamo z zahtevno hojo preko Vrha Krnic na katerega se povzpnemo po zelo ozkem in strmem travnatem grebenu. Krožni povratek nas vodi naprej po izredno lepi gorski pokrajini vse do planine Zadnji Vogel, kjer se prične dolg spust po Žagarjevem grabnu. Vogel se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Pot je večinoma lahka, ima pa dva kratka zahtevna odseka. Prvi zahteven predel poti je kratek vzpon po ozkem grebenu tik pod Vrhom Krnic. Drugi, sicer dobro varovani zahteven predel je kratek spust po vzhodnem robu Vogla.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 653 m
Višina: 1922 m
Višinska razlika: 1269 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Dom na Komni 2 uri 30 minut, Dom na Komni - Konjsko sedlo 2 uri, Konjsko sedlo - Vogel preko Vrha Krnic 2 uri, skupaj 6 ur 30 minut. Povratek Vogel - Dom Savica preko Žagarjevega grabna 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V zimskih razmerah je obvezna uporaba cepina in derez.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskim smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. V mesecih, ko je drevje brez listja se na posameznih mestih na poti odpre lep pogled na Bohinjsko jezero pod nami. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja za Kočo pod Bogatinom desno. Tu zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo do Doma na Komni.
Mimo planinskega doma sledimo oznakam za žičnico Vogel (Rjava skala). Ozka pešpot se spušča skozi zaraščen gozd. Občasno je nekaj korakov bolj strmih in si po potrebi pomagamo z rokami, a vseeno zlahka napredujemo. Po približno 5 minutah pridemo do razpotja, kjer nas planinski smerokaz levo vodi proti žičnici Vogel, 4 ure 30 minut, in desno proti žičnici Vogel preko planine Govnjač 5 ur. Gremo levo po bližnjici. Pešpot se hitro nekoliko zooža, a je dobro nadelana in markirana. Sprva se sicer položna pot nekoliko spusti, nato pa sledi razgiban teren vzhodnega predela Komne, kjer se pot občasno položi, vzpne, pa zopet spusti. Po nekoliko daljšem in strmejšem vzponu sledi spust skozi pas ruševja, ki nas pripelje do razpotja in planinske poti, ki vodi levo proti Voglu preko planine Govnjač, 4 ure, desno imamo 30 minut do planine Govnjač in po prehojeni poti do Doma na Komni 45 minut. S hojo nadaljujemo levo. Sprva položna pot nas vodi po vzhodnem predelu planine Govnjač imenovanem Krošnja. Višje se zložno vzpnemo v manjšo dolino med vrhom Pleše in Mohorjem, kjer se pričnemo spuščati proti skrajnemu vzhodnemu robu Komne. Tu se pešpot obrne desno proti Bohinjskemu Migovcu. Sprva zložna pot na kateri se odpre eden lepših razgledov na Bohinjsko jezero nas nato v zmernem vzponu pripelje na Planino za Migovcem. Obhodimo jo po njenem vzhodnem robu, nato pa se kratko vzpnemo do slabo označenega razpotja (oktober, 2019), kjer gre desno smer za Škrbino, Vrh nad Škrbino in Tolminski Kuk, levo pa za preval Globoko in Vogel. Nadaljujemo levo, vedno bolj razgledna pot pa nas v pretežno zmernem vzponu pripelje za Konjsko sedlo med slikovitim in brezpotnim Bohinjskim Migovcem in goro Mejo.
Na sedlu se nahaja razpotje, kjer gre naravnost navzdol smer in bližnjica za žičnico Vogel Rjava skala), 2 uri 15 minut in desno za Vogel 1 ura 30 minut. Držimo se smeri za Vogel. Sprva se nekaj korakov vzpnemo, nato pa se pot obrne levo, sledi nekaj minut strmega vzpona za katerim se pot položi. Pred nami je sedaj dolgo in zelo slikovito prečenje strmih severnih sten brezpotnih gora Meje, Rušnate glave in Vrha Planje. Večinoma zložna in zelo razgledna pot sledi terenu in se občasno nekoliko vzpne ali spusti. Ves čas hoje se pred nami odpirajo razgledi proti Rodici, na smučišče Vogel ter proti osrednjim Julijcem okoli Triglava. Med hojo sem pa tja iz Žagarjevega grabna pokuka tudi Bohinjsko jezero. Po daljši hoji pridemo do razpotja, kjer gre desno smer za preval Globoko in planino Razor, levo za planino Zadnji Vogel ter naravnost za Vogel, 30 minut. Gremo naravnost. Sprva se nekoliko spustimo, nato pa se pot, ki preči pobočja med Globokim in Vrhom Krnic prične vzpenjati. Pozorni smo na neoznačeno razpotje, ki ga zlahka spregledamo, kjer se strma pešpot odcepi desno v gruščnato pobočje. Kmalu pridemo na ozek greben z zelo strmimi pobočji, kjer se prične sicer kratek, a zahteven predel poti. Neoznačena, a dobro vidna stezica (oktober, 2019) nas vodi vrh travnatega grebena. Hitro pridemo do skalnatega predela, kjer je potrebno nekaj korakov poplezati, nato pa nadaljujemo naravnost vrh grebena. Sedaj pretežno zložna pot nas v slabih 3 minutah pripelje na travnat Vrh Krnic.
Od tu se naravnost spustimo na sedlo med Vrhom Krnic in Voglom, kjer nadaljujemo naravnost po grebenu proti Voglu. Sprva se zmerno vzpenjamo vrh pretežno travnatega grebena, ki nas hitro pripelje do skalnatega predela, kjer je potrebno nekaj korakov poplezati. Do vrha sledi še nekaj minut lahke in razgledne grebenske hoje.
Če se želimo izogniti sicer kratkemu in zelo slikovitemu, a zaradi zelo ozkega in strmega grebena, vrtoglavemu zahtevenemu predelu poti gremo mimo neoznačenega razpotja naprej po naši poti. Hitro, po morda 10 minutah hoje, pridemo tik pod s planinskimi smerokazi označenega sedla med Voglom in Vrhom Krnic, kjer imamo levo do Vogla 10 minut lahke hoje in desno do Vrha Krnic 5 minut lahke hoje po travnatem pobočju.

Sestop: Z Vogla se po isti poti spustimo do sedla med Vrhom Krnic in Voglom, kjer sledimo smeri za Ski hotel Vogel in Črno prst desno navzdol. Precej gruščnata pot nas v zmernem spustu pripelje do naslednjega razpotja, kjer gre levo smer za Dom na Komni in desno za Črno prst in Ski hotel Vogel. Nadaljujemo desno, sledi pa prečenje severne vršne stene Vogla, ki se zaključi s kratkim in strmim vzponom, ki nas preko delno izpostavljenega pomola pripelje na vrh ozkega grebena po katerem se strmo spustimo na manjše sedlo. Ta sicer sorazmerno kratek spust je zahteven in dobro varovan z jeklenicami. Na sedlu pot zavije levo in se zmerno prečno spušča po deloma z melišči posutem pobočju. V pretežno zmernem spustu pridemo do naslednjega sedla in razpotja, kjer je levo smer za planino Zadnji Vogel 40 minut in Ski hotel 1 ura 20 minut, desno Šija 50 minut. Držimo se levo. Pot se zmerno spušča in preči pretežno z melišči posuta pobočja. Ko se po približno 10 minutah hoje melišča umaknejo travnatim pobočjem pokritim z zaplatami ruševja, pridemo do naslednjega razpotja, kjer je levo smer za Dom na Komni in Globoko ter desno smer za Orlovo glavo 1 ura in Ski hotel (Rjava glava) 1 ura 20 minut ter desno navzdol za planino Zadnji Vogel 30 minut in Rjavo skalo (Ski hotel) 1 ura 10 minut. Držimo se smeri za planino Zadnji Vogel. Precej gruščnata pot nas med zaplatami ruševja v pretežno zmernem spustu pripelje na planino Zadnji Vogel. Držimo se pešpoti, ki nas vodi po sredi zgornjega predela planine. Nato gremo skozi redek macesnov gozd, ki nas vodi mimo razpotja, levo za Komno in Konjsko sedlo ter desno za Rjavo skalo. Držimo se desno in hitro pridemo do sirarne mimo katere poteka smučarska proga po Žagarjevem grabnu.
Za sirarno nadaljujemo levo navzdol po makadamski cesti, oziroma pozimi smučarski progi. Nižje pridemo do razpotja makadamskih cest, kjer nas planinska oznaka usmeri levo za Ukanc in Zlatorog. Po dobri minuti hoje se nižje smučišče odcepi levo za sedežnico Zadnji Vogel, medtem ko nadaljujemo s hojo desno za Žagarjev graben. Pot se prične občasno strmo spuščati in da bi se izognili zdrsu iščemo shojene steze levo ali desno od makdamske ceste, oziroma ob robu smučišča. Tudi nižje se pot občasno položi, pa zopet strmeje spušča. Ko se, že precej nižje, pot obrne desno, proti spodnji postaji gondole za smučišče Vogel se pot položi. Te poti se sedaj držimo vse do že omenjene spodnje postaje gondole. Tu na asfaltirani cesti zavijemo levo navzdol in po dobrih 2 minutah hoje pridemo do ceste, ki vodi do doma Savica in našega izhodišča do katerega imamo še približno 45 minut hoje.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (149) pritisni: Vogel
   Vogel je ena bolj zanih gora v Spodnjih Bohinjskih gora, kot tudi v Julijskih Alpah nasploh.