Izvir Krupe

Najlepši izvir v Beli krajini je od reke Krupe. Do nje vodi kratka učna pot, ki je tudi družinski izlet. V njej živi človeška ribica.     Najlepši izvir v Beli krajini je od reke Krupe. Do nje vodi kratka učna pot, ki je tudi družinski izlet. V njej živi človeška ribica.     Najlepši izvir v Beli krajini je od reke Krupe. Do nje vodi kratka učna pot, ki je tudi družinski izlet. V njej živi človeška ribica.
 
 Izvir Krupe iz vasi Krupa - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone
 
Izvir Krupe

Izvir Krupe je najbolj vodnat in morda tudi najlepši izvir v Beli krajini. Rečica izvira pod 30 metrov visoko skalo. Preko jezu in mimo žage teče proti Lahinji v katero se izliva blizu Gradca. Njeno podzemlje je življenjski prostor v Sloveniji edino tu živeče jamske školjke Kuščarejeve kongerije in človeške ribice. Opisana učna pot je kratek družinski izlet v naravi. Nahaja se v regiji Dolenjska in podregiji Kolpa in Bela krajina.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 153 m
Višina izhodišča: 185 m
Višinska razlika:
35 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Iz ljubljanske smeri jo zapustimo na drugem izvozu Novo mesto zahod in se držimo smeri za Metliko in Črnomelj. Peljemo se preko Novega mesta in prelaza Vahta. Nadaljujemo do vasi Jugor, kjer zavijemo desno proti Semiču. V Semiču se peljemo naravnost preko kraja in v prvem večjem križišču zavijemo levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozimo se do vasi Praprot, kjer zavijemo levo proti Krupi. Tu parkiramo levo ob cesti na večjem parkirišču z informativnimi tablami tik pred vasjo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - izvir Krupa 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš po cesti proti vasi. Že po nekaj desetih metrih pri prvi hiši na desni strani opazimo tablo z napisom izvir. Kaže desno navzdol na makadamsko cesto. Zavijemo nanjo in po slabih desetih minutah zmernega spusta pridemo do izvira Krupa. Sprehodimo se do pomola, jezu in za hišo po otoku.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Izvir Krupe -

8 slik

izvir-krupe-14

izvir-krupe-13

izvir-krupe-12

izvir-krupe-11

izvir-krupe-10

izvir-krupe-09

izvir-krupe-08

izvir-krupe-07