Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

  Smuk na Semiški gori iz Gabra pri Semiču - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Smuk na Semiški gori

Izlet na Smuk nas vodi preko neizrazitega in gozdnatega vrha Semenič. Ime je dobil po vitezih, ki so tu sezidali enega naših najstarejših srednjeveških gradov. Čez nekaj stoletij so svoj sedež preselili na slabo uro oddaljeni in novozgrajeni grad Smuk. Od njega so danes ostale le razvaline, v njegovi neposredi bližini pa se nahajata velik lovski dom in lepo obnovljena cerkvica svetega ...

Panoramska Smuška cesta je vredna tudi samostojnega obiska z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Opisan izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Vzpon na poti ni nikjer prestrm, le zaradi dolžine poti otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Ko se povzpnemo na rob Semiške gore, v bližino vrha Semenič, se pot precej položi in jo bodo zmogli prehoditi tudi otroci stari 2 do 3 leta. Vkolikor se odločimo za vzpon po panoramski Smuški cesti, bodo velik del poti zmogli prehoditi tudi mlajši. Smuška cesta je zagotovo ena najlepših panoramskih cest pri nas vredna samostojnega izleta. V temu primeru pot lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina vrha Semenič: 590 m
Višina izhodišča: 423 m
Skupna dosežena višinska razlika:
314 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico in z vožnjo nadaljujemo proti Muljavi in Žužemberku ter naprej preko Soteske in Črmošnjic proti Semiču. Ko se prične cesta počasi spuščati proti Beli krajini smo pozorni na križišče, kjer je odcep za Uršlja sela. Zavijemo levo in takoj, še na istem križišču, zavijemo desno na ozko Smuško cesto. Parkiramo ob prvi makadamski cesti levo, nekaj 10 metrov naprej.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Semenič 30 minut, Semenič - Smuk 45 minut. Krožen povratek Smuk - izhodišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Stopimo na Smuško cesto in čeprav se ob naši makadamski cesti nahajajo pohodniške table za Semenič in Smuk gremo naprej po Smuški cesti, ki je tudi markirana. Čez nekaj minut smo pozorni na naslednje zelene pohodniške table, ki nas usmerjajo levo na pešpot, ki vodi v gozd. Nahaja se tik pred majhno leseno drvarnico (avgust, 2016). Pot je označena z zelenim S. Hitro pridemo do gozdne ceste, kjer nas oznake usmerijo desno na pešpot po Semiški gori. Zmerno vzpenjajoča pot nas v nekaj minutah pripelje do samotne cerkvice svetega Primoža in Felicijana. Cerkvico obhodimo in gremo za njo naprej po gozdni pešpoti proti Semeniču in Smuku. Pot v zmernem vzponu preči pobočja Semiške gore. Ko se vrh pobočja obrne desno se teren položi. V dobrih dveh minutah dosežemo neizrazit gozdnat vrh Semenič, ki ga označuje lesena tabla s kovinskim napisom.
Za Semeničem se pot počasi spušča. Vodi nas okoli široke vrtače. Za njo pridemo do razpotja, kjer gre naravnost daljša pot, desno pa krajša. Odločimo se za krajšo smer. Ves čas dobro nadelana in označena pot se še naprej spušča, v nadaljevanju pa sledi terenu in se občasno položi, pa zopet spušča. Nato nekaj časa sledimo gozdnemu kolovozu, ki nas pripelje do manjše jase. Prečkamo jo in gremo levo v gozd. Hitro pridemo do strmega in betoniranega odseka gozdne makadamske ceste. V nekaj minutah se po njej povzpnemo do večjega razpotja s številnimi pohodniškimi smerokazi. Sledimo oznakam za Smuk, ki nas vodijo desno-naravnost preko naslednje večje gozdne jase. V nekaj minutah, po kratki hoji skozi gozd, pridemo do širokega, košnega travnatega pobočja vrh katerega se nahajata lovski dom Smuk - Semič in cerkvica svetega Lovrenca, do katerih se povzpnemo po slabih dveh minutah hoje.

Sestop: Do velikega razpotja s številnimi smerokazi se vrnemo po isti poti. Na razpotju zavijemo levo proti Semiču in studencu. Pot se skozi gozd spušča nekoliko hitreje. Že po dobrih dveh minutah pridemo do naslednjega razpotja, kjer se še kar držimo smeri naravnost navzdol proti Semiču. Sedaj strmina kmalu popusti in v nekaj minutah pridemo do samotne kapelice poleg katere se nahaja razpotje, levo za Semič, desno za Semenič, mi pa gremo naravnost navzdol v smeri pešpoti po Semiški gori. Hitro pridemo do prvih hiši, kjer se odpre širok razgled na Belo krajino. Po makadamski cesti se spustimo do asfaltirane Smuške ceste, kjer zavijemo desno. Te ceste se držimo vse do izhodišča. Vodi nas mimo številnih zidanc, vinogradov in sadovnjakov. Cesta je po vsej dolžini izreden razglednik in zagotovo ena najlepših panoramskih cest pri nas.