Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Kucelj nad Višnjo Goro s Trebeljevega - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Kucelj nad Višnjo Goro

Kucelj je najvišji vrh občine Grosuplje. Nahaja se severno od Višnje Gore in južno od Malega in Velikega Trebeljevega. Sam vrh je prostran, travnat in na njemu stoji manjši geodetski stolp z žigom. Iz stolpa, na katerega se lahko povzpnemo, se nam odpre razgled proti Kamniško-Savinjskim Alpam, vidijo se tudi Julijske Alpe. Razgled po Posavskem hribovju, ki je sicer kot na dlani, delno zakrivajo drevesa. Opisana pot na Kucelj predstavlja kratek sprehod. Leži v podregiji Posavsko hribovje in regiji Vzhodni Alpski svet.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 748 m
Višina izhodišča: 687 m
Višinska razlika:
61 m

Izhodišče: Vkolikor prihajamo po dolini Besnice na križišču v Velikem Trebeljevem zavijemo desno. Vkolikor prihajamo iz Šmartnega pri Litiji na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost. Držimo se naše ceste. Kmalu za vasjo se pričnemo vzpenjati in cesta zavijati levo. Na vrhu grebena je križišče, kjer smer desno vodi proti Malemu Vrhu pri Prežganju. Nadaljujemo naravnost sedaj po makadamski cesti. Po približno dobrih dveh kilometrih postanemo pozorni na pohodno tablo, ki levo ostro nazaj kaže na Obolno. Od tega križišča nadaljujemo naprej še nekaj 100 metrov in smo pozorni na prvi kolovoz na naši desni strani, ki je izhodišče našega sprehoda. Parkiramo na ustreznem mestu ob cesti.
Naslednji dostop je iz Višnje Gore. Z avtom se zapeljemo do vasi Leskovec. Po cesti skozi vas nadaljujemo naravnost. Za vasjo vozimo po makadamski cesti med njivami in travniki in smo pozorni na kolovoz na naši levi strani, ki zavija glede na našo cesto poševno levo naprej. Ta kolovoz je naše izhodišče.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Kucelj 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od izhodišča nadaljujemo peš po kolovozu. Po približno 100 metrih pridemo do prvega razcepa in dreves na desni strani. Nadaljujemo naravnost. Sedaj je na naši desni strani pašnik in hitro pridemo do naslednjega razcepa poti. Držimo se našega kolovoza in nadaljujemo naravnost. Še vedno hodimo ob pašniku. Na njegovem koncu naša pot zavija desno in nato skozi gozd v ovinku levo. Po slabih dvesto metrih hoje po gozdu kolovoz zavija desno. Iz gozda pridemo na širok in dolg travnik, ki se blago vzpenja. Približno nadaljnih 10 minut sledimo našemu sedaj nekoliko manj vidnemu kolovoz, ki nas vodi po sredini travnika. Pripelje nas do geodetskega stolpa, ki je cilj našega izleta.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.