Osrenca

         

  Osrenca iz Javorja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Osrenca

Osrenca je manj znan vrh v Posavskem hribovju in le stežka si jo bomo ogledali iz doline, čeprav se občina Šmartno pri Litiji ponaša, da je njen najvišji vrh. Vedno je kaj v napoto, hrib, drevje... Mimo nje tudi ne vodi nobena prometna pot, le makadamska cesta in kolovozi namenjeni izkoriščanju gozdov na njenih pobočjih. Še najbližja je cesta, ki gre mimo Bogenšperka, a je Osrenca prav tako ves čas skrita pred našim pogledom. Če vemo kam pogledati, jo bomo ugledali na poti na Obolno. Videli jo bomo tudi na poti na Janče. Pri veliki kapeli svetega Miklavža se lepo vidijo glavni vrhovi na tem posavskem predelu Dolenjske. Desno se dviga Kucelj nad Višnjo Goro, na sredini je čokato Obolno. Za njim je Pristava in levo ob njej se dviga nekoliko osamela Osrenca. Če dobro pogledamo proti Pristavi bomo na temnem gozdnatem ozadju zagledali pikico, ki označuje skrivnostno cerkvico svetega Lamberta mimo katere vodi Viridina pot. Če k vsemu temu dodamo, da je vrh Osrence gozdnat in nerazgleden, zakaj torej na Osrenco? Zato, ker so na vrhu postavili visok razgleden stolp, s katerim je Osrenca postala privlačen izletniški cilj. Stolp se je odlično dopolnjeval z razglednim turnom cerkvice na Felič vrhu, a ga je doletela usoda preštevilnih izvrstnih učnih poti širom Slovenije. Večina jih je očitno nastala kot enkraten projekt katerega glavni namen je bil, ne izobraževanje pohodnikov ali morda privabljanje ljudi v naravo, temveč zaslužek. Stolp so, recimo da, pozabili vzdrževati, čeprav njegova gradnja ni mogla biti poceni in letos (2018) so ga tik pred prvim majem porušili in z njem zakurili kres. Ideja za izlet na Osrenco je nastala prejšnje leto pozno jeseni, ko je bilo očitno, da je stolp tik pred propadom. Ta izlet je posvečen njemu in podobnim propadlim ali propadu prepuščenim pohodniškim projektom v spomin. Drugi del galerije prikazuje nekaj fotografij posnetih s telefonom, ko je stolp še stal. Do njega smo se povzpeli iz tesne in odmaknjene doline potoka Bukovica. Če nam je pot iz Javorja prekratka, se lahko na Osrenco odpravimo tudi iz Bogenšperka. Osrenca se nahaja v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje.

Krožna pot na Osrenco je primerna za družinski izlet s otroki starimi 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet na Osrenco je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti bodo zmogli tudi mlajši. Na Felič vrhu je pot zelo razgledna, povzpnemo pa se lahko tudi na turn vaške cerkvice.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 548 m
Višina: 710 m
Višinska razlika: 162 m

Izhodišče: Po zasavski cesti se iz smeri Ljubljana zapeljemo v Litijo. Prečkamo reko Savo in se zapeljemo do krožnega križišča na robu naselja, kjer sledimo oznakam za Šmartno v Litiji. Tu nadaljujemo naprej proti Bogenšperku. Ko se peljemo mimo gradu postanemo pozorni na prometni smerokaz, ki nas čez nekaj sto metrov usmeri desno proti Javorju. Zapeljemo se preko naselja in parkiramo ob stari osnovni šoli.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Osrenca 45 minut, krožni povratek - izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Pri šoli gremo levo po makadamski cesti. Držimo se je kar nekaj časa, pripelje pa nas do zaselka Felič vrh. Nad zadnjo domačijo, na razglednem travniku, stopimo do cerkvice in se povzpnemo na njen turn. Tu se odpre razgled na velik del Dolenjske. Nato s hojo nadaljujemo naprej po cesti, ki je občasno zelo razgledna. Pot nas višje vodi skozi zaselek Gornji Vrh. Ceste se držimo vse do zadnje domačije desno v naselju, kjer se prelevi v kolovoz, ki nas preko travnika vodi v gozd. Po kratkem spustu se pot vzpne skozi gozd in nas pripelje do razgledne poseke (maj, 2018), kjer se držimo roba gozda. Hitro pridemo do markacije, ki nas usmeri desno v gozd. Že po morda 30 metrih hoje nas oznaka Lavričeve poti ponovno usmeri desno proti razglednemu stolpu. Čez nekaj 10 metrov pridemo do naslednjega razpotja, kjer sledimo markacijam levo. Gremo mimo vodnega zajetja in čez slabo minuto pridemo na Osrenco.

Sestop: Z vrha stopimo nekaj korakov nazaj in zavijemo ostro levo na ozko pešpot. V slabi minuti se spustimo na gozdni kolovoz, kjer nadaljujemo desno. Pot nas sprva vodi po grebenu. Kmalu gremo mimo bližnjice do Javorja, a se še naprej držimo naše poti. Nižje se obrne desno in kmalu se nam pred razpotjem priključi prej omenjena bližnjica, sicer Panoramska pot Javorje. Na razpotju nas markacija usmeri desno. Sprva položna pot se prične kmalu hitreje spuščati. Pripelje nas do naslednjega razpotja, kjer nas markacija ponovno usmeri desno. Po sorazmerno strmem spustu pridemo do makadamske ceste. Pozorni smo na planinski smerokaz, ki nas usmeri desno proti Javorju. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča. Sprva hodimo skozi gozd, pred Javorjem pa pot postane ponovno razgledna.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (105) pritisni: Osrenca
  Osrenca je grebenast vrh v Posavskem hribovju preko katerega vodi krožna planinska pešpot.