Sveti Andrej nad Škofjo Loko

sveti andrej nad skofjo loko     sveti andrej nad skofjo loko     sveti andrej nad skofjo loko   

 Sveti Andrej iz Puštala - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Andrej nad Škofjo Loko

Cerkev Sveti Andrej nad Škofjo Loko se nahaja na travnatem pomolu nad istoimensko vasjo. Nudi razgled na okoliško Polhograjsko hribovje in deloma na Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Sveti Andrej se nahaja v subregiji, ki jo tvorijo Polhograjsko hribovje, Škofjeloško hribovje, Cerkljansko hribovje in Rovtarsko hribovje in je del regije Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 616 m
Višina izhodišča: 353 m
Višinska razlika:
263 m

Izhodišče: Vozimo se skozi Škofjo Loko po glavni cesti, ki vodi skozi mesto od kranjske ali medvodške smeri proti Selški dolini. Pozorni smo na križišče s cesto za Poljansko dolino. Tu iz glavne ceste zavijemo navzdol čez reko Selščico in nato gremo skozi stari predel mesta. Še v centru mesta zavijemo levo čez reko Poljanščico proti Puštalu. Držimo se glavne ceste skozi naselje, ki kmalu za mostom zavije desno. Nadaljujemo do konca naselja, kjer pridemo do križišča. Tik za njim ob glavni cesti desno opazimo zeleno tablo z napisom Dolina Hrastnice in narisanim zemljavidom na dekorativnem kozolčku. Takoj za njim je majhno parkirišče, kjer parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Sveti Andrej 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča gremo nazaj proti Puštalu a le nekaj metrov do križišča. Tu zavijemo levo. Po približno 200 metrih bomo prišli do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Sedaj pridemo do naslednjega križišča kjer zavijemo ob kozolcu levo. Kolovoz nas vodi skozi zaselek tik pod robom gozda, kjer se nam odpre lep razgled proti Škofji Loki. Nadaljujemo skozi gozd po stezi. Kmalu pridemo do makadamske ceste, kjer s hojo nadaljujemo naprej. Tej cesti sledimo vse do vasi Sveti Andrej nad Zmincem nad katero je naša cerkev. V vasi na križišču iz sedaj asfaltne ceste zavijemo levo na makadamsko cesto, ki nas med dvema toplarjema že po nekaj 100 metrih hoje pripelje na cilj.

Sestop: Vračamo se po isti poti.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Sveti Andrej nad Škofjo Loko -