Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

Sveti Ožbolt nad Škofjo Loko od svetega Andreja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Ožbolt nad Škofjo Loko

Cerkev svetega Ožbolta se nahaja na enem izmed številnih razglednih polhograjskih grebenov. Nekoč je bila tu božja pot, je pa danes težko ugotoviti, ali so k njej romali zaradi božje slave in moči, ali zaradi razgledov, ki se tu odprejo. Da gre za poseben kraj so vedeli že naši poganski predniki, saj so na temu mestu tudi oni častili naravne sile in njene lepote. Božja pot je kasneje ...

Na cerkvico svetega Ožbolta nad Škofjo Loko se lahko odpravimo tudi kot na nedeljski družinski izlet.

Družinski izlet: Izlet k svetemu Ožboltu je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot je večinoma zložna, velik del pa nas vodi po makadamskih in gozdnih cestah. Le vzpon od kmetije pod cerkvijo je precej strm, a tudi zelo kratek. Otrokom zaradi dolžine poti in posameznih hitreje vzpenjajočih se delov po potrebi pomagamo z nošenjem. Do cerkve se lahko zapeljemo tudi z avtomobilom.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 859 m
Višina izhodišča: 610 m
Višinska razlika:
249 m

Izhodišče: Skozi Škofjo Loko se zapeljemo proti Puštalu. Peljemo se čez most in kmalu za njim vidimo odcep s kažipotom z napisom Hrastnica. Zavijemo desno v to smer in se kar nekaj časa peljemo po asfaltirani cesti ob potoku Hrastnica. Sprva skozi Puštal, nato pa s hišami posejani dolini, dokler na svoji desni ne vidimo odcepa asfaltirane ceste, ki se nekoliko bolj strmo vzpne proti Sv. Andreju. Po ožji asfaltirani cesti, ki se zmerno vzpenja, po približno 2 kilometrih vožnje pridemo do Sv. Andreja. Parkiramo v naselju ali pa se zapeljemo do istoimenske cerkve in parkiramo pred njo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - sveti Ožbolt 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti, ki vodi mimo cerkve svetega Andreja. Držimo se je do prvega razpotja, kjer nas markacije usmerijo levo na ožjo gozdno cesto. Po krajšem zmernem vzponu pridemo do naslednjega razpotja, kjer nas markacije vodijo desno na makadamsko cesto. Položni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer sledimo markacijam levo v travnato pobočje ob robu gozda. Na naslednjem razpotju zavijemo desno na ožjo in sprava precej zaraščeno pešpot (julij, 2016). Višje se pot precej razširi in položi, a hitro ponovno zooža. Pripelje nas na kolovoz nad robom gozda. Markacije nas usmerijo levo. Zmerno se vzpenjamo preko razglednih travnikov proti domačiji pod cerkvijo. Pod kmetijo nas markacije vodijo skozi star kmečki sadovnjak in preko dvorišča kmetije do visoke lipe. Pred nami je še zadnji precej strm vzpon do cerkve svetega Ožbolta, ki ga prehodimo v slabih 10 minutah hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.