Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Hrvatova jama iz Predgriž - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Hrvatova jama

Hrvatova jama je manjša kraška jama sredi gozdov Hrušice in blizu vnožja znanega Javornika in okoliškega hribovja. Opisana pot sledi učni poti Kraški gozd. Večinoma nas vodi po makadamski cesti, kolovozu preko travnikov in krajši del od ceste do jame po slabši gozdni cesti. Pot se da v celoti, razen kratkega dela po gozdni cesti do vhoda v jamo opraviti tudi z vozičkom za otroke. Primerna je tudi za otroke stare do 2 let, saj je pot skozi gozd in čez travnike ravna. Tako majhne otroke je zaradi varnosti potrebno nositi na delu poti, ki poteka po sicer redko prometni asfaltni cesti. Hrvatova jama se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, podregiji Goriška in še ožje v podregiji Hrušica.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 662 m
Višina izhodišča: 682 m
Višinska razlika:
20 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustimo jo na izvozu za Logatec. V krožnem križišču v Logatcu zavijemo proti Idriji in Črnemu vrhu. Cesti za Idrijo sledimo do Godoviča, kjer v centru naselja zavijemo levo proti Črnemu vrhu. Peljemo se skozi manjši tunel in vsekozi naravnost do kraja Predgriže. Tu smo pozorni na kolovoz tik pred manjšo kapelico na levi strani ceste. To je izhodišče našega izleta. Ob kolovozu ali v naselju poiščemo ustrezno parkirno mesto.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Opisana krožna pot 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S hojo pričnemo po kolovozu ob kapelici, ki nas vodi preko širokih travnikov in pašnikov. Po približno 15 minutah pridemo do križišča asfaltnih cest, kjer zavijemo levo proti kraju Spodnje Lome. Ob tej cesti prav tako hodimo približno 15 minut, ko pridemo do makadamske ceste na levi strani. Nanjo nas opozarja količek učne poti. Zavijemo nanjo in po približno 450 metrih pridemo do slabše ozke gozdne ceste na desni strani, ki vodi do Hrvatove jame. Nanjo nas opozarja količek učne poti. Zavijemo nanjo in po približno 5 minutah hoje skozi zaraščen gozd pridemo v širokem desnem ovinku do vhoda v Hrvatovo jamo.
Po isti poti se vrnemo do makadamske ceste in nadaljujemo desno. Hitro pridemo do prvih travnikov in hiš. Pot nas pripelje do ceste po kateri smo se pripeljali. Tu zavijemo levo in čez nekaj deset metrov pridemo do kolovoza po katerem smo pričeli s hojo.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

  Hrvatova jama je manjša kraška jama sredi prostranih gozdov Hrušice.