Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Sveti Miklavž nad Vipavo iz Podnanosa za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sveti Miklavž nad Vipavo

Sveti Miklavž nad Vipavo se nahaja na južnih pobočjih Nanoške planote pod Podraško Turo. Pri cerkvici, ki s hitre vipavske ceste deluje samotno in zapuščeno nas preseneti vrvež številnih obiskovalcev. Na lep nedeljski dan bomo tu srečali številne gorske kolesarje, športne plezalce kot tudi pohodnike iz vse Slovenije. Nekateri se do cerkvice pripeljejo kar z avtomobilom. Je tudi ...

Sveti Miklavž nad Vipavo je manjša cerkvica do katere vodi več pešpoti primernih tudi za mlajše otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti bodo prehodili tudi otroci stari 2 do 3 leta, odvisno koliko so vajeni hoditi, a jim zaradi dolžine poti pomagamo pri hoji. Pri cerkvici je veliko prostora za varno otroško igro.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 443 m
Izhodišče: 164 m
Višinska razlika na poti: 288 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Novo Gorico ter se po hitri cesti zapeljemo do izvoza za Vipavo in Podnanos, kjer zavijemo proti Podnanosu. Zapeljemo se v Podnanos, kjer parkiramo ob glavni cesti, ki pelje skozi naselje na parkirišču pred Domom Premla - Vojkota, oziroma pred Vojkovim domom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče v Podnanosu - cerkvica svetega Miklavža nad Vipavo 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Ob desni strani parkirišča, kjer smo parkirali je info tabla ter manjša skala s planinskimi smerokazi, ki nas usmerjajo levo proti Vojkovi koči in Abramu. Gremo levo ob igrišču nato pa na ovinku na koncu igrišča zavijemo levo na nasuto pešpot (maj, 2021). Pot hitro zavije desno, kjer opazimo dva mostička. Potok Močilnik prečkamo po drugem mostičku. Asfaltirana pešpot nas v levem ovinku vodi ob potoku. Ko se cesta nekoliko oddalji od potoka hitro pridemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno. Držimo se ceste, ki nas ponovno vodi preko Močilnika. Za mostom cesta zavije desno in se prične vzpenjati nad naselje. Višje nad Podnanosom zavijemo desno na intervencijsko cesto, ki se prav tako vzpenja. Po morda 100 metrih hoje pridemo do križišča, kjer nadaljujemo desno. Držimo se naše ceste, ki se prične kmalu strmo vzpenjati in nas pripelje nad hitro cesto, kjer se prelevi v makadamsko cesto. Gremo naprej po makadamu, ki kmalu zavije ostro desno nazaj-navzgor. Še naprej se držimo naše ceste, ki se ji višje z leve priključi še ena makadamska cesta - tu naša cesta ponovno zavije ostro desno navzgor. Že po morda 30 metrih hoje pridemo do naslednjega razpotja makadamskih gozdnih poti, kjer bomo opazili planinsko tablo desno za Abram in lovsko kočo (maj, 2021). Tu zavijemo levo - na tej cesti se nahaja tabla za območje medveda. Pot se zmerno vzpenja, ko višje pridemo do razpotja. Zavijemo levo na kolovoz, ki gre prečno na gozdnato pobočje. Kmalu pridemo do naslednjega razpotja tik pred katerim se nahaja izvir. Tu nas planinski smerokaz na drevesu usmeri desno. Še naprej se držimo našega kolovoza, ki se prične vzpenjati v breg. Pot se občasno prečno položi, pripelje pa nas do širše gozdne makadamske ceste, kjer nas planinski smerokaz usmeri levo za Svetega Miklavža. Položna gozdna makadamska cesta nas v dobrih 10 minutah pripelje do cerkvice svetega Miklavža nad Vipavo.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.