Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
  Sveti Socerb iz Podrage za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Sveti Socerb nad Vipavsko dolino

Socerb, svetnik, ki poleg svetega Hieronima prav tako velja za domačega svetnika, se je rodil v Trstu in del življenja preživel v jami blizu istoimenskega gradu Socerb. Ta je bil nekoč pomembna mejna utrdba na visokem Kraškem robu nedaleč stran od Črnega Kala. Danes je svetnikovo ime sinonim ravno za omenjeni grad, a se po njemu imenuje tudi cerkvica v Vipavskih brdih. Pot do ...

Pot do cerkvice svetega Socerba nad vipavsko vasico Podraga je izvrsten predlog za družinski izlet.

Družinski izlet: Krožna pot do cerkvice svetega Socerba je primerna za otroke stare 4 do 5 let. Pri cerkvici so pod lipo klopi z mizo.

Zahtevnost: Lahka z rumenimi oznakami označena pot. Povratek je neoznačen, a je orientacija preprosta.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 165 m
Višina: 555 m
Višinska razlika: 390 m

Izhodišče: Vozimo se po hitri cesti skozi Vipavsko dolino. Zapustimo jo na izvozu za Vipavo, Štanjel in Manče. Z vožnjo nadaljujemo proti Podnanosu, a le do razcepa za Podrago. Tu zavijemo desno in se zapeljemo do vasi. Parkiramo na ustreznem mestu ob cesti pred prvimi hišami vasi.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Podraga - Sveti Socerb 1 ura 15 minut. Krožen povratek Sveti Socerb - Podraga 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti ob kateri smo parkirali. Gremo skozi vas in se držimo naravnost dokler ne pridemo do podobe svetega Jakoba na zidu ob cesti. Tu nadaljujemo desno do električnega droga na katerem z rumeno piše Socerb levo (april, 2017). Tu zavijemo levo na ozko asfaltirano cesto, ki hitro preide v ozek kolovoz, ki prav tako hitro zavije levo. Višje na prvem razpotju se držimo desno in na naslednjem tudi. Še naprej se držimo našega kolovoza, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje na naslednjem razpotju zavijemo levo, ves čas pa sledimo rumenim puščicam in markacijam, ki pa so že precej obledele. V nadaljevanju se kolovoz zooža v pešpot, ki nas pripelje na slabo gozdno cesto po kateri nadaljujemo z vzponom. Kmalu se obrne levo, držimo pa se je vse do razpotja, kjer nas oznaka usmeri desno na pešpot proti Svetemu Socerbu. Pot se vzpenja precej strmo, do cerkvice pa nas pripelje približno po 10 minutah hoje.
Če smo z otroci ne zavijemo desno na pešpot pod cerkvijo, temveč s hojo nadaljujemo naprej po naši gozdni cesti. Višje nas pripelje do večjega razpotja, kjer zavijemo desno. Od tu imamo do cerkevice samo še nekaj minut hoje.

Sestop: Vračamo se po gozdni cesti-kolovozu, ki vodi do cerkevice. Na večjem razpotju nekaj minut hoje pod cerkvijo zavijemo levo navzdol. Te poti se nato držimo vse do vasi Podraga. Ko že v vasi pridemo do asfaltirane zavijemo desno in se skozi vas sprehodimo do izhodišča.