Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

Vipavski Križ iz vasi Plače za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Vipavski Križ

Vipavski Križ je eno najlepših zgodovinskih mest v Sloveniji. Nahaja se na podolgovatem griču sredi Vipavske doline. Za mestece, ki se preko meja hriba ni moglo širiti so značilne ozke ulice in eno in dvonadstropne hiše, ki se stiskajo znotraj mestnega obzidja. Sam hrib je bil zaradi svoje izvrstne lege naseljen že v predrimskih časih, medtem ko je bil v srednjem ...Izlet na Vipavski Križ po krožni poti je primeren za otroke stare 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet na Vipavski Križ je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Izlet je za tako majhne otroke precej dolg, zato ga lahko pričnemo tudi v naselju Cesta in nadaljujemo s hojo po spodnjem opisu. Vračamo se po cesti po kateri se iz naselja Cesta pripeljemo z avtom v Vipavski Križ (modra gps sled). Na ta način izlet skrajšamo za več kot polovico hoje. Izlet lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke, saj ves čas hodimo po makadamskih ali asfaltiranih lokalnih cestah. Pri tem je edina ovira nekoliko bolj strm vzpon na Vipavski Križ iz naselja Male Žablje, ki pa ni predolg. Pri tem si po potrebi lahko pomagamo tako, da med vzponom eden od staršev malčka nosi, drugi pa voziček poriva.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška ali tudi lažja športna obutev.

Višinska razlika na lahki družinski poti proti Žavcarjevem vrhu.

Vipavski Križ: 178 m
Izhodišče: 144 m
Višinska razlika: 34 m
Višinska razlika na krožni poti: približno 188 m

Izhodišče: Vozimo se po vipavski hitri cesti. Zapustimo jo na izvozu za Ajdovščino, kjer zavijemo desno proti Ajdovščini. Že takoj čez 50 metrov na prvem križišču zavijemo levo. Cesta nas sprva vodi mimo industrijske cone, nato pa nas v desnem ovinku pripelje do krožnega križišča, kjer gremo levo v smeri Nove Gorice. Te ceste se držimo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri levo za Velike Žablje. Te ceste se držimo do križišča, kjer nas prometni smerokaz usmeri levo za vas Plače - tu je sicer desno ena od smeri za Vipavski Križ. Zapeljemo se skozi vas Plače in parkiramo na manjšem urejenem parkirišču za domom krajanov.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Vipavski Križ: 1 ura 30 minut, krožen povratek Vipavski Križ - izhodišče: 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča pri domu krajanov v naselju Plače gremo naprej po cesti po kateri smo se pripeljali. Gremo mimo doma in že čez 20 metrov zavijemo desno dol na ozko makadamsko cesto. Ta se hitro spusti na dno doline, kjer makadamska cesta preide v ozko asfaltirano cesto (februar, 2024). Cesta nas v kratkem zložnem vzponu pripelje na manjše križišče, kjer ne gremo ne desno, ne levo temveč po kratkem S ovinku naravnost. Cesta preide v makadam in se prične zložno spuščati. Te makadamske ceste se sedaj držimo vse do manjšega mostu čez potok. Za mostom nadaljujemo levo. Na naslednjem razpotju se držimo levo. Te poti se sedaj držimo kar nekaj časa, pripelje pa nas na ožjo lokalno asfaltirano cesto po kateri nadaljujemo levo. V nadaljevanju nas vodi preko mostu in pripelje do naslednje ceste po kateri smo se sicer peljali na izhodišče. Tu gremo desno, a že čez približno 100 metrov zavijemo levo na kolovoz. Tudi tega kolovoza se sedaj držimo kar nekaj časa, pripelje pa nas do naslednje asfaltirane ceste. Tu gremo desno in se sprehodimo preko naselja Cesta, a le do trikotnega križišča s klopmi in manjšim razpelom (feberuar, 2024). Tu zavijemo levo na ožjo lokalno cesto. Pot nas vodi mimo balinišča ob železnici, nato pa na robu naselja zavije ostro levo. V nadaljevanju nas vodi mimo manjšega ribnika in pod avtocestni nadvoz. Za nadvozom se asfaltirana cesta prelevi v makadamsko. Vodi nas mimo vinogradov ter skozi zaplate gozda in nad potokom. Pripelje nas do naselja Male Žablje. Tu stopimo na ozko asfaltirano cesto in gremo levo. Na naslednjem razpotju se prav tako držimo levo ter nato naravnost. Ceste se ves čas držimo skozi vas. Na robu vasi na križišču zavijemo levo navzgor. Hodimo ob robu ceste in čez približno 200 metrov zavijemo levo na ozko strmo vzpenjajočo cesto proti Vipavskemu Križu. Cesta hitro preide v ozko betonirano pešpot, kjer se vzpenjamo ob križevem potu, ki nas pripelje v Vipavski Križ. Po lastni želji se sprehodimo skozi izvrstno zgodovinsko mestece.

Povratek: Na izhodišče se vračamo skozi glavna vrata, ki vodijo v mestece. Takoj pod obzidjem zavijemo desno na pešpot, ki nas pod obzidjem pripelje do asfaltirane ceste (februar, 2024). Po njej se sprehodimo do naslednje ceste, kjer nadaljujemo desno. Pot nas pripelje do konca naselja Vipavski Križ, kjer na križišču zavijemo levo ter nato že čez nekaj korakov desno proti naselju Plače. Po tej cesti se sedaj vrnemo na izhodišče. V Plačah nas pot vodi mimo votline Lurške Marije.