Meniji za izlete po regijah Slovenije
         
 
 Vitovsko jezero iz Vitovelj - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Vitovsko jezero

Vitovsko jezero predstavlja prav poseben izlet v naravi. Je edino naravno jezero v Vipavski dolini in celotni slovenski mediteranski pokrajini. Leži pod znamenito Vitovsko cerkvijo Svete Marije. Pot do jezera je lahka in primerna kot družinski izlet. Do jezera vodi tudi delno krožna pot, ki pa tu ni opisana. Leži sredi gozda pod robom Trnovskega gozd in zato se njegovi hribi ne vidijo. ...

Zahtevnost: Delno označen sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 445 m
Višina izhodišča: 130 m
Višinska razlika:
315 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Razdrto in nadaljujemo po Primorski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu za Selo. Takoj za izvozom nadaljujemo levo proti Vitovljam. Peljemo se mimo naselja Črniče in izvoza za vas Osek. V Vitovljah v drugem križišču zavijemo desno proti turistični kmetiji Maloščevo in cerkvi Svete Lucije. Čez približno 50 metrov parkiramo levo na makadamskem parkirišču.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Vitovsko jezero 50 minut. Izhodišče nad Vitovljami ob cesti blizu cerkve Sv.Petra 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Vitovska Sveta Marija s hribi v ozadju se vidi že na izhodišču izleta v naravi. Od mesta, kjer smo parkirali ne gremo desno po asfaltni poti, kot kažejo oznake, temveč nadaljujemo naravnost, oziroma po levi asfaltni cesti. Držimo se je in nikamor ne zavijamo dokler po približno 30 minutah hoje ne pridemo do zaselka Vitovlje. Cesta nekoliko pred hišami zavije levo in nas nato v desnem ovinku pripelje v središče vasi. Pridemo do križišča, kjer nas pohodna tabla ob kateri so tudi informativne table usmerja levo na Vitovsko krožno pot, mi pa nadaljujemo desno. Po nekaj minutah gremo mimo table, ki kaže desno proti cerkvi Svetega Petra. Nadaljujemo naprej in kmalu pridemo do spomenika padlim borcem, ki ga je postavil kipar Marko Pogačnik. Nadaljujemo po naši cesti iz katere se zelo lepo vidijo hribi na robu Trnovskega gozda. Po nekaj 100 metrih pridemo do razcepa, kjer nas table opozarjajo na kolovoz, ki levo vodi proti Vitovski cerkvi in jezeru. Naravnost so Užiče.
Zavijemo levo in nadaljemo po položnem kolovozu. Držimo se naše poti, ki nas vodi tudi čez lepo jaso z mogočnimi kostanji na levi strani. Po približno 15 minutah hoje od asfaltne ceste pridemo do razcepa poti, kjer so ponovno pohodne table. Levo nas usmerjajo proti Vitovski cerkvi Svete Marije in desno proti Vitovskemu jezeru. Gremo desno in že po nekaj 10 metrih zavijemo levo na pešpot v gozd, kjer hitro pridemo do jezera.
Vkolikor se želimo izogniti hoji po asfaltu se zapeljemo do mesta, kjer nas pohodne table levo usmerjajo na kolovoz. Parkiramo ob cesti. Tako je družinski izlet v naravi krajši in bolj primeren za manjše otroke, ki že hodijo.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.