Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Bevkov vrh iz Sovodnji - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Bevkov vrh

Bevkov vrh ni dobil ime po pisatelju iz Zakojce, temveč po njegovih lastnikih nedaleč stran. Bevk je v teh krajih namreč kar pogost priimek. Gozdnati grbi na hrbtu med Žirmi in Idrijo upravičeno pravimo vrh, saj je osamela in tu okoli najvišja. Bevkov vrh naše želje po razgledih ne bo potešil, zato se sprehodimo do bližnje, 10 minut oddaljene kapelice, ki se nahaja sredi širokih pašnikov. ...

Pot na Bevkov vrh je primerna tudi za otroke stare 4 do 5 let.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Ob kapelici, ki je naš končni cilj, so klopce, vpisna skrinjica in žig. Navdušili nas bodo široki in razgledni pašniki in pogled na samotne gorske kmetije.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1051 m
Višina izhodišča: 592 m
Višinska razlika: 459 m

Izhodišče: Opisan je eden izmed številnih možnih dostopov do izhodišča, ki je primeren za tiste, ki prihajajo iz osrednjega ali vzhodnega konca Slovenije.
Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Vrhniko. Na prvem semaforju zavijemo levo in čez približno 200 metrov desno proti Horjulu. Peljemo se preko Stare Vrhnike in še naprej do križišča za Podlipo in Smrečje. Peljemo se do vasi Podlipa ter se povzpnemo do prevala v vasi Smrečje, kjer nadaljujemo naprej do naselja Žiri. Tu na križišču z regionalno cesto zavijemo desno preko centra. Iz Žiri nadaljujemo proti Cerknemu. Čez nekaj kilometrov takoj, ko prečkamo most čez reko Soro zavijemo levo (tik pred naseljem Trebija). Nadaljujemo preko Hobovš do Sovodnja, kjer v naselju parkiramo na velikem parkirišču pri trgovini na levi strani ceste.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Bevkov vrh 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča gremo levo mimo zadružnega doma. Takoj za domom zavijemo desno na ožjo nekoliko skrito asfaltirano cesto. Vzpenja se precej strmo, a strmina že za prvim ovinkom popusti. Pot nas vodi mimo domačije tik ob cesti. Hitro za njo zavijemo desno na gozdni kolovoz, kamor nas usmerja planinski smerokaz. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo skozi gozd, nato pa nas pot vodi med vznožjem zaobljenega in zelo fotogeničenega travnika in robom gozda. Višje se dvignemo nad gozd in gremo skozi "dvorišče" domačije, med hišo in gospodarskim poslopjem. Tu nadaljujemo desno po lokalni asflatirani cesti, a jo že po dobrih 100 metrih zapustimo. Planinski smerokazi nas usmerijo sprva desno na kolovoz, hitro za tem, na prvem razcepu kolovozov pa levo. Po krajši hoji skozi gozd pridemo na plano, kjer nas smerokaz za Bevkov vrh usmeri desno na kolovoz. Po kratki in položni hoji nas smerokaz tokrat usmeri levo na pobočje strmega travnika. Vzpnemo se do roba gozda in ob njem nadaljujemo desno navzgor. Tu je vzpon precej strm. Po nekaj minutah dosežemo zgornji rob travnika in zanemarjen kolovoz. S hojo nadaljujemo naprej v gozd za markacijo. Po slabo nadelani pešpoti hodimo skozi gosto podrast. Hitro pridemo do gozdne ceste. Prečkamo jo in gremo naravnost naprej v gozd. Na temu delu poti pogrešamo markacije in tudi pešpot se nekoliko izgubi (avgust, 2015). Vkolikor menimo, da smo zašli, se držimo levo, da pridemo na bolj odprt teren, nato pa sledimo pobočju, ki se zlagoma oža v širok greben. Kakšno minuto hoje ali dve višje bomo naleteli na pešpot, ki je dovolj dobro nadelana, da ji lahko sledimo brez težav in tudi markacije postanejo pogostejše. Vodi nas po že omenjenem širokem grebenu. Višje pridemo do gozdne ceste. Sledimo ji le nekaj 10 metrov do njenega vrha. Od tu nas markacije vodijo desno na gozdno pešpot, ki nas v dobrih dveh minutah pripelje na Bevkov vrh.
Iz vrha sledimo oznaki za kapelico, 10 minut. Skozi gosto podrast hitro pridemo na plano. S hojo nadaljujemo naravnost po hrbtu širokega travnika. Levo pod nami je manjša dolinica in električni daljnovodi. Spustimo se na neizrazit preval pred nami do katerega vodi kolovoz. Tu ne zavijemo levo navzdol na kolovoz, temveč gremo desno po manj vidnem in položnem kolovozu. Vodi nas ob robu gozda in nad strmim travnikom. Ko prične rob gozda zavijati desno navzdol, gremo mi levo skozi gozd. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do naslednjega travnika, kjer lahko desno že vidimo kapelico. Do nje imamo še nekaj minut hoje preko razglednih pašnikov.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.