Porezen

          

  Porezen iz Petrovega Brda - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Porezen

Pogled na Porezen je najlepši s sosednje Kojce, pogled na Spodnje Bohinjske gore pa je najlepši s Porezna. Tako pravijo in mi se z njimi strinjamo. Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja, osamelec in zato izvrsten razglednik. Poleg že omenjenih so kot na dlani tudi preostali Cerkljanski vrhovi, poleg Škofjeloškega in Polhograjskega pa tudi tudi Idrijsko hribovje. Za sosednjo Črno prstjo na drugi strani Baške grape kukajo Triglav, Rjavina, Kanjavec in ostali Julijci. V prvi polovici 20. stoletja je gora doživljala težke čase. Italijanski vojaški strategi so goro pozidali z bunkerji in številnimi rovi, ki so bili med drugo svetovno vojno prizorišče krvavega spopada, na kar nas opozarja spomenik padlim borcem NOB. Danes se na poti na Porezen pohodniki spopadamo zgolj s strmimi pobočji gore. Trud je bogato poplačan. Na vrhu se nahajajo žig, vpisna skrinjica in razgledna plošča. Deset minut hoje pod vrhom se nahaja planinski dom Koča na Poreznu. Gora se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Idrijska in še ožje v podregiji Cerkljansko hribovje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1630 m
Višina izhodišča: 804 m
Višinska razlika:
826 m

Izhodišče: Iz doline Soče zavijemo v kraju Bača za Podbrdo. Držimo se glavne ceste. Ko pridemo na prelaz Petrovo Brdom gremo pod mostom in za njem parkiramo ob planinskem domu Petrovo Brdo. Iz Škofjeloške smeri gremo po glavni cesti skozi Škofjo Loko proti Železnikom v Selški dolini. Stalno se držimo glavne ceste. Ko je vas Zali Log za nami smo pozorni na razcep, kjer gre cesta desno proti vasi Sorica. Tu ne zavijemo desno, temveč nadaljujemo naravnost po dolini. Kmalu se začne cesta vzpenjati in nas pripelje do planinskega doma Petrovo Brdo, kjer parkiramo in pričnemo z hojo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Petrovo Brdo - Porezen 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi v suhem in pozimi, ko je kopno.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Pri planinskem domu smo pozorni na prometno oznako za Podporezen in planinski smerokaz za Porezen. Hodimo po ozki asfaltirani cesti. Po približno 10 minutah hoje nas planinska oznaka usmeri desno v gozd. Sledimo dobro markirani in nadelani pešpoti, ki nas po približno 10 minutah hoje ponovno pripelje na asfaltirano cesto. Že čez približno 50 metrov ponovno zavijemo za markacijami v gozd. Višje pridemo do dekorativnega kozolčka, ki nas preko ozke makadamske ceste usmeri na lesene stopnice in naprej v gozd. Blizu kozolčka se nahaja klopca z razgledno tablo. Zmerno strma pot nas vodi mimo posestva gorske kmetije. Nad travniki se pričnemo vzpenjati strmo in direktno v gozdnato pobočje. Hitro pridemo do prvih okljuk pešpoti, strmina pa precej popusti. Približno 1 uro sledimo naši poti, ki je ves čas dobro nadelana in označena, vodi pa nas skozi pretežno bukov gozd. Višje se pot položi in nas pripelje do sedla med brezpotnim Hočem pod katerim smo pravkar hodili in grebenom neizrazitega Pohoškega kupa.
Od sedla se sprva vzpenjamo zmerno strmo po pobočju poraslem z grmičevjem in posutim s travnatimi zaplatami. Počasi se odpirajo vedno lepši razgledi proti Spodnjim Bohinjskim goram. Višje, ko pridemo do ostankov stare vojašnice se drevesa povsem umaknejo travnatim pobočjem in pot postane razgledna na vse smeri. Po pašnem slemenu hodimo do Koče na Poreznu, ki jo vidimo že od daleč. Preko dvorišča koče gremo naprej za planinskim smerokazom proti vrhu Porezna, ki ga dosežemo po približno 10 minutah neprestrme hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (68) pritisni: Porezen

  Porezen je med planinci priljubljena gora, ki je hkrati najvišji vrh Cerkljanskega hribovja.