Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Dom na Komni od planinske koče Savica za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Dom na Komni

Dom na Komni se nahaja na razglednem vzhodnem robu planote Komne, ki se strmo dviga nad zatrepom Bohinjske doline pri slapu Savica. Med vzponom po gozdnatem pobočju skozi drevje pogledujemo proti obrisu Bohinjskega jezera in si obetamo čudovit razgled. Pri domu je naš trud bogato poplačan. Najprej opazimo ravno Bohinjsko jezero obdano s številnimi gorami, pogled pa...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 653 m
Višina: 1520 m
Višinska razlika: 867 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Dom na Komni 2 uri 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskem smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Te poti se držimo skoraj povsem do našega cilja. V mesecih, ko je drevje brez listja se na posameznih mestih na poti odpre lep pogled na Bohinjsko jezero pod nami. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja za Kočo pod Bogatinom desno. Tu zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo na cilj.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.