Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Na Kanjavec iz Zadnjice preko Doliča - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kanjavec

Kanjavec je 2569 metrov visoka gora. Leži v osrčju Triglavskega narodnega parka Med Doličem, Hribaricami in Prehodavci. Stoji v Julijskih Alpah, ki same tvorijo svojo subregijo. Le-ta spada v regijo Zahodni Alpski svet. Iz gore je zelo lep pogled na Triglav in gore nad dolinama Trente in Bohinja. Na goro vodi več poti. Da se narediti lepo krožno pot preko Doliča na goro in nazaj v Zadnjico preko Prehodavcev.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi obvezno tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2569 m
Višina izhodišča: 730 m
Višinska razlika:
1839 m

Izhodišče: Vozimo po cesti Kranjska Gora - Bovec čez prelaz Vršič. Pri 50. serpentini vršiške ceste zavijemo na stransko cesto, ki nas že po nekaj 100 prevožnih metrih pripelje do parkirišča, kjer pustimo avto.

Prehojen čas na zahtevni poti.

Časi: Parkirišče v Zadnjici - Kanjavec preko Doliča 6 ur.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se turo priporoča le zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja na zahtevni poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo po poti v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Makadamska cesta nas sprva vodi po travnikih in nato skozi gozd. Po njej hodimo do označenega razpotja. Desno vodi markirana pot na Prehodavce. Mi nadaljujemo naravnost. Makadam počasi postane muljatera. S hojo nadaljujemo po muljateri, ki se zmerno vzpenja čez občasno strma pobočja. Držimo se naravnost. Pridemo do razpotja, kjer vodi pot levo proti Luknji in na Triglav čez Plemenice. Tu zavijemo desno in nadaljujemo proti Doliču. Pridemo do nasledjega razcepa, ki vodi desno proti Zasavski koči. Nadaljujemo levo. Ko pridemo do koče nadaljujemo desno proti zahodu do bližnjega bivaka, od tam pa po markirani planinski poti proti Kanjavcu. Po kakšni uri hoje nas lepo speljana pot pripelje do kratkega težavnejšega dela, ki ga premagamo s pomočjo varoval. Nato postane pot položna in hitro pridemo na vrh gore.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Lahko naredimo krožno pot do izhodišča v Zadnjici, kot je to razvidno iz GPS sledi.