Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Debeli vrh s planine Blato - za gps sled ali  galerijo na zgornjo ikono
Debeli vrh

Ko pridemo na Debeli vrh nam postane hitro jasno od kod ime. Vrh je prostran in širok kot razgledi, ki se nam odpirajo iz njega. Triglav s sosednjimi vrhovi, Krn in za njim Tržaški zaliv, Spodnje Bohinjske gore, Tosc nad Krmo, Ogradi in številni drugi vrhovi so kot na dlani. Razgled se nam nekoliko pokvari le v tesni škrbini tik pod vrhom, kjer moramo tudi nekoliko poplezati. Ta predel...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Zelo zahtevna neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi je obvezna uporabo čelade, derez in cepina.

Višinska razlika na zelo zahtevni poti.

Višina: 2390 m
Višina izhodišča: 1147 m
Višinska razlika:
1243 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Starim Fužinam. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Prehojen čas na zelo zahtevni poti.

Časi: Planina Blato - planina v Lazu 1 ura 30 minut, planina v Lazu - Debeli vrh 2 uri 30 minut.

Sezona: V suhem in ko ni snežnih razmer.

Prehojena razdalja na zelo zahtevni poti.

Vzpon: Po cesti, ob kateri smo parkirali pred planino Blato gremo do oznak, ki nas usmerijo levo na ozko gozdno cesto. Vzpenja se precej strmo sledimo pa ji vse do prvega razpotja, kjer gre levo pot proti Planini pri jezeru, mi pa gremo desno po kolovozu proti planini v Lazu. Pot se položi in kmalu obrne levo. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre levo pot na Planino pri jezeru. Tu gremo ponovno desno. Še vedno položen kolovoz počasi preide v široko gozdno pešpot, ki se prične precej strmo vzpenjati. Pot sledi terenu in se občasno nekoliko položi. Višje pridemo do vznožja visokih in gladkih sten za katerimi vstopimo v ozko grapo. Tu se teren položi, a se proti koncu grape ponovno hitreje vzpenja. Kmalu za grapo se pot obrne levo in prične počasi spuščati. Od tu v pretežno zložnem spustu kmalu pridemo do planine v Lazu.
Na planini v Lazu se držimo levega roba do več, daleč naokrog vidnih, rdečih pohodniških tabel, ki nas usmerijo desno proti Debelemu vrhu. Pot iz travnatega pobočja planine hitro preide v smrekov gozd. Višje se redki macesni mešajo s ruševjem. Pot nas počasi privede v grapo med pobočji gore Ogradi in vzhodnimi pobočji Debelega vrha. Sčasoma se macesni umaknejo, pot pa postane nekoliko bolj strma in gruščnata. Ko smo še pod prevalom med gorama in se pot nekoliko položi, smo pozorni na ozko stezico na levi strani in možiclja, ki jo označuje. Zavijemo nanjo. Neoznačeni poti zlahka sledimo, a le do skalnega predela označenega z možicljem. Preplezamo ga in se nato držimo neizrazite skalnate grape nekoliko bolj ob levi strani. Teren se nekoliko položi in ko je skalnati predel za nami je stezica zopet lepo vidna. Pot nas vodi proti visoki vzhodni steni Debelega vrha. Ko se ji že precej približamo pot zavije levo. Po krajšem strmem vzponu preko travnatega pobočja nas možici usmerijo levo čez skalnati predel - držimo se možicljev levo prečno navzgor (oktober, 2015). Vodilo nam je lahko tudi manjša škrbinca na ozkem grebenastem robu nad nami. Ko dosežemo ta rob se pot obrne ostro desno. Hodimo prečno navzgor po strmem travnatem pobočju posutem s skalami. Pot postaja vedno bolj razgledna. Višje se teren nekoliko položi, pa zopet postane bolj strm, travnate zaplate pa se občasno umaknejo skalam in grušču. Pot je na travanatih predelih lepo vidna, na skalnatih predelih pa jo označujejo možiclji. Višje pridemo na greben in prepaden severni rob gore. Tu se pot obrne levo. Vodi nas po slemenu predvrha Debelega vrha, ki ga dosežemo v nekaj minutah. Označuje ga velik možic.
S hojo nadaljujemo levo od možiclja navzdol. Hito pridemo do 2-3 metre visokega navpičnega predela, ki ga moramo preplezati. Ne povzroča nam večjih težav, saj zlahka najdemo oprijem za roke in noge. Pod tem predelom se pot obrne desno in nas pripelje do tesnega useka-prehoda, kjer moramo prav tako preplezati 3-4 metre visok in navpičen predel. Tu imamo nekaj več težav z iskanjem oprijema za roke in opore za noge, zlasti če smo nekoliko nižje rasti. Pot se nato obrne strmo levo navzdol. Hitro prečkamo manjšo grapo pod škrbino, ki smo jo pravkar preplezali nato pa se pot obrne desno navzgor v strmo pobočje. Že po nekaj metrih zavijemo levo, hoja pa se precej položi. Kmalu pridemo na prostrano sleme gore. Do velikega možiclja, ki označuje vrh Debelega vrha imamo še nekaj minut precej udobne hoje.

Sestop: Vračamo se po isti poti. Pot do škrbine je zaradi velike strmine in grušča ponovno terja veliko zbranost, kratka plezalna predela pa sedaj preplezamo precej lažje in hitreje kot med "vzponom".