Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Lajnar s Soriške planine - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Lajnar

Lajnar je travnat vrh nad smučiščem Soriška planina. Na njegovem vrhu je ohranjen bunker in žig. Nudi lep razgled na sosednji Slatnik, Dravh in Črno prst. Lepo se vidi tudi nekoliko bolj oddaljen Ratitovec, Porezen in Bohinjske gore. Prav tako nudi lep pogled na Škofjeloško hribovje. Pot iz Petrovega Brda je lahek, ne predolg izlet v naravi. Nahaja se v podregiji Julijske Alpe in regiji Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1549 metrov
Višina izhodišča: 1290 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 259 m.

Izhodišče: Iz doline Soče zavijemo v kraju Bača za Podbrdo. Držimo se glavne ceste. Ko pridemo na prelaz Petrovo Brdom gremo pod mostom, za njem zavijemo levo in nadaljujemo po lokalni cesti mimo planinskega doma Petrovo Brdo. Nadaljujemo do vasi Zgornja Sorica. V vasi zavijemo na cesto do Soriške planine levo in vozimo do parkirišča pod smučiščem omenjene planine.
Iz Škofjeloške smeri gremo po glavni cesti skozi Škofjo Loko proti Železnikom v Selški dolini. Stalno se držimo glavne ceste. Ko je vas Zali Log za nami smo pozorni na razcep, kjer gre cesta desno proti vasi Sorica. Zavijemo desno in nadaljujemo skozi vas Sorica do parkirišč pod smučiščem Soriška planina, kjer pričnemo z izletom. Vkolikor je ta cesta zaprta lahko pridemo do smučišča po cesti mimo planinskega doma Petrovo Brdo kot je opisano zgoraj.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Od parkirišča na Soriški planini do vrha Lajnar je 35 minut hoje.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na parkirišču pod smučiščem Soriška planina poiščemo makadamsko pot, ki vodi do Litostrojske koče. Po makadamu gremo mimo koče. Tu pot zavije levo. Nadaljujemo po njej. Kmalu makadam blago zavije desno v pobočje. Sedaj gremo mimo vodnega zajetja za zasneževanje na naši levi strani. Pot kmalu zavije še nekoliko levo. Gre pod sedežnico Lajnar in preči položno travnato smučišče. Kolesnice v travi so slabo vidne. Nadaljujemo naprej po poti, ki se sedaj začne bolj strmo vzpenjati po ozki smučarski progi. Po približno 15 minutah hoje v naravi pridemo do sedla. Levi vrh je Dravh, desno je Lajnar. Zavijemo desno in ob pastirski ograji hodimo po travnatem pobočju do vrha Lajnar, ki ga dosežemo po približno 10 minutah hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.