Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Velika vrata od planinskega doma Savica za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Velika vrata

Velika vrata so manjši visokogorski preval v odmaknjenem in pretežno brezpotnem predelu Julijskih Alp. Preko njega vodi precej neobljudena in pogosto komaj vidna markirana stezica (september, 2019), kjer bomo srečali zelo malo planincev, če sploh katerega. Pot, ki vodi preko Velikih vrat je alternativa povezavi Posočja s Triglavskimi jezeri preko Prehodavcev ali Posočja z ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišji del poti: 1924 m
Izhodišče: 653 m
Višinska razlika na poti: 1950 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - krožna pot kot opisano približno 10 ur. Vmesni časi po smerokazih so Savica - Koča pod Bogatinom 2 uri 45 minut. Koča pod Bogatinom - planina Za skalo 2 uri 30 minut. Če ne gremo do planine na tem odseku, zaradi razpotja pred planino odštejemo, 15 minut. Razpotje pred planino Za skalo - Koča pri Triglavskih jezerih 2 uri 30 minut. Na tem odseku zaradi razpotja na planini Lopučnici odštejemo 45 minut. Razpotje na planini Lopučnici - Dom na Komni 2 uri. Opisana pot gre sicer mimo Koče pod Bogatinom, kar je približno enako. Povratek od koče do Savice 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi, v suhem. Pozimi obvezno cepin, dereze.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskemu smerokazu za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut hoje pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer je levo Dom na Komni, gremo pa desno proti Koči pod Bogatinom. Sledita dve med sabo le nekaj minut oddaljeni razpotji, kjer se držimo desno. Naša pot se za drugim razpotjem položi in kmalu, po nekaj minutah hoje, pod sabo v prostrani kotlini planine Na Kraju zagledamo Kočo pod Bogatinom.
Na razpotju pri koči se držimo desno, že po nekaj minutah hoje pa pridemo naslednjega razpotja, kjer gre naravnost pot na Bogatinsko sedlo, mi pa zavijemo desno proti Lanževici čez Lepo Komno (markirano 2 uri 15 minut). Ozka, a dobro nadelana pešpot se zmerno vzpenja skozi ruševje. Vzpon kmalu postane strmejši in hitro pridemo na manjši preval. Za njim se sprva počasi spuščamo, nato pa pešpot sledi terenu valovite Lepe Komne. Ko pridemo do stene na zahodnem predelu planote se pot obrne levo in prične zmerno strmo vzpenjati. Tu je dokaj slabo nadelana (september, 2019), a je dobro markirana in ji zlahka sledimo. Po krajšem vzponu se teren položi, pridemo pa do razpotja, kjer gre levo preko nasute mulatjere smer za Lanževico, medtem ko mi zavijemo desno na pešpot za planino Za skalo (1 ura 30 minut).
Bolj markirana stezica kot pešpot se zmerno vzpenja v pobočje. Višje se pot nekoliko položi in sledimo ji vse do prevala Oslova škrbina. Tu hodimo po majhni visokogorski dolinici. Na koncu te dolinice se pot obrne navzdol. Spust hitro postane sorazmerno strm, še posebej, ko se nižje spustimo v pretežno macesnov gozd. Pot nas pripelje v globoko in tesno gozdnato dolino, predel Dola za Bajarjem, ki ga bomo v nadaljevanju obhodili. Tu se teren položi in v nekaj minutah pridemo do razpotja - naravnost planina Za skalo, desno nazaj Koča pri Triglavskih jezerih. Tu zavijemo desno za kočo. Položna pot nas vodi skozi iglast gozd, a se prične kmalu zmerno strmo vzpenjati. Kmalu pot zavije levo in nas pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi slabo vidna stezica. Tu se držimo markacij, ki na vodijo naravnost (ne desno neoznačene stezice, ki vodi proti Malim vratom). V desnem ovinku obhodimo plitvo kotanjo, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati prečno na deloma travnato, deloma gozdnato pobočje. Ko višje prečkamo prvo melišče tik pod gozdno mejo postaja teren vedno bolj razgleden. V nadaljevanju se pot vzpenja strmeje, sem pa tja si po potrebi pomagamo z rokami, a nam hoja ne dela težav. Višje gremo vodi mimo slabo vidnega razpotja z neoznačeno stezo za Travniško dolino - levo ter višje mimo brezpotnega pristopa za Čelo. Še naprej se držimo naše pešpoti, ki nas kmalu pripelje na preval Velika vrata, kjer nas pričaka visoka navpična stena.

Povratek: Pri steni pot zavije levo in se kratko povzpne skozi špranjo za katero se odpre širok razgled na predel Zgornje Komne ter Tičarice v ozadju. Tu, pri mejniku nekdanje Rapalske meje se pot obrne navzdol - tu se desno odcepi brezpotni pristop na Kal. Pešpot nas pripelje do obsežnega območja ravnih plošč razbrazdanih od številnih globokih škrapelj, ostroh robov in manjših brezen. Tu in nižje je orientacija v megli zelo težavna. Pot nas vodi ob levem robu slikovitega območja. Pripelje nas do njegovega vzhodnega roba, kjer zavije levo v breg nizkega grebena, ki ga v zmernem vzponu prehodimo po njegovem južnem robu. Na drugi strani grebena ponovno prečimo ravno območje škrapljastega sveta. Tudi tu nas markacije vodijo ob levem robu plošč, le da tokrat ne prečkamo grebena, temveč se pričnemo dokaj strmo spuščati po tesni grapi/žlebu pri čemer si po potrebi pomagamo z rokami. Nižje pod grapo je spust ponovno precej strm, pot pa deloma gruščanata. Nižje se pot položi in nas vodi skozi gosto podrastje in ruševje. V nadaljevanju se prične teren postopoma odpirati dokler ne pridemo do planine Lopučnince. Planino prečkamo in se povzpnemo na njen južni rob za katerih hitro pridemo do razpotja levo Koča pri Triglavskih jezerih 45 minut, desno Dom na Komni 2 uri. Gremo desno za Dom na Komni. Pot sedaj ni več slabo nadelana in pogosto komaj vidna stezica kot do sedaj, temveč široka dobro nadelana pešpot (september, 2019). Sprva se večinoma vzpenja skozi pretežno iglast gozd. V nadaljevanju se položi, nato pa spusti do planine Kal, ki jo obhodimo po levem robu. Za planino se ponovno vzpenjamo. Hitro pridemo do manjšega prevala z razpadajočimi klopmi in markacijo, kjer se pešpot ponovno obrne navzdol. Ves čas sledimo naši široki in dobro nadelani poti, ki nas v nadaljevanju vodi preko planine Razor za katero pridemo do razpotja levo Dom na Komni, desno Koča pod Bogatinom. Nas je tura vodila desno. Pešpot gre tu preko poraščenega grebena, zato se ponovno nekaj časa vzpenjamo. Na vrhu se teren obrne navzdol in po krajšem in strmejšem spusti pridemo do Koče pod Bogatinom od katere se na izhodišče vrnemo po smeri vzpona.