Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Planina Dedno polje s planine Blato za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Planina Dedno polje

Planina Dedno polje se nahaja na Fužinarskih planinah, gorskem svetu Julijskih Alp med Triglavskimi jezeri in dolino Voje ter med Pršivcem in Hribaricami. Nahaja se med Planino pri Jezeru in Ovčarijo. Blizu je Planina v Lazu, planina Viševnik, Krstenica in ostale. Vseh naj bi bilo nekoč kar trinajst. Če gremo mimo Dednega polja proti Triglavskim jezerom se čudimo številnim stanom od ...

Planina Dedno polje bo otrokom všeč zaradi pravljične podobe pastirskih stanov.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 leta. Hodimo po občasno nekoliko bolj strmi makadamski cesti. Ves čas hodimo po gozdu, zato je pot primerna zlasti za vroče poletne dni. Mlajšim med bolj strmimi predeli po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1147 m
Višina: 1560 m
Višinska razlika: 413 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Starim Fužinam. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Planina Blato - planina Dedno polje 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na parkirišču pred planino Blato sledimo oznakam za Planino pri Jezeru. Skozi gozd se pričnemo vzpenjati po sorazmerno strmem gozdarskem kolovozu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se držimo levo smeri za Planino pri Jezeru, desno Planina v Lazu. Za razpotjem se kolovoz prelevi v ozko in občasno precej strmo in deloma skalnato makadamsko cesto. Dobrih 5 minut pred Planino pri Jezeru gremo mimo razpotja, kjer gre levo smer za Planino Vodični vrh in Planino Vogar. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do Planine pri Jezeru, kjer se držimo oznak za planino Dedno polje. Pot preči planino, ki leži pretežno v kotanji nad jezerom in nas vodi mimo več pastirskih stanov in razpotja za planino Viševnik naprej v gozd. Poti, ki je dejansko ožja gozdna, občasno bolj strma makadamska cesta se držimo vse do planine Dedno polje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.