Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Mali Triglav iz doline Krme - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mali Triglav

Mali Triglav je tretja najvišja slovenska gora. Je neizrazit grebenski vrh na poti na Triglav in se zato zanj kot samostojno turo odloči le redkokdo. Od njegovega vrha pa do Triglava res ni več daleč. Kljub temu gora omogoča lepo krožno pot. Tako pod vznožjem, kot tik pod njenim vrhom vodi pot med Triglavskim domom na Kredarici in Domom Planika. Iz vrha se lepo vidijo Julijci in grebenska pot na Triglav. Gora se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Zelo zahtevana označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada, komplet za samovarovanje. Pozimi se priporoča tudi dereze in cepin.

Višinska razlika na zelo zahtevni poti.

Višina: 2725 m
Višina izhodišča: 922 m
Višinska razlika:
1803 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Hrušica in nadaljujemo proti Kranjski Gori. Pred vasjo Dovje zavijemo levo na cesto, ki pelje v Mojstrano in naprej proti dolinam Vrata, Kot in Krma. Po tej cesti se peljemo proti vasi Radovna in dolini Kot in Krma. Peljemo se mimo odcepa za dolino Kot in nadaljujemo naravnost po cesti, ki se prične spuščati. Sredi spusta se desno odcepi cesta v dolino Krmo. Nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno v smeri doline Krme. Po makadamski cesti se peljemo mimo Kovinarske koče do prvega označenega parkirišča. Lahko parkiramo tu, ali pa se odpeljemo naprej do naslednjega označenega parkirišča nekaj 100 metrov naprej, kjer se makadamska cesta konča.

Prehojen čas na zelo zahtevni poti.

Časi: Vzpon: dolina Krma - Triglavski dom na Kredarici 4 ure 30 minut, Triglavski dom na Kredarici - Mali Triglav 1 ura. Povratek: Mali Triglav - Dom Planika 30 minut, Dom Planika - dolina Krma 4 ure.

Sezona: Vsi letni časi. V snežnih razmerah se vzpon na goro priporoča samo zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja na zelo zahtevni poti.

Vzpon: S hojo pričnemo na prvem označenem parkirišču za Kovinarskim domom. Po približno 10 minutah hoje po gozdni makadamski cesti pridemo do naslednjega, zadnjega označenega parkirišča. Gremo mimo zapornic in hiše na jasi in naprej po za promet zaprti ozki makadamski cesti. Sčasoma postane pot strmejša in makadamska cesta končno preide v kamnito gozdno pešpot. Približno eno uro hoje od izhodišča pridemo do prvega ruševja. Pot je še vedno široka in se zmerno vzpenja. Nato se položi in nas pripelje na široko jaso imenovano Vrtača. Prečakamo jo po sredini in za njenim robom se pričnemo ponovno zmerno vzpenjati. Pot nas pripelje do naslednje s skalami posute široke in dolge jase imenovane Malo polje. Vzdolžno jo prečkamo. Za njo se pričnemo skozi gozd zmerno vzpenjati in po približno 15 minutah hoje pridemo do pastirskega stana Prgarca na planini Zgornja Krma. S hojo nadaljumo desno ob koči. Nekaj minut za pastirskim stanom pridemo do razpotja, ki desno vodi proti Kredarici in levo proti Planiki in Kurici. Nadaljujemo levo. Pot čez Kurico vodi deloma po melišču. Pot je strma in ovinkasta. Kmalu pridemo do še bolj strmega in skalnatega predela, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Nad tem predelom pridemo do ruševja, kjer se pot položi. Po razbrazdanem a dokaj ravnem kraškem svetu hodimo med ruševjem. Nato se hitro pričnemo spuščati v globoko kotanjo. Iz nje se zlagoma, tudi preko melišč, povzpnemo na Konjski preval.
Od tu sledimo oznaki za Triglavski dom do katerega imamo markirano 1 uro in 30 minut hoje. Pot se zlagoma vzpenja v pobočja pod Malim Triglavom. Občasno gremo preko krajših nekoliko bolj strmih predelov. Po približno 15 minutah hoje pridemo do kratkega z jeklenicami, klini in skobami varovanega predela na vogalu velike skale. Za njim se pot ponovno položi. Nato pridemo še do dveh s jeklenicami dobro varovanih predelov. Hitro in brez posebnosti ju prehodimo. Približno eno uro hoje za Konjskim prevalom pridemo do razpotja, kjer gre naravnost pot za Krmo, mi pa gremo tu levo proti Triglavskemu domu. Že po nekaj minutah hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre levo pot proti Domu Planika in desno ponovno proti Triglavskemu domu. Nadaljujemo desno. Pot se zložno vzpenja čez melišča in široka skalnata pobočja pod Kredarico. Ko pridemo do razpotja z zarjavelo tablo nadaljujemo desno. Kmalu zatem pridemo do Triglavskega doma na Kredarici.
Od Triglavskega doma se sprva nekoliko spustimo na sedlo med Malim Triglavom in Kredarico, nato pa se pričnemo hitro vzpenjati v strmo, občasno skoraj navpično steno. Pot je prepadna, vendar odlično varovana s klini in še posebej z jeklenicami. Po približno 45 minutah zelo zahtevne in prepadne poti pridemo na greben pod Malim Triglavom, kjer se pot nekoliko položi. Po nekaj minutah hoje pridemo do razpotja, kjer levo navzdol vodi pot proti Domu Planika. Nadaljujemo naravnost in čez nekaj minut pridemo na grebenski vrh Malega Triglava.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti, ali pa na razpotju tik pod vrhom nadaljujemo sedaj desno navzdol proti Domu Planika. Ta smer velja za nekoliko lažjo od tiste proti Triglavskemu domu na Kredarici. Spuščamo se strmo navzdol po grebenu Malega Triglava. Pot je dobro varovana z jeklenicami in klini. Občasno je le nekoliko zdrsljiva. Nato pot zavije desno in nekaj časa se spuščamo po ozki prav tako dobro varovani grapi. Za njo se pot položi in prečimo pobočja nad Domom Planika. Pot nas pripelje do sedelca, kjer nadaljujemo desno navzdol po ozki v skalo vsekani in z jeklenicami varovani grapi. Pod grapo se pot položi in zavije levo. Gremo prečno čez pobočje nad Domom Planika. Na temu predelu se moramo paziti zdrsa. Nato pot zavije desno in pričnemo se spuščati po pobočju navzdol direktno proti Domu Planika. Sledijo široka melišča, preko katerih se spuščamo proti Domu Planika. Tik pred zadnjim delom melišč je krajši skalnat predel, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Za njim hitro pridemo do koče.
Pri koči sledimo oznakam, ki nas vodijo levo proti Kovinarski koči v dolini Krmi. Pot nas v zmernem spustu vodi preko gruščnatih in s skalami posutih pobočij pod Planiko. Pripelje nas do neizrazitega sedla, kjer zavije levo proti vzhodu. V zmernem spustu gremo proti Konjskemu prevali preko širokih s gruščem posutih pobočij pod Malim Triglavom. Od Doma Planika do Konjskega prevala potrebujemo približno 30 minut hoje. Od Konjskega prevala se do izhodišča vrnemo po prvotni poti, kar nam vzame še nadaljne slabe tri ure hoje.