Sveti Volar

          
  
  Sveti Volar iz Kreda za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Sveti Volar

Sveti Volar je manjša cerkev na griču tam, kjer reka Nadiža zavije ostro proti jugu. Cerkev stoji na mestu nekdanjega gradišča obdanega z dvojnim obzidjem. Sledi njegove poselitve segajo v bronasto dobo, približno 1300 let pred našim štetjem. Gradišče na griču Svetega Volarja je s sosednjim gradiščem na Deru na levem bregu reke Nadiže predstavljalo dobro utrjeno vojaško zaporo, ki je varovala prometno pot po dolini Nadiže. Ljudem z gradišča je dodatno zaščito nudila tudi Pelerinčeva jama ob vznožju hriba. Arheologi domnevajo, da je bil grič poseljem od bronaste dobe pa vse do začetka srednjega veka.
Po ljudskem izročilu naj bi tu nekoč bivali poganski Gejdi. Bili so velikani, ki so sedeli na skali za ogromno skalnato mizo in noge med obedom umivali v Nadiži. Z velikimi koraki so prestopali po vrhovih okoliških gora. Verjeli so, da jih iz teh krajev ne more nihče pregnati, razen tistega, ki mu bo uspelo razbiti železno skledo, ki so jo častili kot malika. Slednje naj bi uspelo svetemu Hilariju. Gejdi so odšli, še prej pa zvezanega svetnika vrgli v Nadižo.
Pot na Svetega Volarja zlasti pod gričem s svojo podobo spominja na njegovo starodavno preteklost, ki sega v čase daleč pred pred prihodom prvih Slovanov, naših prednikov, v te kraje. O njih in njihovem uspešnem boju z Langobardi na reki Nadiži je v sedmem stoletju pisal Pavel Diakon. Hodimo mimo več suhih zidov in prehodov skoznje. Na travniku pod robom gozda se nahaja visoka megalitska skala okoli katere se velja sprehoditi. Tik pod cerkvijo pa gremo mimo manjšega izvira. Voda zajeta z ozko cevko teče v manjše kamnito korito. Izvir s svojo skrbno urejeno podobo daje slutiti, da ne gre za navadno vodo.
Sveti Volar je bil nekoč romarska cerkev. Sam prostor je bil tekom tisočletij priča številnim spremembam, ki so jih prinesla vedno nova ljudstva in civilizacije, ki so ga poseljevale. Te spremembe so dajale Svetemu Volarju vedno nove preobleke, tako kot letni časi vedno znova menjavajo naša oblačila. Sveti Volar se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Sveti Volar je izlet, ki se prične v vasi Kred. Prehodili ga bodo tudi otroci stari dve do tri leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Na poti do Svetega Volarja ali nazaj se lahko ustavimo tudi na bregu Nadiže, ali si gremo ogledati njena korita blizu katerih prečkamo reko. Otrokom po potrebi pomagamo pri hoji le med nekoliko bolj strmim vzponom na sicer nizek grič. Ves ostali del poti je položen, zato jo bodo tudi brez naše pomoči velik del zmogli prehoditi otroci, ki so dobro shodili. Na izhodišču je manjše igrišče z nekaj igrali za otroke, ki so lahko izvrsten začetek ali zaključek izleta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahko tudi lažja, pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Sveti Volar: 309 m
Izhodišče: 247 m
Skupen vzpon na poti (v eno smer): 91 m

Izhodišče: Zapeljemo se preko Kobarida in nadaljujemo proti Robiču. Po glavni cesti se peljemo preko naselja Robič. Pozorni smo na križišče, kjer nas prometni smerokaz usmeri desno proti naselju Kred. Lokalne ceste Robič - Kred se držimo do igrišča tik pred naseljem. Tu parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče na igrišču pred vasjo Kred - Sveti Volar 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Po cesti ob kateri smo parkirali gremo naprej proti vasi Kred. Na prvem križišču v vasi zavijemo levo. Gremo še naprej skozi vas. Takoj za vasjo na prvem razpotju zavijemo ponovno levo na makadamsko cesto, ki nas vodi preko travnikov. Na prvem razpotju makadamskih cest zavijemo levo. Te makadamske ceste se držimo do naslednjega razpotja. Če gremo tu naprej pridemo po slabi minuti hoje do manjšega kopališča na reki Nadiži (avgust, 2019), ki ga po lastni želji obiščemo, sicer nadaljujemo desno. Poti se v nadaljevanju držimo levo, pripelje pa nas do brvi pri koritih reke Nadiže. Po brvi prečkamo reko in s hojo nadaljujemo levo. Pot nas vodi desno navzgor do travnika, kjer nadaljujemo ob njegovem levem robu. Na vrhu travnika gre pot levo v gozd. V nadaljevanju se držimo desno, pot pa nas vodi mimo plezališča. Še naprej se držimo naše poti, ki nas po krajšem vzponu pripelje do cerkvice svetega Volarja nad reko Nadižo.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (83) pritisni: Sveti Volar
  Sveti Volar je cerkev na griču skrita med drevjem.