Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Dolina Voje od planinske koče na Vojah za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Dolina Voje

Dolina Voje se nahaja v Triglavskem narodnem parku nad Bohinjskim jezerom. Začenja se pri naselju Stara Fužina in končuje v zatrepu pod visokimi in strmimi pobočji Tosca in pokljuških planin. Naš pogled najbolj pritegne ravno Tosc, ki zaradi svojih strmin izgleda še višje in še težje pristopen kot v resnici. Njemu v protiutež so mehki in svetli senožetni travniki, ki so tekom časa prekrili debelo talno moreno Mostniškega ledenika, ki je izoblikoval dolino. Senožeti so posute s številnimi in v dolino naravno vpetimi pastirskimi stani. Del poti hodimo ob gorskem potoku Mostnici, ki naš izlet zaključi ob 20 metrov visokem slapu, ki pada v globok tolmun. Mogočne ledeniške sile danes mirujejo, zato pa si Mostnica še vedno reže svojo pot iz gora. Nižje v dolini potok dolbe znamenito sotesko imenovano Korita Mostnice, ki se konča pri Hudičevem mostu nedaleč stran od Starih Fužin. V dolini se nahaja Planinska koča na Vojah, ki je partner projekta Očistimo naše gore. Dolina Voje se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Izlet po dolini Voje je primeren tudi za družine z otroki v vozičku.

Družinski izlet: Po dolini Voje nas vodi makadamska pot, ki jo zlahka opravimo tudi z vozičkom za otroke. Pot je primerna tudi za najmlajše stare do 2 leti, ki so komaj shodili. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Prav tako jim po potrebi pomagamo z nošenjem na kratkem vzponu do Slapa Mostnice in predvsem zaradi varnosti, ko med krožnim povratkom prečkamo brv preko Mostnice. Kratek del poti pred in za brvjo je za otroški voziček zelo težko prevozen.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 773 m
Višina izhodišča: 690 m
Višinska razlika: 83 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Starim Fužinam. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino. Zapeljemo se naprej in sledimo oznakam za Voje. Parkiramo ob Planinski koči na Vojah.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Sprehod od Planinske koče na Vojah - Slap Mostnice 45 minut. Krožen povratek Slap Mostnice - Planinska koča na Vojah 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali. Držimo se je vse do okrepčevalnice Slap vrh planine. Na poti se na dveh večjih razpotjih držimo desno. Pri okrepčevalnici nas smerokaz usmeri naravnost na kolovozno pot. Vodi nas mimo pastirskega stana v gozd. Po dobri minuti nekoliko strmejše poti pridemo pred Slap Mostnice.

Sestop: Vračamo se po isti poti. Nekaj metrov pred dekorativnim kozolčkom okrepčevalnice Slap (avgust, 2016) zavijemo desno na gozdno pešpot. Hitro pridemo do brvi po kateri prečkamo potok Mostnico. Za njo se pot obrne levo in nas v dobrih dveh minutah pripelje do urejene makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Ceste se držimo vse do enega od prvotnih razpotij. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.

   Dolina Voje je priljubljena planina po kateri vodi planinska pešpot, ki nas pripelje do slapu Mostnice.