Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Matajur iz vasi Avsa - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Matajur

Matajur je mejna gora med Slovenijo in Italijo. Dviga se nad Kobariško kotlino in Slovensko Benečijo. Visok je 1642 metrov in leži na italijanski strani. Na vrhu stoji cerkev. Z vrha je lep razgled na Kobariški Stol. Lepo se vidi zahodni del Julijskih Alp. Nudi lep pogled na Furlanijo in proti jugu na Jadransko morje. Gora leži v subregiji Julijske Alpe, ki spada v Zahodni Alpski svet.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1642 m
Višina izhodišča: 860 m
Višinska razlika:
782 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kobarid - Tolmin do vasi Idrsko. Tu zavijemo proti vasi Livek. V tej vasi nadaljujemo proti naslednji vasi Avsa. Tik pred to vasjo opazimo na desni strani oznake za Matajur. Tu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Avsa - Matajur 2 uri 30 minut, Matajur - Avsa 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po kolovozu na katerega nas usmeri tabla ob cesti. Hodimo večinoma po gozdu. Nato nas markirana pot pripelje na travnata pobočja. Steza se priključi makadamu, kjer pridemo do table, ki nas desno usmerja na Idrsko planino. Nadaljujemo naravnost po makadamu. Pridemo do naslednjega križišča, kjer še vedno hodimo naravnost. Na levi strani opazimo kočo in kmalu za njo table, ki nas usmerijo desno proti Matajurju. Tu zapustimo makadam in nadaljujemo po stezii. Pot se nekaj časa spušča, vendar nas kmalu pripelje do naslednjega makadama. Sledimo mu, ko pridemo do križišča, kjer opazimo markacijo, ki nas usmerja na desno stezo za Matajur. Še vedno hodimo naprej po makadamu in po slabih 200 metrih pridemo do naslednjega križišča, kjer nas pot usmeri desno v gozd, medtem, ko gre makadam naravnost. Zelo kmalu pridemo na makadam, ki smo ga predtem zapustili in po njemu nadaljujemo desno. Že po nekaj minutah hoje ali približno 150 metrih nas markacija in tabla ponovno usmerjata levo na gozdno stezo. Sedaj sledimo tej poti. Pripelje nas do slabo zvoženega, travnatega kolovoza, kjer nas table usmerijo desno proti Matajurju, do katerega imamo še približno 20 minut hoje.

Sestop: Vračamo se po isti poti vendar le približno 15 minut, ko pridemo do križišča pešpoti. Po desni smo prišli po italijanski strani, levo pa nas markacije usmerjajo proti Liveku. Nadaljujemo levo. Zelo hitro, po nekaj minutah hoje, pridemo do naslednjega križišča. Tu nas table usmerjajo na Matajur po slovenski smeri, po beneški smeri in proti Visoki Glavi. Mi nadaljujemo desno. Sledimo shojeni stezi, ki nas po približno pol ure hoje pripelje na izhodiščni makadam in tako zaključimo krožni del naše poti. Sedaj se na izhodišče vrnemo po isti poti po kateri smo prišli do te točke.